ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

απαγωγή Παναγόπουλου


Κόλπο και με διευθυντή φυλακών
Κόλπο και με διευθυντή φυλακών
Κόλπο και με διευθυντή φυλακών
Ρόλο «μεσολαβητή» φέρεται να είχε αναλάβει ο διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ώστε να «μπλοκαριστεί» η αιφνίδια παραίτησή του και διατάχθηκε ΕΔΕ
9/7/2009

Ρόλο «μεσολαβητή» χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα για να γίνει η μεταγωγή του βαρυποινίτη Π. Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού στην Κρήτη είχε αναλάβει ο διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχ. Κυριακάκης, που τέθηκε χθες γι αυτό σε διαθεσιμότητα, «μπλοκαρίστηκε» η αιφνίδια παραίτησή του και διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ και εισαγγελικής έρευνας.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έγιναν στα τέλη Μαϊου και κατέγραψαν οι διωκτικές αρχές, ο Μ. Κυριακάκης (που ήταν ταυτόχρονα και προϊστάμενος του υπηρεσιακού συμβουλίου των σωφρονιστικών υπαλλήλων ως ο αρχαιότερος διευθυντής φυλακών) μιλά με τη γυναίκα του Π. Βλαστού και δείχνει το περίεργο και αμέριστο ενδιαφέρον του να γίνει η μεταγωγή του κρατουμένου στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού, ενώ συνεννοούνται να γίνει και απευθείας τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους.

Στη συνομιλία εμφανίζεται να πιέζει κάποια για το συγκεκριμένο «ρουσφέτι», η οποία παραπέμπει για την ικανοποίηση του αιτήματος μεταγωγής αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, κάτι που όμως δεν έγινε γιατί η μεταγωγή «πάγωσε», ύστερα από αρνητική εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι ο κρατούμενος ήθελε τη μεταγωγή του σε άλλη φυλακή, γιατί αντιλαμβανόταν ότι στα Τρίκαλα δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια. Επιπλέον, στην Κρήτη θα μπορούσε ίσως να έχει πιο άμεση επαφή (και όχι τηλεφωνική) με τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συμμορία και ζουν εκεί, ενώ προφανώς πίστευε ότι θα ήταν ευκολότερο να πετύχει εκεί να πάρει άδεια και να πραγματοποιήσει το... ταξίδι του στις Σεϋχέλλες, όπως προκύπτει από άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, πληροφορούμενος ότι ο Μ. Κυριακάκης υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση, καθώς και ότι ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για να μεταχθεί ο Π. Βλαστός, αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Αντίθετα, τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και διέταξε να διενεργηθεί σε βάρος του κατεπειγόντως ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση), παραγγέλλοντας παράλληλα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων να πραγματοποιήσει κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική εξέταση, με ένδειξη να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα σχετικά πορίσματα εντός 4 ημερών.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι τον ενημέρωσε η διευθύντρια σωφρονιστικής πολιτικής, Χριστίνα Πέτρου, ότι ο Μ. Κυριακάκης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του Π. Βλαστού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η μεταγωγή δεν πραγματοποιήθηκε, ύστερα και από την αρνητική εισήγηση που έκανε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Μητρόπουλος.

Σε άλλο σημείο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, ο Μ. Κυριακάκης, μιλώντας στη γυναίκα του Βλαστού, αναφέρεται με περίεργο τρόπο και υπονοούμενα ότι ζήτησε από τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη να μεσολαβήσει για τη μεταγωγή στα Χανιά ενός αποφοίτου της ΣΜΑ. Από τον διάλογο προκύπτει ότι ο διευθυντής των φυλακών μιλά συνθηματικά και η σύζυγος του κρατουμένου απαντά αρκετές φορές ότι κατάλαβε τι εννοεί.

Σε δήλωσή του ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι το τηλεφώνημα στη σύζυγό του αφορούσε έναν σπουδαστή της ΣΜΑ και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με την παραίτηση του διευθυντή, ο Ν. Δένδιας εξήγησε ότι θα μείνει «παγωμένη», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και η προκαταρκτική εξέταση των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να διενεργηθούν τα νόμιμα, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η εισαγγελική έρευνα θα αναζητήσει τι ακριβώς γνώριζε ο διευθυντής για την ανάγκη μεταγωγής του Π. Βλαστού, από πού πήγαζε το ενδιαφέρον του και πώς γνώριζε τη σύζυγό του. Ακόμα θα ελέγξει την προοπτική μεταγωγής στην Κρήτη, όπου βρίσκονται άλλοι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ν. Δένδιας δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένος να γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας ακόμα και η υποψία διαφθοράς, όπως έπραξα και αμέσως μετά την απόδραση Παλαιοκώστα, δεχόμενος τότε κριτική ότι δήθεν «συκοφαντώ» σωφρονιστικούς υπαλλήλους».

Βέβαια, η κριτική που είχε δεχτεί αφορούσε την ανυπαρξία κυβερνητικών μέτρων και την παράνομη εντολή του στον εισαγγελέα για άσκηση δίωξης, αντί για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα επέτρεπε τη σε βάθος έρευνα.

«Είναι γεγονός ότι ζούμε και λειτουργούμε απέναντι σε ένα διεφθαρμένο επί πολλές δεκαετίες σωφρονιστικό σύστημα», προσέθεσε ο υπουργός και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβαστούμε. Αντίθετα, θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στις φυλακές, σίγουροι ότι έχουμε στο πλευρό μας, εκτός από την κοινωνία, τη μεγάλη μερίδα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών».

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τι απαντά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, αναφέρει:

«Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην από 27-5-09 συνομιλία μεταξύ Μιχ. Κυριακάκη, διευθυντή φυλακών Αγιάς Χανίων, και Χήρας Ιωάννας του Σπυρίδωνα, διευκρινίζεται ότι πράγματι ο Μ. Κυριακάκης μετέφερε την παράκλησή του στη σύζυγό μου, που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο μου, να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) στα Χανιά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

ΜΙΧ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ
Οι διάλογοι με τη γυναίκα του Π. Βλαστού

Ο πρώτος αποκαλυπτικός διάλογος ανάμεσα στον Μιχ. Κυριακάκη και τη γυναίκα του Π. Βλαστού στις 27 Μαϊου έχει ως εξής:

ΜΙΧΑΛΗΣ: Ναι, και πήρα τώρα αυτή τη στιγμή, μίλησα, της λέω, πού είσαι μωρή, λέει, είμαι σε ένα συμβούλιο, γ......, όλο σε συμβούλια είσαι, της λέω, λέει, λέω τη μεταγωγή... Στην Αλικαρνασσό, μου λέει, Μιχάλη, δεν ξέρεις, μου λέει, τώρα δεν μπορώ, μας απαγόρευσε ο υπουργός, την άλλη μέρα των εκλογών θα του την κάνω.

ΧΗΡΑ: Α, μάλιστα, ωραία, ωραία, κύριε Μιχάλη.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Αρα, λοιπόν, πες στον κύριο Παναγιώτη όλα ωραία και μοιραία.

ΧΗΡΑ: Θα του το πω, θα του πω να σας πάρει και τηλέφωνο.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Ετσι, κορίτσι μου;

ΧΗΡΑ: Ναι, κύριε Μιχάλη μου, εμείς θα τα πούμε.

Ο δεύτερος διάλογος

Στις 27-5-09 ακολουθεί νέο τηλεφώνημα μεταξύ των ίδιων όπου γίνεται ο ακόλουθος περίεργος διάλογος:

ΧΗΡΑ: Ναι, κύριε Μιχάλη.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Ξέχασα να σου πω ένα άλλο.

ΧΗΡΑ: Ναι.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Με πήρε τηλέφωνο η κυρία που πήγαμε στο Ηράκλειο και φάγαμε, μη λέμε περισσότερο.

ΧΗΡΑ: Ναι.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Και μου ζήτησε μια, ο γιος της τελείωσε τώρα τη ΣΜΑ, θυμάσαι, το έλεγε τότε.

ΧΗΡΑ: Θυμάμαι, ναι, ναι, ναι.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Και τώρα θέλει να τον φέρω στα Χανιααααά.

ΧΗΡΑ: Αααα.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Και λέω κάτσε, μωρή, μα εγώ λέω θα τη φτιάξω τη δουλειά και πήρα τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού, λέω, Μαίρη, μία τοποθέτηση το και το, μου λέει, Μιχάλη, εντάξει, της έστειλα έναν φάκελο, της λέω, κυρία Ευγενία, η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότης, χαίρετε, της λέω.

ΧΗΡΑ: Ααααα κατάλαβα, κύριε Μιχάλη.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Τώρα κατάλαβες;

ΧΗΡΑ: Κατάλαβα, κατάλαβα, γυρίζουν όλα, είναι ρολόι και γυρίζουνε.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Ναι, και είναι εκεί τώρα στο Ηράκλειο.

ΧΗΡΑ: Α κατάλαβα, κατάλαβα κύριε Μιχάλη, κατάλαβα τι μου λέτε, κατάλαβα.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Περισσότερα πρέπει να καταλαβαίνεις με αυτό που σου λέω.

ΧΗΡΑ: Ναι.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Μη λέω περισσότερα...

ΧΗΡΑ: Οχι κατάλαβα...

ΜΙΧΑΛΗΣ: Γενικότερα.

ΧΗΡΑ: Απόλυτα.

ΜΙΧΑΛΗΣ: Λοιπόν... απόλυτα. Χαίρετε.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

πρωτο θεμα

Αρχισαν οι προφυλακίσεις για την απαγωγή Παναγόπουλου


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους κατηγορουμένους για την απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου μετά την τυπική απολογία που έδωσαν σήμερα στις ανακριτικές αρχές. Πρόκειται για τους Απόστολο Πετράκη και Γιώργο Κατσάγανη, οι οποίοι αρνήθηκαν να απολογηθούν, θεωρώντας ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση δεν είναι πλήρης.

Ειδικότερα σήμερα οδηγήθηκαν στον ανακριτή πέντε συλληφθέντες για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αλλά και για τις σχέσεις τους με το συνδικάτο του εγκλήματος.

Πρόκειται για τους:

- Απόστολο Πετράκη (ο διαπραγματευτής με την κρητική προφορά)

- Γιώργο Κατσαγάνη

- Αριστομένη Κλεφτόγιαννη

- Πολύτιμη Γεωργά (φίλη του Σκαφτούρου)

- Μανώλη Σκαρλάτο (ξενοδόχος από την Κρήτη)

Ο εφοπλιστής θυμάται...

Σε ένα διώροφο γιαπί, πιθανότατα στην περιοχή της Κορίνθου, είχαν οδηγήσει οι απαγωγείς τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, όπως αναφέρει ο ίδιος. Αρχικά ο εφοπλιστής είχε πιστέψει ότι έχει απαχθεί από τρομοκράτες που θα τον εκτελούσαν, ενώ στις καταθέσεις του στην Αστυνομία έχει αναφέρει πολλές λεπτομέρειες, τόσο για τις συνθήκες απαγωγής του όσο και για τις εννέα ημέρες που κρατήθηκε όμηρος. Από τα στοιχεία που θυμόταν προκύπτει και η κατεύθυνση των ερευνών προς την Κορινθία, καθώς ανέφερε ότι πέρασαν από τις στοές της Κακιάς Σκάλας, αλλά και τα διόδια Ζευγολατιού. Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος αναγνώρισε με επιφυλάξεις τη φωνή του Χαράλαμπου Μουστάκα.

Γλαφυρές συνομιλίες

Πλήθος στοιχείων προκύπτουν και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων στο συνδικάτο του εγκλήματος, καθώς αυτά τα στοιχεία αναδεικνύονται σε ακρογωνιαίο λίθο της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 16 προσώπων που κατηγορούνται για εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου.

Οπως προκύπτει από συγκεκριμένη τηλεφωνική συνομιλία, ο υπεργολάβος Γ. Τρομπούκης είχε ενημερώσει τον Π. Βλαστό ότι σε κάποιο έργο του είχε σκοντάψει σε αρχαία ευρήματα, τα οποία στη συνέχεια ήθελε να πουλήσει!

Η στιχομυθία των δύο αντρών είναι χαρακτηριστική και έχει κινητοποιήσει τις έρευνες των Αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ευρήματα αφορά, καθώς ο Γ. Τρομπούκης συμμετείχε σε δημόσια έργα όπως στην κοινοπραξία για την κατασκευή της Ιονίας Οδού.


Τρία ακόμη πρόσωπα εμπλέκονται στην ελληνική Κόζα Νόστρα


Τουλάχιστον τρία ακόμη πρόσωπα που φέρονται να έχουν συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές για την πολύκροτη υπόθεση. Τα 96 cd με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Παναγιώτη Βλαστού με τον Γιώργο Τρομπούκη, τον Γιάννη Σκαφτούρο και τους υπόλοιπους της ομάδας έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία στους αστυνομικούς που συνεχίζουν τις έρευνες για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Μάλιστα στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα τόσο από την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, όσο και από την παράδοση των λύτρων αλλά και τον οπλισμό που βρέθηκε στη γιάφκα της οργάνωσης στη Γλυφάδα.

Ο εφοπλιστής κ. Περικλής Παναγόπουλος με τα ρούχα που του έδωσαν οι απαγωγείς του

Στις φωτογραφίες φαίνεται ο κ. Περικλής Παναγόπουλος αμέσως μετά την απελευθέρωση του, φανερά καταβεβλημένος, αξύριστος και με τα ρούχα που του έδωσαν οι απαγωγείς του. Επίσης παρουσιάζονται οι οκτώ σάκοι με τα λύτρα που παρέδωσε η κυρία Παναγοπούλου στα μέλη της συμμορίας αλλά και οι πρώτες φωτογραφίες του οδηγού του κ. Παναγόπουλου Γιώργου Σαρδέλη στις οποίες φαίνεται ελαφρά τραυματισμένος στο χέρι.

Τα όπλα της συμμορίας

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχετικά με το περιεχόμενο συνομιλίας που υπάρχει στη δικογραφία στην οποία ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχάλης Κυριακάκης συνομιλεί με τη σύντροφο του Παναγιώτη Βλαστού Ιωάννα Χήρα για ένα ρουσφέτι αναφέροντας το όνομα της συζύγου του κ. Μαρκογιαννάκη, διευκρινίζει πως «Πράγματι ο Μιχάλης Κυριακάκης μετέφερε την παράκληση του στη σύζυγο μου που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο μου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της σχολής μηχανικών αεροσκαφών στα Χανιά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Τα λύτρα

Τέλος, αξίζει να τονισθεί πως οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούν την περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί βρίσκεται το κρησφύγετο των απαγωγέων.

Ο οδηγός του εφοπλιστή Γιώργος Σαρδέλης