ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

η «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» της EL.AS

ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΝΕΑΡΟΥ ΑΦΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 24ΧΡΟΝΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Εισαγγελική έρευνα για τον πρόσφυγα που αυτο...στραγγαλίστηκε

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Νεαρός Αφγανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα, οι υπεύθυνοι του οποίου διαβεβαίωσαν τους οικείους του ότι ο θάνατος επήλθε από αυτοκτονία διά... στραγγαλισμού.

Η τουλάχιστον περίεργη υπόθεση «αυτοκτονίας», όπου ο αυτόχειρας φέρεται να τύλιξε μόνος του την μπλούζα του στον λαιμό του και να στραγγαλίστηκε, ερευνάται από την Εισαγγελία της Αθήνας, καθώς οι οικείοι τού θανόντος καταγγέλλουν ότι ο θάνατος προφανώς επήλθε από βασανιστήρια και με μήνυσή τους ζητούν την ποινική δίωξη των «άγνωστων προς το παρόν δραστών, πιθανώς αστυνομικών υπαλλήλων, του Τμήματος Ασφαλείας Ελληνικού».

Στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα τα δυο αδέρφια του εκλιπόντος, για τον θάνατο του οποίου «η επίσημη ενημέρωση είναι ότι "στραγγαλίστηκε" μόνος του προκειμένου να αυτοκτονήσει», παραθέτουν μια σειρά από ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν από τα στοιχεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο μηνυτές κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται η σορός του αδερφού τους μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του για να διαπιστώσουν «κοιτάζοντας το πτώμα του μώλωπες-στίγματα σε διάφορα σημεία του σώματος».

Ηταν καλά

Τι υποστηρίζουν στη μήνυση για τον θάνατο του αδερφού τους και γιατί ζητούν τη δίωξη των υπευθύνων για «διακεκριμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»;

Σύμφωνα με το χρονικό του αναπάντεχου θανάτου ενός ανθρώπου που κρατούνταν για περίπου δύο εβδομάδες στο Τμήμα (είχε ανακύψει θέμα με τα χαρτιά παραμονής του):

- Οι συγκρατούμενοί του στο Α.Τ. βεβαιώνουν ότι «ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, μέχρι που ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ, απ' όπου δεν ξαναγύρισε».

- Τα δυο αδέρφια του ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από συγκρατούμενό του ότι ο Najib είχε αποβιώσει και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της αστυνομίας, «τούτο είχε συμβεί στις 6.00 π.μ., ώρα κατά την οποία όλοι οι συγκρατούμενοί του βεβαιώνουν ότι ήταν μαζί τους στον ίδιο χώρο κράτησης».

-Ο Najib ανέμενε να βγει καθώς «παράτυπα κρατούνταν επί δυο εβδομάδες, ήταν αισιόδοξος, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να προβεί σε αυτοκτονία, καθώς είναι θρήσκος και η πίστη μας απαγορεύει την αυτοκτονία ως μέσο λύτρωσης από τα δεινά». Είχε επίσης «αισιόδοξο χαρακτήρα ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως ο πόλεμος».

-Μετά την κατάληξή του «προσπαθούσαμε επί μια εβδομάδα να εντοπίσουμε το σώμα του κι όταν τελικά μάθαμε ότι βρισκόταν στο Νεκροτομείο Αθήνας, πήγαμε στις 21 Φεβρουαρίου όπου διαπιστώσαμε τους μώλωπες, γι' αυτό κι επιχειρήσαμε να φωτογραφίσουμε το άψυχο σώμα για να έχουμε αποδείξεις ότι υπήρξε θύμα βασανισμών και ενδεχομένως δολοφονικής σε βάρος του ενέργειας. Μας το απαγόρευσαν ρητά, όπως και να 'χουμε πρόσβαση στην έκθεση νεκροτομής».

Την ίδια μάλιστα ημέρα «απευθυνθήκαμε με έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα Υπηρεσίας ο οποίος δεν δέχτηκε να την παραλάβει, χαρακτηρίζοντάς την "τεφτέρι" και λέγοντας ότι τον καλύπτει η διενεργηθείσα νεκροτομή».

Γι' αυτούς τους λόγους οι δυο νεαροί Αφγανοί προσέφυγαν στον γνωστό δικηγόρο, πρόεδρο της οργάνωσης Δικηγόροι χωρίς Σύνορα, Κώστα Κούτρα.

Στη μήνυση που συντάχθηκε από τους δικηγόρους Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα και Κώστα Κούτρα, αφού επισημαίνεται ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε ανεξερεύνητο το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα κράτησής του και μόνο», αιτούμαστε να διαταχθεί άμεσα «εκ νέου νεκροψία και νεκροτομή. Να μας επιτραπεί αυθημερόν να φωτογραφίσουμε το σώμα (πριν επέλθει αλλοίωση), να μας χορηγηθούν επίσημα αντίγραφα όλων των εγγράφων που τον αφορούν και πιστοποιούν τα "αίτια" θανάτου».

Απ' την πλευρά της η κ. Κούτρα, που είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», πέραν των ερωτημάτων που αφορούν τις συνθήκες θανάτου του πρόσφυγα, αναφέρεται και στο ότι «τα μέλη των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων αυτών ομάδων θα πρέπει να διευκολύνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, τη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία ως άνθρωποι και όχι ως απλοί αριθμοί. Ας μη λησμονούμε ότι, μέχρι προσφάτως, αποτελούσαμε κι εμείς οι ίδιοι χώρα εξαγωγής μεταναστών».*ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009
ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΝΕΑΡΟΥ ΑΦΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 24ΧΡΟΝΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σκοτεινοί θάνατοι στα «χέρια» αστυνομικών

Αυτόπτης γκρεμίζει την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ.: Τον τσάκισαν στο ξύλο

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Ο Νικόλαος Σακελλίων χαμογελαστός λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του
Μεγάλα, σοβαρότατα ερωτήματα, για τις αιτίες και τις ευθύνες θανάτου του 24χρονου ομογενούς-αθλητή Νικολάου Σακελλίωνα, τον περασμένο Μάιο στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούνται από σειρά αντιφάσεων μεταξύ επισήμων εγγράφων, ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων, της ιατροδικαστικής έκθεσης και της ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και η συγκλονιστικές καταθέσεις αυτόπτη μάρτυρα (διέθεσε και video), έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της Αστυνομίας που υπονοεί θάνατο από ναρκωτικά. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε από κακοποίηση που υπέστη από αστυνομικούς και κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης, με απόκρυψη και προσωπικών ειδών.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή, όταν ο πατέρας Δημήτρης Σακελλίων, καθηγητής Ιατρικής, γιος πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναψηλάφηση, να αναζητήσει μάρτυρες και στοιχεία αποδεικτικά για το τι πραγματικά συνέβη.

Παραθέτουμε τα αντιφατικά επίσημα έγγραφα και την κατάθεση του μάρτυρα, που ανατρέπουν «τα δεδομένα» της Αστυνομίας:

* Η ληξιαρχική πράξη θανάτου αναφέρει: «Αιτία θανάτου: Απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας».

* Σύμφωνα με την ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου «Ελπίς»: «Διεκομίσθη νεκρός με το ασθενοφόρο του ΟΚΑΝΑ στις 17.55. Η διαπίστωση του θανάτου του είχε ήδη γίνει στο ασθενοφόρο. Δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις». Δεν αναφέρει ανεύρεση «σακουλίτσας».

* Η ιατροδικαστική έκθεση διαπιστώνει: «Σήψη (μογγολοειδές προσωπείο), εκδορές του αριστερού αγκώνος, των γονάτων, της αριστερής κνήμης, ανοξικές κηλίδες στον κορμό».

* Το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως βεβαιώνει: «Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά μας βιβλία την 11/5 και ώρα 17.00 βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, στην οδό Αναξαγόρα. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ όπου κατέληξε. Στην κατοχή του βρέθηκε μια αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα φαιά σκόνη, προφανώς ηρωίνη κι ένα ναρκωτικό δισκίο VULBEGAL».

* Στην έκθεση κατασχέσεως του ίδιου Τμήματος (Ακροπόλεως) γράφεται: «Προβήκαμε στην κατάσχεση των προσωπικών ειδών. Ενα μπουφάν, ένα παπούτσι (!), ένα παντελόνι και το υπ. αριθμ. Τ400493 διαβατήριο». Οταν ο πατέρας τα ζήτησε, το Α.Τ. Ακροπόλεως απάντησε: «Τα ανωτέρω αναζητήθηκαν πλην όμως δεν ανευρέθηκαν».

«Ηταν ζωντανός»

Ο Νίκος Σακελλίων γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1984. Τελείωσε το Λύκειο στην Ελλάδα, ήταν αθλητής κολύμβησης (είχε ύψος 1,96 και βάρος περίπου 100 κιλά), και είχε επιστρέψει στην Τασκένδη για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Ο πατέρας του, Δ. Σακελλίων, που διδάσκει εκεί στην Ιατρική Σχολή μάς λέει: «Ο γιος μου ξαναγύρισε στην Ελλάδα στις 8 Απριλίου και πέθανε σε 33 μέρες. Μετά την κηδεία κατέθεσα στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Με διαβεβαίωσαν ότι το παιδί βρήκαν δύο αστυνομικοί (Μαρία Μουστέλη, Γεώργιος Πανελάς), στη διάρκεια περιπόλου.

» Η κ. Μουστέλη διευκρίνισε ότι τον είδε στη γωνία Αναξαγόρα και Γερανίου. Ηταν όρθιος, ζωντανός, γυμνασμένος. Εντυπωσιάστηκε από το ύψος του, είπε. Με διαβεβαίωσε ότι μετά από 10 λεπτά τον βρήκαν στην Αναξαγόρα πεσμένο. Η ίδια ισχυρίστηκε πως του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Του έκανε μαλάξεις, χτυπήματα στο σβέρκο, ένεση αδρεναλίνης για να βγάλει ό,τι έχει καταπιεί. Την ευχαρίστησα.

»Την προηγούμενη (14/5) με είχε αναζητήσει ο Ηλίας Ντόβας από γραφείο τελετών. Πήγαμε στο νεκροταφείο του Φαλήρου, όπου βρήκα το παιδί σε θάλαμο ψυγείου. Το σώμα του είχε σημάδια σήψης -μετά από 20 ώρες- χρώμα μπλε στο πρόσωπο, κολυμπούσε στο αίμα, αιμορραγούσε από τα μάτια, το στόμα, τη μύτη. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης μού είπε ότι μπορώ να υποβάλω μήνυση για προσβολή στο σώμα του νεκρού. Μετέφεραν τη σορό για ιατροδικαστική εξέταση με μεταθανατικά σημεία σήψης. Πώς είναι δυνατόν 24 ετών παιδί σε λιγότερο από δύο μέρες να υποστεί τέτοια αλλαγή;».

Συνεζίζοντας την κατάθεση της τραγικής εμπειρίας του πατέρα, στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Δ. Σακελλίων επισημαίνει:

«Η γιατρός του ασθενοφόρου του ΟΚΑΝΑ Ελένη Αγιάνογλου διευκρίνισε ότι εκείνοι του έκαναν ένεση αδρεναλίνης, ναξόνη (αντίδοτο), μαλάξεις στην καρδιά, διασωλήνωση για ελευθέρωση του αναπνευστικού. Στη διάρκεια της διασωλήνωσης δεν βρήκαν να έχει καταπιεί τίποτα απολύτως. Οταν κάλεσαν οι αστυνομικοί ασθενοφόρο, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά ζωντανός.

»Στο νοσοκομείο "ΕΛΠΙΣ", μου έδωσαν ένα χαρτί που έγραφε ότι παρέλαβε τη σορό ο Η. Ντόβας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Μήπως διέλυσαν το σώμα του για να μη φανούν σημάδια κακοποίησης; Η ιατροδικαστική έκθεση δείχνει ότι δεν ήταν χρήστης. Ομως ακόμα και να είχε μπλέξει, θα μπορούσε να θεραπευτεί. Ας τον φυλάκιζαν».

Ο μάρτυρας

Για την εμφάνιση του αυτόπτη μάρτυρα μας είπε: «Κόλλησα στην οδό Αναξαγόρα αφίσες με τη φωτογραφία του και το τηλέφωνό μου. Ανταποκρίθηκε ο κ. Εκτορας Κουφόπουλος: "Είδα όλο το σκηνικό από την αρχή και μπορώ να έρθω μάρτυρας. Το γραφείο μου βλέπει στην οδό Αναξαγόρα"».

Συναντήσαμε τον κ. Κουφόπουλο. Υποστηρίζει όσα είπε και στην αποκαλυπτική κατάθεσή του: «Ηταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Ακουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα. Τον είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί. Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δύο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον "συμμόρφωνε". Τον χτυπούσε στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου.

»Μου έκανε εντύπωση ότι χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες. Το παλικάρι αντιδρούσε. Οχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε. Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα. Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν, αλλά αυτός τίποτα...

»Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό. Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ηταν στο κέντρο της Αναξαγόρα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν. Βγάζουν τις χειροπέδες, τον μεταφέρουν και τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ. Το τελευταίο μέρος πρόλαβα να το τραβήξω βίντεο από το κινητό μου. Είδα την αφίσα με τη φωτογραφία του και πήρα τηλέφωνο τον πατέρα του».*ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009
ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ

«Εκαναν 5 μήνες στο Τμήμα για να βρουν το φάκελο»

Στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο ο μάρτυρας Εκτορας Κουφόπουλος φαίνεται ο νεαρός να φοράει ένα παπούτσι, να ακουμπάει με την πλάτη στο πεζοδρόμιο. Τα πόδια του είναι σταυρωμένα. Πέντε αστυνομικοί στέκονται γύρω του, δεν πλησιάζουν για να προσφέρουν βοήθεια. Το περιπολικό βρίσκεται παρκαρισμένο απέναντι.

Στο επόμενο βίντεο, το σώμα του νεαρού βρίσκεται σε άλλη στάση. Το ασθενοφόρο πλησιάζει αργά, υπάρχει αρκετός κόσμος στον δρόμο. Οι αστυνομικοί συνομιλούν με τον οδηγό του περιπολικού.

Ο Δημήτρης Σακελλίων παρακαλεί όποιον γνωρίζει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετικά με τον θάνατο του γιου του να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλ. 210-6536815.

Η δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση Γιάννα Κούρτοβικ συμπληρώνει ότι «μας εντυπωσίασε η απροθυμία των αρχών να ασχοληθούν με το θέμα και να συνεχίσουν τις έρευνες. Ο φάκελος βρέθηκε 5 μήνες μετά στα συρτάρια του Αστυνομικού Τμήματος. Στα αιτήματά μας προς την Αμεσο Δράση για να δοθούν στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία της περιπόλου με το Κέντρο της Αστυνομίας δόθηκε αρνητική απάντηση. Επίσης δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας να παρθούν συμπληρωματικές καταθέσεις από τους γιατρούς που επιλήφθηκαν του περιστατικού, οι μαρτυρίες των οποίων διαψεύδουν τους αστυνομικούς κι έρχονται σε αντίθεση με την ιατροδικαστική έκθεση. Παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό η σήψη του σώματος δύο μέρες μετά το θάνατο κι ενώ όλοι οι αρμόδιοι βεβαιώνουν ότι βρισκόταν σε ψυγείο».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009