ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Απόρριψη και νέα στρατηγική

Θέση

09/01/2010 |

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ξανά ότι οι ηγέτες μας δεν ξέρουν τον εχθρό μας, τον Τούρκο. Και επειδή δεν διδάσκονται από ολέθρια παθήματα, επαναλαμβάνουν τα ίδια και χειρότερα λάθη. Τι νόμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας; Ότι ο κατοχικός Ταλάτ θα του έλεγε «ευχαριστώ» επειδή μονομερώς και χωρίς συζήτηση και χωρίς ανταλλάγματα δέχθηκε τη σταθμισμένη ψήφο και την εκ περιτροπής προεδρία; Οι νέες τουρκικές προτάσεις, που δόθηκαν από την Άγκυρα μέσω του Ταλάτ στον Δ. Χριστόφια, καταδεικνύουν την απληστία και την αδιστακτότητα της Τουρκίας. Από την άλλη, όμως, διαζωγραφίζουν την επιπολαιότητα και το κοντόφθαλμο της πολιτικής Χριστόφια, που κτίστηκε πάνω σε καταστροφικές ψευδαισθήσεις και ευσεβείς πόθους.
Τίποτε δεν διδάχθηκε και τίποτε δεν έμαθε, τόσα χρόνια στην πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Προπάντων, δεν θέλησε να κατανοήσει πώς ασκείται και εκτυλίσσεται η τουρκική πολιτική κατά της Κύπρου. Ο Δ. Χριστόφιας πίστεψε, αφελέστατα, ότι με τη χημεία του με το σύντροφό του, Ταλάτ και επειδή ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, θα μπορούσε να λύσει εύκολα και γρήγορα το Κυπριακό. Εγκλωβισθείς και ελεγχόμενος από τους Βρετανούς, νόμισε ότι με το σύνθημα περί λύσης για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους θα κατέληγε γρηγορότερα σε αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο Πρόεδρος είχε κομπάσει ότι ήξερε καλύτερα από τους προκατόχους του πώς να γωνιάσει την Τουρκία, πώς να την υποχρεώσει να συναινέσει σε λύση και πώς να επιτύχει κυπριακής ιδιοκτησίας λύση.
Μέσα σε αυτό το αφελές και συναισθηματικό πλαίσιο, ο Πρόεδρος, πρώτον, δέχθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχει στέρεα και ξεκάθαρη βάση γι’ αυτές. Δεύτερον, δεν ξεκαθάρισε αν εκείνος και ο κατοχικός Ταλάτ εννοούν τα ίδια πράγματα όταν αναφέρονται στην επιδίωξη διζωνικής ομοσπονδίας. Τρίτον, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς ανταλλάγματα, αποδέχθηκε την παραμονή 50.000 εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία (κατά βάναυση παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας), τη σταθμισμένη ψήφο καθώς και άλλες διευκολύνσεις προς το φίλο του, Ταλάτ. Ο Πρόεδρος, εμφανώς, ανέμενε ανάλογη ανταπόδοση από τον κατοχικό ηγέτη. Και τι αντιπροτείνει ο Ταλάτ, δηλ. η Τουρκία; Βέτο προέδρου και αντιπροέδρου, χωριστά FIR και δικαίωμα σε Τούρκους υπηκόους για ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας και κυκλοφορίας στην Κύπρο!
Ο Ταλάτ είναι συνεπής στην πολιτική της Τουρκίας: Μιλά για δύο κράτη, για συνεχή παράλυση του μελλοντικού κράτους, που απαιτούν να είναι συνομοσπονδία. Ο Τ/κ ηγέτης προσγειώνει ξανά και ανώμαλα τον Χριστόφια υπενθυμίζοντάς του ότι η Τουρκία δεν άλλαξε πολιτική. Και απαιτεί αναγνώριση δύο κρατών, δύο λαών, με εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αλλά και με πρόσθετο, νόμιμο εποικισμό, διά της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης Τούρκων πολιτών στο νησί. Απορούμε: Τι θα συζητήσουν αύριο, Πρόεδρος και αρχηγοί; Οι προτάσεις της Τουρκίας να μη συζητηθούν. Να απορριφθούν. Να μη συμβεί ό,τι και με το τερατούργημα Ανάν, που αποτέλεσε βάση για περαιτέρω συζήτηση. Οι τουρκικές προτάσεις να απορριφθούν και να χαραχθεί νέα στρατηγική. Και οι άλλοι ηγέτες να μη γίνουν συμμέτοχοι και συνένοχοι σε νέα επιχείρηση διαβουκόλησης του λαού.