ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η ώρα για το μεγάλο αγώνα

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Toυ Μιχαλη Ιγνατίου
Φωτογραφία
Φωτογραφία
Ηπρόσκληση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε μία πολύ κακή στιγμή για τη χώρα, η οποία κατηγορείται και λοιδωρείται ανά το παγκόσμιο για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Λάθη τραγικά και εγκληματικά που υποθήκευσαν την Ελλάδα στους παγκόσμιους κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα όπως είπε ο πρωθυπουργός να απολεσθεί ένας μέρος της κυριαρχίας της.
Η κίνηση του Λευκού Οίκου ήρθε την στιγμή της δημιουργίας μίας απέραντης μοναξιάς για την Ελλάδα που προήλθε μετά την εγκατάλειψή της από τους φυσικούς συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για να καλύψουν το κενό και είναι ελπίδα πολλών σοβαρών ανθρώπων πως θα προσφέρει πραγματική υποστήριξη στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. «Δεν θα είναι μία αναιμική στήριξη», πρόβλεψε ένας δυτικός διπλωμάτης. Μακάρι να δικαιωθεί η πρόβλεψή του.
Βέβαια, η Αμερική δεν αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα. Τις τελευταίες ολίγες ημέρες είχαν πληθύνει οι πληροφορίες ότι η αμερικανική οικονομία σημειώνει επιβράδυνση στην ανάπτυξή της και μερικοί αναλυτές διέγνωσαν ότι αυτό οφείλεται στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός εάν σκεφθεί κανείς ότι το χρέος της Ελλάδας για τις ΗΠΑ είναι ένα ασήμαντο ποσό.
Οι λόγοι της ξαφνικής αλλαγής στην στάση του Λευκού Οίκου πρέπει να έχουν περισσότερη σχέση με την πολιτική παρά με την οικονομία, αν και προέκυψαν λόγω της δεινής θέσης της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικές αμερικανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες από το χρέος 3-4 ευρωπαϊκών χωρών, όχι τόσο της Ελλάδας όσο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αρα, ο κ. Ομπάμα δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διασώσει τους οικονομικούς κολοσσούς.
Στην Ουάσιγκτον, λοιπόν, πιστεύουν ότι το Σκοπιανό και το Κυπριακό είναι «εύκολα θέματα». Υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός λόγος της μη επίλυσής τους είναι ότι απουσιάζει η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Η διάγνωσή τους είναι λανθασμένη και αν επιμείνουν στην αφελέστατη πολιτική τους κάποιος εκ των «ασθενών» θα πεθάνει! Τα θέματα αυτά δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες.
Στο Κυπριακό προσπαθούν να ταπεινώσουν τους Ελληνοκύπριους. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα το πετύχουν ποτέ. Οι Ελληνοκύπριοι αποφάσισαν να μην αυτοκτονήσουν. Στο Σκοπιανό, η κατάσταση είναι χειρότερη. Εάν χαριστεί το όνομα της Μακεδονίας στον εθνικιστή Γκρουέφσκι, την επόμενη στιγμή στη χώρα του θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για πολεμικές συγκρούσεις. Όχι με συμμετοχή της Ελλάδας που απέδειξε πως την ενδιαφέρει μόνο η ειρήνη. Η αλβανική μειονότητα ετοιμάζεται για την τελική σύγκρουση και η ευκαιρία θα παρουσιαστεί εάν δεν δοθεί σημασία στις αντιρρήσεις της αναφορικά με την ονομασία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και σε μία στιγμή που οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ξεσκονίσει τα παλαιά σχέδια τους για «ειρηνική συνύπαρξη» στο Αιγαίο. Σαν έτοιμοι από καιρό για τη μεγάλη ευκαιρία, έχουν ανανεώσει τις ιδέες τους για εξάλειψη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η επίσκεψη μπορεί να ανακουφίσει τον πρωθυπουργό που θα βρεθεί σε γνώριμο περιβάλλον και να του προσφέρει και μία αισιοδοξία που χάθηκε με ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων. Την ίδια στιγμή μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η κατάρρευση της οικονομίας τον έχει καταστήσει αδύναμο διπλωματικά. Αυτό δεν πρέπει να τον απογοητεύσει. Είναι η ώρα να δώσει τον αγώνα για την Ελλάδα και να κλείσει πολλά στόματα στα οποία έδωσε στο παρελθόν το δικαίωμα να τον κατηγορούν...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πόσο καιρό ακόμα θα σιωπά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ για το σκάνδαλο της δήθεν «κλοπής» των εγγράφων του; Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία του τόπου. Ο κ. Ντάουνερ διέρρευσε ο ίδιος τα έγγραφά του για να χαλιναγωγήσει τους ηγέτες των κομμάτων και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη διαρροή που ο ίδιος ο κουτοπόνηρος Αυστραλός σχεδίασε και υλοποίησε... Το πρόβλημα είναι ότι τον πίστεψε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διέδωσε μύρια ψέματα εναντίον ενός επιχειρηματία και του υποφαινόμενου.