ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Διάσκεψη με εκπροσώπους μονοθεϊστικών θρησκειών


11/05/2009 | KYΠE


Για τις ηθικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, συζήτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πέμπτης ετήσιας διάσκεψης μεταξύ των Προέδρων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εκπροσώπων των μονοθεϊστικών θρησκειών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 20 υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι της χριστιανικής, της ιουδαϊκής και της μουσουλμανικής πίστης, ενώ συμπροέδρευσαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Χανς Γκέρτ Πέτερινγκ.

Η φετινή σύσκεψη επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρόκληση, τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και τις ηθικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Οπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, καθώς συνεχίζεται η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι έχει φθάσει πλέον η στιγμή να συμφιλιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση με τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες μας, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε για πάνω από 50 χρόνια το ευρωπαϊκό έργο. Η Επιτροπή έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, με σκοπό να ενισχυθεί η αίσθηση ευθύνης και σταθερότητας στις οικονομίες μας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτερινγκ τόνισε ότι οι πολίτες της ΕΕ ζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από οικονομική άποψη στιγμές. Σε κάτι τέτοιες στιγμές χρειάζεται να εμφανιστούν στο προσκήνιο τόσο η Ευρώπη, ως κοινότητα θεμελιωμένη σε αξίες, όσο και η υποκείμενη κοινοτική αρχή της αλληλεγγύης ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κοινές λύσεις που αναζητούμε πρέπει να συνδέονται άρρηκτα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να εγγυώνται ότι καλύπτουν όλα τα μέρη της κοινωνίας μας. Η συμβολή της θρησκείας και των εκκλησιών είναι πρωταρχικής σημασίας ως προς αυτό, δεδομένου ότι πολύ συχνά αυτοί οι παράγοντες αναλαμβάνουν τη φροντίδα και εργάζονται για τα πλέον ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη
ενθάρρυναν τις προσπάθειες της ΕΕ να συντονίσει, να τονώσει και να καθοδηγήσει τη δράση για την ενίσχυση της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δράση στον τομέα της απασχόλησης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει στο προσκήνιο της λήψης αποφάσεων και υπενθύμισαν ότι σε καιρούς που η ανεργία και η φτώχια εξακολουθούν να αναρριχώνται σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, οι κοινωνίες μας πρέπει να είναι σε θέση να δρουν από κοινού και να αναπτύσσουν και να υλοποιούν συγκεκριμένα μέτρα για να δαμάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στους πολίτες της.

Υπογράμμισαν, τέλος, τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν ώστε να αναζωπυρωθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης σε όλους τους Ευρωπαίους κάθε πίστης και πεποίθησης και να εμπνεύσουν περαιτέρω ηθικές αξίες στη συμπεριφορά των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών παραγόντων.

Στη συνάντηση παρέστη ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Εξαρχος Ευρώπης, Μητροπολίτης Εμμανουήλ.