Επιστολή της ΕΚΤ για το θέμα του recycling έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ
Επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία αναφέρει ότι η απόφαση της ΤτΕ να υιοθετήσει τη διαδικασία του recycling ήταν δικαιολογημένη ενόψει της προετοιμασίας για το Τ2S (τον μελλοντικό διακανονισμό της Ευρώπης) δημοσίευσε η ΤτΕ. Αναφέρεται ακόμα πως δεν μπορεί να συνδέσει κανείς τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling) με τη διαδικασία διακανονισμού (recycling).
Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δημοσιεύεται και στο πρωτότυπο κείμενο της στα αγγλικά, το short selling αποτελεί μία επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης που κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες διακανονισμού.
Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ υποστηρίζει πως δεν είναι πιθανό το μέτρο που διευκολύνει τον διακανονισμό να είχε οποιαδήποτε επίπτωση στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων.
Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Gertrude TUMPEL-GUGERELL
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής GTG/2010/55
Κύριο Ιωάννη Παπαδάκη Υποδιοικητή Τράπεζα της Ελλάδος
Ελευθερίου Βενιζέλου 21 10250 ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑΔΑ
20 Μαΐου 2010
Αγαπητέ κ. Παπαδάκη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 14ης Μαρτίου 2010 (ΑΠ 73) σχετικά με την εισαγωγή κανόνων αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής των μη διακανονισθεισών συναλλαγών (recycling) στο Σύστημα Άυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος (BOGS). Το Ευρωσύστημα είχε άμεση ανάμιξη στις συζητήσεις επί του ζητήματος αυτού, που έγιναν κατά τη διάρκεια του αναλυτικού σχεδιασμού του έργου TARGET2-Securities (T2S). Οι ερωτήσεις που θέτετε σχετίζονται με δύο περιοχές: αφενός την προληπτική επίβλεψη της διαδικασίας που έπεται της διαπραγμάτευσης (μετα-συναλλακτική - post trading) και αφετέρου την ευρωπαϊκή εναρμόνιση.
Αναφορικά με την προληπτική επίβλεψη, οι εποπτικές αρχές των κεφαλαιαγορών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν συχνά επιμείνει στην ανάγκη ανεύρεσης των κατάλληλων λύσεων, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική μείωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας διακανονισμού εξαιτίας του τρόπου χειρισμού των μη διακανονισθεισών συναλλαγών.1 Μία από τις μεθόδους που έχουν επιλεγεί από διαχειριστές των συστημάτων είναι η εισαγωγή περιόδου του recycling. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για τα καθεστώτα του recycling που απαντώνται στην Ευρώπη, η χρονική περίοδος που επελέγη από την Τράπεζα της Ελλάδος (10 ημέρες κατά μέγιστο) είναι σχετικώς βραχεία, σε σύγκριση με τις καθιερωμένες πρακτικές. Μπορούμε συνεπώς να συμπεράνουμε ότι το μέτρο εισήχθη με συνετό τρόπο.
Όσον αφορά την εναρμόνιση, η Συμβουλευτική Ομάδα (Advisory Group) του T2S, η οποία συμβουλεύει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για το έργο T2S, έχει συμφωνήσει για εναρμονισμένους κανόνες recycling στο Τ2S. Συγκεκριμένα, η Συμβουλευτική Ομάδα συμφώνησε στις 25 Μαρτίου 20092 για τις μη διακανονισθείσες (failed) συναλλαγές, η χρονική περίοδος του recycling να είναι απεριόριστη. Η θέση αυτή έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ3 και το μελλοντικό σύστημα διακανονισμού της Ευρώπης θα οικοδομηθεί σε αυτή τη βάση. Θα εφαρμόζεται για όλους τους χρήστες του T2S από το 2014-15.
Η απόφαση της ΤτΕ ήταν επομένως δικαιολογημένη ενόψει της ανάγκης να προετοιμαστεί για το T2S, δηλαδή τον μελλοντικό μηχανισμό διακανονισμού της Ευρώπης. Σχετικά με την αναφορά σας στο ενδεχόμενο διασύνδεσης αφενός των «ανοιχτών πωλήσεων» (short-selling), από την πλευρά της διαπραγμάτευσης, και αφετέρου του recycling στην πλευρά του διακανονισμού, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν θεμελιώσει οποιαδήποτε λογική σύνδεση των δύο ζητημάτων. Εξ όσων γνωρίζουμε, το short-selling είναι μία επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης, που κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες διακανονισμού.
Επομένως είναι απίθανο ένα μέτρο που εισήχθη για να διευκολύνει τον διακανονισμό να είχε οποιαδήποτε επίπτωση στις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων. Σχετικά με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εποπτικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε ορισμένες αγορές4 της ΕΕ για τον έλεγχο του short-selling δεν προβλέπουν οποιαδήποτε αλλαγή της χρονικής περιόδου του recycling και εστιάζονται μόνο στις απαιτήσεις διαφάνειας και υποβολής στοιχείων όσον αφορά το διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων. Ευελπιστώ ότι οι ως άνω εξηγήσεις είναι χρήσιμες. Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ εάν χρειαστείτε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Δείτε την πρωτότυπη επιστολή - 76 KB
Με εκτίμηση Gertrude Tumpel-Gugerell