ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ιδού ποιοι κερδοσκοπούν με το ευρώ και την Ελλάδα

Αποκάλυψη-βόμβα ότι έξι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, προερχόμενοι από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας, φέρεται να έκανε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χθες, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση επιτροπής στο γαλλικό κοινοβούλιο.
από άρθρο της Ελευθερίας Αρλαπάνου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ


...| ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ | ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Ιδού ποιοι κερδοσκοπούν με το ευρώ και την Ελλάδα
Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια που θέλουν μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια να έχουν πάρει σορτ θέσεις (δηλαδή να ποντάρουν στην πτώση) στο ευρώ.

Αυτό, σε έναν τεράστιο βαθμό, αρκεί για να καταλάβουμε γιατί οι ανά τον κόσμο «σοφοί», «ειδικοί» και επαγγελματίες, κατακεραυνώνουν καθημερινά την Ελλάδα, λέγοντας ουσιαστικώς ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα και η κρίση αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων απειλούν την ευρωζώνη. Με στόχο το ευρώ, ρευστοποιούν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα τους τίτλους των πλέον προβληματικών και ευάλωτων μελών τη ευρωζώνης.



Ανάλυση: Eλευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια που θέλουν μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια να έχουν πάρει σορτ θέσεις (δηλαδή να ποντάρουν στην πτώση) στο ευρώ. Αυτό, σε έναν τεράστιο βαθμό, αρκεί για να καταλάβουμε γιατί οι ανά τον κόσμο «σοφοί», «ειδικοί» και επαγγελματίες, κατακεραυνώνουν καθημερινά την Ελλάδα, λέγοντας ουσιαστικώς ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα και η κρίση αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων απειλούν την ευρωζώνη. Με στόχο το ευρώ, ρευστοποιούν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα τους τίτλους των πλέον προβληματικών και ευάλωτων μελών τη ευρωζώνης.

Η Ελλάδα είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό πως αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, επομένως και τον πιο βολικό και εύκολο στόχο, μέσα από τον οποίο πλήττεται το ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες επιθέσεις προέρχονται από το αγγλοσαξονικό χρηματοοικονομικό σύστημα, που φημίζεται για τον ευρωσκεπτικισμό του.

Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τις σορτ θέσεις των μεγάλων παικτών των διεθνών αγορών, ακούγονται πολλά αυτές τις μέρες, όχι μόνο για σορταρίσματα στο ευρώ αλλά και σορταρίσματα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα βαραίνει αυτό το διάστημα τη φήμη του ευρώ, έτσι, πουλώντας τον εύκολο στόχο που λέγεται «Ελλάδα», χτυπούν έμμεσα αλλά σαφέστατα και αποτελεσματικότατα το ενιαίο νόμισμα.

Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας, κυκλοφόρησε η φήμη για τις στρατηγικές του Τζον Πόλσον, ο οποίος από πολλούς αποκαλείται μάλιστα «ένας σύγχρονος Τζορτζ Σόρος» και για το ότι έχει σορτάρει σχεδόν 3,5 δισ. στα ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας έτσι από την εκτόξευση του spread. Παράλληλα, ο διάσημος hedge fund manager λέγεται πως έχει πάρει και μεγάλες θέσεις υπέρ της πτώσης του ευρώ.


Η GOLDMAN SACHS

Στις κορυφαίες στρατηγικές των αρχών του 2010 της Goldman Sachs τοποθετούν πολλοί «γνωρίζοντες» το σορτάρισμα του ευρώ. Αυτή η θέση της τράπεζας, η οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά μεγάλη, τοποθετείται ως ένας τους μεγαλύτερους «καθοδηγητές» της πτωτικής πορείας του ενιαίου νομίσματος τις τελευταίες μέρες.

Εμείς πάντως θυμίζουμε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου του 2009 η αμερικανική τράπεζα φώναζε στους πελάτες της πως το ευρώ θα σκαρφαλώσει στα 1,55 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στους τρεις επόμενους μήνες. Οπως έλεγε τότε, «το εξαιρετικά αρνητικό σενάριο για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι 100% αποτιμημένο και αυτό φαίνεται από την εκτόξευση των spreads (εκείνο το διάστημα)».

Προφανώς η Goldman Sachs έβλεπε, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος ανάλυσης της τράπεζας, πως οι επενδυτές ήταν τότε περισσότερο αρνητικοί απέναντι στο ευρώ από όσο ήταν τον Δεκέμβριο του 2008. Ετσι… βόλεψε την τράπεζα να φωνάξει πως το επίπεδο των 1,45 που βρισκόταν η ισοτιμία με το δολάριο, είναι ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου στο ευρώ, προβλέποντας ότι σε τρεις μήνες θα εκτοξευθεί στα 1,55, όταν η τοπ στρατηγική της για το 2010, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι short στο ευρώ!


ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ CDS

Οπως φαίνεται και τα μεγάλα hedge funds του κόσμου, εκτός από αυτό του Πόλσον, κερδίζουν χρήματα από την αδυναμία της ευρωζώνης αυτήν τη στιγμή. Οπως αναφέρει ο κ. Εd Lisotn της Βenzinga, oι διαχειριστές κεφαλαίων που προέβλεψαν από το 2009, τα προβλήματα στην Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, εφέτος κερδίζουν πολλά από τα στοιχήματά τους.
Το 2009 η στρατηγική τους ήταν να αγοράσουν CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πτώχευσης μιας χώρας) κρατών που έχουν προβληματικές προοπτικές σε εξαιρετικά φθηνή τιμή και να τα πουλήσουν όταν το πρόβλημα «σκάσει» Στόχος τους ήταν επίσης και οι τραπεζικές μετοχές σε Ισπανία και Ελλάδα.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι στο επίκεντρο των στοιχημάτων των hedge funds βρέθηκαν τα κρατικά ομόλογα των χωρών του λεγόμενου PIIGS γκρουπ (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), πραγματοποιώντας τεράστια κέρδη όταν δημοσιοποιήθηκαν και επισήμως τα προβλήματά τους.

Από τους κερδισμένους των στοιχημάτων στην αγορά των CDS της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας κα της Ιρλανδίας, δηλώνουν παράλληλα τα hedge funds των: Balestra, Hayman Capital Ρartners, North Asset Μanagement και Pivot Capital Μanagement.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της αγοράς των hedge funds στη Lipper κ. Aureliano Gentilini, ουσιαστικά τα επιθετικά κεφάλαια σορτάρουν επίσης τις αγορές των χώρων των PIIGS, δηλαδή σορτάρουν Πορτογαλία Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία και τηρούν μεγάλες long θέσεις στις αγορές του γκρουπ των χωρών του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).


«ΣΟΡΤΑΡΕΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩ»

«Στοιχηματίστε κατά του ευρώ» παροτρύνει και η UBS. Oπως τονίζει ο οίκος, οι επενδυτές πρέπει να πουλήσουν το ευρώ έναντι της στερλίνας καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αναμένεται να βαρύνει τη ζήτηση για το ενιαίο νόμισμα και η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας να ενισχύσει το εγχώριο νόμισμα. Η UBS τονίζει πως τα σχόλια του κ. Τρισέ πριν από λίγες ημέρες «είπαν» ακριβώς αυτό. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βαραίνει το ευρώ».

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, λοιπόν, η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει πως η αδυναμία του ευρώ έναντι της στερλίνας είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι η ισοτιμία θα βρεθεί στο 0,86 από 0,8815 σήμερα. Ετσι λέει «πουλήστε σήμερα ευρώ / στερλίνα λόγω Ελλάδας, αγοράστε ξανά στο 0,86 και βγείτε εντελώς όταν ανακάμψει στο 0,8930».

Εκτός από την έκθεση αυτή, επίσης, ξεκάθαρη ήταν και η δήλωση του διευθυντή των οικονομικών της UBS κ. Scott Haslem, στο CNBC, ο οποίος ομολόγησε σε συνέντευξή του ότι «εγώ σορτάρω το ευρώ»!


Η ΒΝP PARIBAS

Aμεση επίθεση στην Ελλάδα, συστήνοντας αποφυγή (άρα … σορτ θέσεις, θα το μεταφράζαμε εμείς) πραγματοποίησε και η ΒΝP Paribas. «Μην αγοράσετε ακόμη Ελλάδα» είναι η στάση της τράπεζας προς τους επενδυτές, τονίζοντας πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Ελλάδα να ανακοινώσει πώς ακριβώς σχεδιάζει να αντλήσει τα κεφάλαια, από τις πωλήσεις ομολόγων, πριν αρχίσουν να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα. Οπως τονίζει, «πρώτα πρέπει να δούμε το σχέδιο της Ελλάδας και μετά να αποφασίσουμε εάν πρέπει να μπούμε στην αγορά».

Οπως υπογραμμίζει η BNP Paribas, η Ελλάδα δεν έχει πουλήσει ακόμη ομόλογα το 2010 και πρέπει να περιμένουμε να ανακοινώσει πώς ακριβώς θα το κάνει. Η αύξηση του spread αντικατοπτρίζει περισσότερο την ικανότητα έκδοσης ομολόγων, παρά την κατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη, είναι απολύτως λογικό κάποιος σήμερα να επωφεληθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των spreads. Oμως, αυτή η επενδυτική ευκαιρία που μυρίζει έντονα Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, είναι ακόμη πάρα πολύ πρώιμη. Πρέπει οι επενδυτές να περιμένουν να δουν σταθεροποίηση, η οποία θα έρθει μόλις η Ελλάδα ανακοινώσει τα σχέδιά της.


Η UNICREDIT

Και η UniCredit με πρόσχημα την Ελλάδα, καλεί τους επενδυτές να σορτάρουν το ευρώ. Οπως υπογραμμίζει η ιταλική τράπεζα, το ευρώ οδεύει προς τα 1,39 έναντι του δολαρίου και υπαίτιος είναι η «ελληνική τραγωδία». Σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η μη ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, θα συνεχίσει να βαραίνει το ενιαίο νόμισμα.
Συγκεκριμένα, η UniCredit τονίζει πως συστήνει short θέσεις στο ευρώ και υπογραμμίζει πως όταν χαθεί η στήριξη του επιπέδου των 1,4080 έναντι του δολαρίου, τότε, η ισοτιμία θα κινηθεί προς τα 1,39.


Η MORGAN STANLEY ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΦΩΝΗ

Το ευρώ θα χάσει κι αλλο από την αξία του έναντι του δολαρίου λόγω Ελλάδας, κραυγάζει και η Morgan Stanley. To ενιαίο νόμισμα βιώνει, και θα συνεχίσει να βιώνει σημαντικές πιέσεις λόγω της ελληνικής δημοσιονομική κρίσης. Ολα έχουν να κάνουν με το θέμα αξιοπιστία, σημειώνει ο διεθνής οίκος. Με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει, την αξιοπιστία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τα κράτη-μελη που έχουν παραβιάσει τους κανόνες, και την ίδια την αξιοπιστία του ευρώ. To σορτάρισμα του ευρώ είναι ένα από τα κορυφαία trades της Morgan Stanley το 2010 με στόχο μάλιστα το 1,28 έναντι του δολαρίου!

Την τακτική των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, πάντως, φρόντισε να ξεμπροστιάσει η Societe Generale που την Παρασκευή τόνισε ότι δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα και πως το επίπεδο που έχουν φτάσει τα ελληνικά spreads, δεν έχει νόημα, είναι παράλογο. Οπως σημείωσε ο διεθνής οίκος, τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικώς υποτιμημένα, και τα επίπεδά τους δεν είναι πλέον καν λογικά.

Η Ελλάδα θα υπάρχει και σε 10 και σε 20 και σε 50 χρόνια, αντίθετα με κάποιες διεθνείς μετοχές οι οποίες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των αναλυτών, τονίζει ο κ.Ciaran O ‘Hagan, αναλυτής του διεθνούς οίκου. Οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν και να σκεφτούν λογικά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ούτε να βουλιάξει, κατέληξε.



Ο χρήστης billakos έγραψε:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΦΟΥΜΑΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ? Η ΜΗΠΩΣ (ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ )ΣΟΡΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.......


Ιδού ποιοι κερδοσκοπούν με το ευρώ και την Ελλάδα από kerdos.gr

.