ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

H Εξουσία και ο Παναγιωτάκης


2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ στην Εθνική για την άδικη δέσμευση του ποσού
που είχε συγκεντρωθεί για τον μικρό Παναγιώτη.
Δικαίωση έξι χρόνια μετά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Τα χαράματα της Κυριακής 5 Μαρτίου του 2001 ένα νήπιο μόλις τριών ετών, ο Παναγιώτης Βασιλέλλης, σβήνει από νευροβλάστωμα -μια σπάνια μορφή καρκίνου- στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Εξι χρόνια και τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του Παναγιώτη με τα λαμπερά γαλανά μάτια αποδεικνύεται ότι ώρες ώρες η ελληνική Δικαιοσύνη αργεί μεν, αλλά δεν λησμονεί:

Επιδικάζεται το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας στους γονείς του, ως αποζημίωση για τον χαμό του σπλάχνου τους.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας σε μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά χρονικά, απόφαση αναγνώρισε χθες ότι γραφειοκρατία και ενέργειες της διοίκησης και στελεχών της Εθνικής Τράπεζας τότε, δεν επέτρεψαν στον μικρό ασθενή να δώσει την τελευταία μάχη για ζωή στο νοσοκομείο «Memorial» της Νέας Υόρκης, όπου τον είχαν δεχτεί. Ενα ποσόν σχεδόν 120 εκατ. δραχμών, προϊόν ενός μοναδικού κινήματος προσφοράς πολιτών, δεσμεύτηκε αναίτια κι ο Παναγιώτης με τα γαλάζια μάτια και τα ξανθά μαλλιά «έφυγε».

Εκκρεμεί το ποινικό μέρος

Η αγωγή της οικογένειας Βασιλέλλη κατά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των στελεχών της, δηλαδή τού τότε διευθυντή Μυτιλήνης Παναγιώτη Τζαβέλλα, του τότε περιφερειακού διοικητή Αντωνίου Χάλαρη και του τότε διοικητή της Θεόδωρου Καρατζά είχε συζητηθεί στις 25 του περασμένου Ιανουαρίου. Χθες εκδόθηκε η απόφαση, που μπορεί να μη φέρνει πίσω τον μικρό Παναγιώτη αλλά προσφέρει, πέρα από την υλική, πρωτίστως ηθική δικαίωση.

Στην απόφαση αναγνωρίζεται η ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη και επιδικάζεται στην οικογένεια ποσό 2 εκατ. ευρώ ως ψυχική οδύνη (ένα για καθέναν από τους δύο γονείς). Καθώς εκκρεμεί ακόμη το ποινικό μέρος της διαδικασίας, ανεστάλη η απόφαση για ηθική βλάβη ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Κατά των στελεχών της Εθνικής και των γιατρών του μικρού Παναγιώτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για θανατηφόρο, κακουργηματική έκθεση. Ηδη μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, προ ολίγων ημερών, στην ανακρίτρια Μυτιλήνης, αναμένεται η παραπομπή τους στο ακροατήριο του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου.

Εναντίον της Εθνικής Τράπεζας είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, η Μυτιληνιά γιατρός και ερευνήτρια Ελένη Μάγειρα και ο Μυτιληνιός δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης. Κατά καιρούς εναντίον της Εθνικής Τράπεζας κατέθεσαν δημοσιογράφοι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης και πολλοί άλλοι.

«Μετά την επιδίκαση του παραπάνω ποσού και τη δωρεά του οικοπέδου από τον Δήμο Γέρας, είναι πλέον εφικτό να υλοποιηθούν οι σκοποί του Ιδρύματος Παναγιώτης Βασιλέλλης», αναφέρει με χθεσινή της δήλωση η οικογένεια Βασιλέλλη. Συγκεκριμένα, «η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας στη γενέτειρά του στη Γέρα, η χρηματοδότηση και ανάπτυξη -σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων- δεξαμενής δοτών μυελού των οστών, η δημιουργία ενός συμβουλευτικού-ενημερωτικού κέντρου δικτύου, για τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και τις οικογένειές τους, και η δημιουργία, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών-ομφάλιου λώρου».

Η Εθνική αρνήθηκε συμβιβασμό

Οι γονείς του αδικοχαμένου παιδιού πρότειναν στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξώδικη οριστική ρύθμιση της μεταξύ τους αστικής (μόνο) διαφοράς, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία του Ιατρικού Κέντρου αλλά και με τη συμμετοχή της τράπεζας στη διοίκηση του υπό σύσταση ιδρύματος, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή. Προτιμήθηκε ο δρόμος της δικαστικής αντίδρασης...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/07/2007


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

και τα παρελκόμενα..:

Εξουσία και Παναγιωτάκης


Ένας αρνητικός ύμνος στις σημερινές κοινωνίες των υπαλλήλων, όπου τα κατορθώματα αυτών των μοντέρνων και εκσυγχρονισμένων κοινωνιών, συμπυκνώνονται στην θανάτωση του μικρού Παναγιωτάκη, αλλά και στην άρνηση του παιδιού (λύτρωση) να συμμετάσχει σε τέτοιες κοινωνίες.

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η τράπεζα, μόλις αντιλήφθηκε ότι διακυβεύεται η υγεία του μικρού αγοριού, αποδέσμευσε τα χρήματα.

14 Φεβρουαρίου 2002

Ο Παναγιωτάκης είναι το μικρό παιδί από την Γέρα Λέσβου, που δεν του επετράπη να πάει στο Memorial Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αποτέλεσμα να αποδημήσει εις Κύριον πριν κλείσει την πρώτη του πενταετία μέσα στις σημερινές εκσυγχρονισμένες και τεχνολογικά ανεπτυγμένες, μοντέρνες κοινωνίες των επιστημόνων, διανοούμενων, ποιητών, καλλιτεχνών, τεχνοκρατών, τραπεζιτών, εξουσιαστών και όλων αυτών των καλών ανθρώπων που όλοι μαζί αποτελούν τις σημερινές Κοινωνίες των Υπαλλήλων.

Εφόσον οι άνθρωποι σήμερα έχουν γίνει υπάλληλοι, κάπου θα πρέπει να υπάρχουν και οι αφέντες τους. Οι φυσικοί τους αφέντες όμως είναι και αυτοί υπάλληλοι κάποιων άλλων και στο τέλος αυτής της αλυσίδας, στην κορυφή της πυραμίδας των υπαλλήλων αφεντών, ο τελικός αφέντης δεν είναι ούτε ένας αλλά και ούτε είναι άνθρωπος ή θεός. Πρέπει να είναι η συνεχής πάλη του καλού (θετικού) και του κακού (αρνητικού), όπου το κακό, όπως πάντα και παντού υπερισχύει του καλού. Το προϊόν όλων των πολλαπλασιασμών που εμπεριέχουν αρνητικό πρόσημο είτε στον πολλαπλασιαστή είτε στον πολλαπλασιαζόμενο, είναι πάντα αρνητικό, ανεξαρτήτως του μεγέθους του θετικού αριθμού.

Συνεπώς το κακό (αρνητικό) δεν μπορεί να εξαφανισθεί, όσο μικρό και εάν αυτό μπορεί να είναι και κανένα μέγεθος καλού (θετικού) δεν μπορεί να το εξαλείψει. Αντιθέτως μόλις τα δύο πολλαπλασιασθούν, πάντα το προϊόν τους είναι αρνητικό. Για να έχουμε θετικό προϊόν πρέπει ή να μην έχουμε καθόλου αρνητική αξία (αρνητικό πρόσημο) ή να έχουμε και τα δύο αρνητικά. Πολλαπλασιάζοντας δύο αρνητικούς αριθμούς, πάντοτε έχουμε θετικό προϊόν. Εάν συμφωνήσουμε ότι το καλό είναι πάντα η θέση και η άρνηση είναι πάντα το κακό, τότε για να έχουμε πάντα καλό προϊόν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το καλό με καλό και το κακό με κακό ή με μηδενική αντιμετώτιση για να μηδενισθεί. Το μόνο μεγάλο πρόβλημα που μας μένει τώρα είναι να μπορέσουμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό για να μπορούμε να επιλέγουμε το αντίστοιχο στοιχείο αντιμετώπισης του.

Στο Memorial Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μεταξύ άλλων πολλών, έχουν επίσης νοσηλευθεί οι μακαρίτες σήμερα, Γεώργιος Γεννηματάς, υπουργός υγείας, το όνομα του οποίου φέρουν σήμερα Εθνικά Νοσοκομεία και η Μελίνα Μερκούρη, υπουργός πολιτισμού, το όνομα της οποίας φέρουν σήμερα στάδια άθλησης νέων και άλλες πολιτιστικές εγκαταστάσεις όπως θέατρα και άλλα.

Οι δύο αυτοί σπουδαίοι άνθρωποι, φανατικοί καπνιστές όμως, κατά την διάρκεια των αγόνων τους για την επικράτηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την τάση που είχαν στο υπερβολικό κάπνισμα και έτσι υπέστησαν τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει το κάπνισμα και η νικοτίνη. Μετέβησαν στο Νοσοκομείο της Αμερικής για αντικαρκινική θεραπεία, προκειμένου να τύχουν ότι καλύτερη νοσηλεία μπορούσε να προσφερθεί και έτσι, παρατείνοντας την ζωή τους, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στην Ελλάδα, που ήταν το βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και του κοινωνικού κράτους με επικεφαλής σε αυτό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο χρειάσθηκε νομοθετικά να τροποποιηθεί για να επιτραπεί η νοσηλεία του Παναγιωτάκη, από το Υπουργείο Υγείας που περιορίζεται να νομοθετεί αντί να περιθάλπτει.

Οι διεθνείς συγκυρίες όμως άλλαξαν τα δεδομένα και οι νέες τάσεις που έπρεπε να επικρατήσουν στις χώρες του κόσμου, ήταν στο πνεύμα των αποκρατικοποιήσεων, των ελεύθερων αγορών και μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας βασισμένη σε ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε στην Αμερική ως μέρος του New Deal στην δεκαετία του 1930, για να εξέλθει η Αμερική την οικονομική κρίση και την μεγάλη ανεργία του οικονομικού κραχ, υιοθετώντας απόψεις του Keynes, είχε ήδη αρχίσει να εγκαταλείπεται από το οικονομικό μοντέλο των Μονεταριστών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι μονεταριστές με επικεφαλής τον Milton Friedman, στην πραγματικότητα όμως είναι τεχνοκράτες πάνω σε αρχές κατανάλωσης όπως αυτές εξηγήθηκαν από τον Keynes και τεχνικές νομισματικής κυκλοφορίας και υποκατάσταση αξιών με δολαριακές αξίες, που λίγη σχέση έχουν με το laissez faire του Adam Smith. Οι καλές κοινωνίες που έπρεπε να σχεδιασθούν για τον περιορισμό της βαρβαρότητας, δεν ευδοκίμησαν και έτσι οι φιλότιμες προσπάθειες των κυρίων John Galbraith και John Rawls προσπεράσθηκαν από την θεωρία του ελάχιστου Κράτους (αφού το κράτος υπόκειται σε διαφθορά) του Robert Nozick που επιτρέπει την ελάχιστη ύπαρξη κράτους, αρκετή για να έχουν οι μεγάλες πολυεθνικές οργανώσεις αρκετό νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την διακυβέρνηση του πλανήτη νόμιμα, και υπό την δωρεάν προστασία (πληρωμένη από τους φόρους των πολιτών) των κρατικών δυνάμεων κυβέρνησης, αστυνομίας, δικαιοσύνης, στρατού και άλλων μυστικών δυνάμεων και υπηρεσιών, από ιδιωτικές εταιρείες κολοσσούς, όπως την παγκόσμια ENRON με σχεδόν 900 ελεγχόμενες και κατευθυνόμενες εταιρείες δορυφόρους ανά την υφήλιο (κυρίως σε περιοχές ελεύθερες φόρων και ελέγχου) στον όμιλο της, με χιλιάδες κοινοπραξίες (partnerships) και από ορκωτούς λογιστές ενώπιον της δικαιοσύνης κάθε χώρας, όπως την παγκόσμια οργάνωση Arthur Andersen, που με την δημιουργική τους λογιστική, βοήθεια και υποστήριξη από τους μοντέρνους σοφιστές και ρήτορες (διαφημιστές, διαμορφωτές κοινής γνώμης και άποψης, επικοινωνιολόγους), να έχουν την δυνατότητα να κατορθώσουν και να επιβάλουν οτιδήποτε θελήσουν, καλό ή κακό, κατά την μυωπική τους ή μη, υπαλληλική γενικά, αντίληψη, έχοντας εκπαιδευθεί στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους τομείς των επιστημών που αναλύουν και επηρεάζουν την συμπεριφορά των ανθρώπων (behavioral sciences) με χορηγούς τις εμπορικές και γενικά κερδοσκοπικές διεθνείς εταιρείες με διαφανή ή μη δραστηριότητα. Αντίστοιχοι χορηγοί στην Ελλάδα, αγοράζουν την συμπάθεια, ανοχή και κατευνασμό της κοινής γνώμης αποκτώντας ποδοσφαιρικές και αθλητικές ομάδες, μέσα επικοινωνίας (όπου κυριαρχούν το sex και η βία ως κοινωνικά αγαθά), συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις υψηλού κύρους και χορηγώντας την γραφική ύλη και άλλον εξοπλισμό στις δημόσιες υπηρεσίες για διευκόλυνση του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός από τις χρηματοδοτήσεις (φανερές και κρυφές) των πολιτικών φορέων, κομμάτων, υπηρεσιών και την υλική ψυχαγωγία ανθρώπων (μεταμορφώνοντάς τους παράλληλα σε ιδιωτικούς υπαλλήλους των).

Το επικρατέστερο οικονομικό μοντέλων των μονεταριστών, λογιστών και τραπεζιτών που καθοδηγεί την πορεία του πλανήτη προς την παγκοσμιοποίηση με την χορηγία και ηγεμονία των βιομηχανιών κατασκευής οπλικών συστημάτων και των διακινητών ναρκωτικών και πορνείας, που το τροφοδοτούν, έχει φθάσει σε σημείο που έχει την ανάγκη να μεταμορφωθεί. Σκοντάφτει στις θεμέλιες αξίες που το ίδιο βασίζεται. Αυτές οι θεμέλιες αξίες είναι η συνεχής οικονομική ανάπτυξη (growth) και η απαραίτητη συνεργασία της εξουσίας με την οικονομία. Η οικονομία για να λειτουργήσει μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χρειάζεται την υποστήριξη της εξουσίας και η εξουσία έχει την ανάγκη χρηματοδότησης από τους οικονομικούς παράγοντες για να επιβληθεί. Οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο, δεν επιτρέπεται στα ανοικτά αλλά υποκριτικά όλοι τις αποδέχονται στα κρυφά. Συνεπώς η χρηματοδότηση της εξουσίας πρέπει να γίνεται με μαύρα χρήματα και η παραγωγή μαύρου χρήματος από τους οικονομικούς παράγοντες πρέπει να γίνεται με διακίνηση παράνομων εργασιών υπό κρατική προστασία. Νόμιμες ενέργιες παράγουν Φανερά κέρδη τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν για υποστήριξη καθεστώτων ή κομμάτων αφού τέτοια ποσά υπόκεινται σε περιορισμούς και αναγκαστικά πρέπει να είναι φανερά και στις δύο πλευρές. Η μεταμόρφωση που επιβάλλεται πια στο σύστημα είναι ο έλεγχος παραγωγής και διάθεσης μαύρου χρήματος, που ενώ αυτό το μαύρο χρήμα είναι που στηρίζει το σύστημα, ταυτόχρονα ο αδύνατος πλέον έλεγχος του, απειλεί άμεσα ολόκληρο το οικοδόμημα και κατ' επέκταση ολόκληρο τον πλανήτη. Η ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης θα αναγκασθεί να πραγματοποιηθεί πάνω σε ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που καμιά σχέση δεν θα έχει με το μοντέλο των μονεταριστών ή το καταναλωτικό μοντέλο του Keynes που έδωσε προσωρινές λύσεις εφόσον στην μακρά διαδρομή όλοι θα έχουμε πεθάνει. (In the long run we are all dead) Το πρώτο βήμα μεταμόρφωσης θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση καταργήσεως όλων των χαρτονομισμάτων, με αξιοποίηση της τεχνολογίας που προσφέρεται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βάσεις δεδομένων και η αντικατάσταση όλων των οικονομικών συναλλαγών αποκλειστικά από συμψηφιστικές εγγραφές. Η διαφθορά ή εγκληματικότητα δεν θα εξαλειφθεί αλλά θα περιορισθεί σημαντικά εφόσον τα στοιχεία οικονομικής διακίνησης διαμορφώσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο με προσανατολισμό απεμπλοκής κάθε εξουσίας από τις παραγωγικές διαδικασίες και τη ριζική αναθεώρηση ολόκληρου του συστήματος διαμόρφωσης αξιών, συμπεριλαμβανομένων των δολαριακών, ηθικών και πνευματικών αξιών. Ο τελικός προορισμός του νέου οικονομικού μοντέλου θα πρέπει να είναι η κατάργηση κάθε μορφής εξουσίας και η επιστροφή του πλανήτη σε φυσικές καταστάσεις αρμονίας. Ο φυσικός νόμος της ζούγκλας είναι λιγότερο καταστροφικός από τους νόμους των ανθρώπων της εξουσίας και κατά πολύ πιο αρμονικός.

Η κατάργηση όλων των συνόρων, φυσικών και άλλων, θα γίνει πραγματικότητα κάποια μέρα όταν τα εργαλεία επιβολής της εξουσίας όπως χρήματα, κυβερνήσεις, νόμοι, στρατοί, αστυνομίες και άλλες υπηρεσίες, μυστικές ή μη, δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης και αναγκασθούν να μετατραπούν σε έναν ειρηνικό παγκόσμιο στρατό εργασίας και προσφοράς που αντί για οπλικά συστήματα και εργαλεία καταστροφής θα είναι εφοδιασμένος με εργαλεία εργασίας και δημιουργίας όπως κασμάδες, φτυάρια, πυροσβεστήρες και άλλον τεχνολογικό εξοπλισμό, με σκύλους βοηθούς, για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως έκτακτες ανάγκες διάσωσης, αποκατάστασης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών όλων των μορφών, χωρίς αποκλειστικότητα ή δικαίωμα επιβολής ανταμοιβής. Αυτός ο στρατός με προίκα τις κρατικές περιουσίες των σημερινών κρατών, θα απαρτίζεται μόνο από εθελοντές, χωρίς κανέναν έμμισθο ή μόνιμο διοικούντα, όλων των γεωγραφικών τμημάτων του πλανήτη χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ή περιορισμό και συνεπώς η πόρτα του δεν θα μπορεί να είναι κλειστή για κανέναν άνθρωπο ή σκύλο. Οι προσφερόμενες εθελοντικές υπηρεσίες αυτού του στρατού θα αξιολογούνται με έναν νέο δικαιότερο προσδιορισμό αξιών που θα έχει προκύψει μετά την περίοδο κατάργησης των χαρτονομισμάτων και τον αναμενόμενο ακόλουθο περιορισμό της διαφθοράς και θα πιστώνονται στη μερίδα του για εσωτερική διανομή, από αυτούς που θα θεωρούν ότι οι προσφερθείσες υπηρεσίες του αξίζουν ανταμοιβής. Οι αποκλειστικά εθελοντικές ομάδες που θα τον απαρτίζουν κατά τοπική περιοχή θα προσδιορίζουν και τις προτεραιότητες τοπικής δράσης τους.

Την εποχή της δεκαετίας του 1980 που η Ελλάδα καθυστερημένα επιχειρούσε να εδραιώσει κάποιο κοινωνικό κράτος, σε μια χώρα που ποτέ δεν κατάφερε να βιομηχανοποιηθεί με καμιά βαριά βιομηχανία, οι χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν φθάσει να έχουν αυτό το κράτος και την βαριά βιομηχανία, είχαν αρχίσει να το εγκαταλείπουν καθώς είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα αδιέξοδα που αυτές οι πρακτικές (κρατικής παρέμβασης και επιδότησης) οδηγούσαν. Αυτά που οι Έλληνες αγρότες δεν ακούν όσον αφορά εναλλακτικές καλλιέργειες και άλλες απασχολήσεις το 2002, οι Αμερικάνοι αγρότες τα έμαθαν με το Agricultural Adjustment Act (1933)

Την δεκαετία του 1990, με την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ, αφού στην Ελλάδα όποια βιομηχανία υπήρχε, ήταν ήδη αντιπαραγωγική και μη-βιώσιμη, παρόλο που συνεχώς είχε επιδοτηθεί από τα αποθεματικά των Κοινωνικών Ταμείων που τα διαχειριζόταν το κράτος μέσου Νομισματικής Επιτροπής και Τραπέζης Ελλάδος, το Κράτος ενστερνίστηκε την απελευθέρωση της οικονομίας από τις κρατικές παρεμβάσεις και έτσι οι κυβερνώντες της Ελλάδας, όταν αρρώστησαν δεν μπορούσαν να εμπιστευθούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχαν δημιουργήσει, αλλά προτίμησαν τα Νοσοκομεία στο Παρίσι, στη Γερμανία, στο Λονδίνο και βεβαίως και το Αντικαρκινικό Memorial της Νέας Υόρκης στο οποίο μάλιστα η Μελίνα Μερκούρη άφησε την τελευταία πνοή της ως Υπουργός Πολιτισμού, κατά την διάρκεια ιατρικής επέμβασης τον Μάρτιο του 1994, 27 χρόνια μετά την διατύπωσή της στην Αμερική ότι θα πεθάνει Ελληνίδα. Το ίδιο Νοσοκομείο επισκέφθηκε και ο Γεώργιος Γεννηματάς όταν είχε στήσει τις βάσεις και το νομοθετικό πλαίσιο του ΕΣΥ (που δεν κάλυπτε την περίπτωση του Παναγιωτάκη) και είχε αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας, προϊσταμένη αρχή του Υπουργείου Οικονομικών (όπου βρέθηκε ο κ. Γεώργιος Δρυς ως υπεύθυνος δέσμευσης της κατάθεσης στην Εθνική Τράπεζα, των φίλων του Παναγιωτάκη), των Κρατικών Τραπεζών και των επιδοτήσεων των επενδύσεων στην Ελλάδα από τα αποθεματικά των Κοινωνικών ταμείων.

Ας θυμηθούμε όμως εδώ λίγο τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν έχυσε το νερό, που του είχαν προσφέρει οι στρατιώτες του, στην άμμο αντί να το πιει, αφού δεν υπήρχε αρκετό νερό για όλους. Πως μπορεί την Ελλαδα να την κυβερνούν σήμερα άνθρωποι που δεν την εμπιστεύονται;

Τα όποια βιομηχανικά κέντρα, μετετράπησαν σε καζίνο, οι παραγωγικές μονάδες μετετράπησαν σε εμπορικές, μεταπωλώντας εισαγόμενα προϊόντα και τα αποθεματικά των Ταμείων βοήθησαν το κράτος να επηρεάζει τον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών των Αθηνών για κερδοσκοπικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, αυτά τα αποθέματα, μετά τις κρατικές επιδοτήσεις των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και τις κερδοσκοπικές παρεμβάσεις του κρατικού μηχανισμού στο Χρηματιστήριο (το μεγαλύτερο καζίνο) με τα αποθεματικά των Ταμείων που δεν ήταν κρατική περιουσία, η Ελλάδα σήμερα να μην μπορεί να εξασφαλίσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν πληρώσει υποχρεωτικές εισφορές για δεκαετίες.

Στην προσπάθεια εξυγίανσης και νοικοκυρέματος του κρατικού μηχανισμού και την τήρηση των νόμων, των διατάξεων και του Συντάγματος της χώρας, οι κυβερνήτες μας αποφάσισαν να αυξήσουν τις αποδοχές τους, να εφοδιασθούν με φρουρούς, οδηγούς, επιστήμονες βοηθούς και πολυτελή αυτοκίνητα, Γερμανικών εργοστασίων, όλα πληρωμένα από το κράτος και στους συνταξιούχους αγρότες να προβλέψουν αυξήσεις σε ετήσια βάση που στο τέλος του προγράμματος ανάπτυξης και σύγκλισης το εισόδημα των συνταξιούχων αγροτών θα έχει φθάσει τα 150 Ευρώ τον μήνα και οι νόμιμες αποδοχές των κυβερνητών μας μαζί με το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών φρούρησης, μετακίνησης και επιστημονικής βοήθειας, θα έχει φθάσει ένα τεράστιο πολλαπλάσιο, που κανείς δεν τολμά να το υπολογίσει και να το συγκρίνει. Θα έχουμε όμως άρτια εξοπλισμένους και επιστημονικά πλαισιωμένους κυβερνήτες που θα είναι σε θέση να διαχειρισθούν οτιδήποτε προκύψει. Από Εθνικές υποθέσεις μέχρι Εμπορικές όπως η αντικατάσταση του Αεροδρομίου του Ελληνικού με το Αεροδρόμιο των Σπάτων και την άψογη διεκπεραίωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 όπου εκτός το κόστος του Αεροδρομίου των Σπάτων που θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες, θα εισπράξουμε από τους αγώνες περίπου 1.500 εκ. Δολ. Αμερικής, αφού θα έχουμε σπαταλήσει 4.000 εκ Δολ. Αμερικής σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Η ασφάλεια των αγώνων προβλέπεται να κοστίσει 600 εκ Δολ. Αμερικής σε σύγκριση με τα 50 εκ Δολ. Αμερικής που έχουν προ-υπολογίσει οι Κινέζοι για τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Παρ΄ όλα αυτά οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα "soft on terrorism" και δεν είναι βέβαιο ότι ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου, έπεισε τους Αμερικανούς μόνο με την αναφορά των 600 εκ. Δολ. Που θα δαπανηθούν για την ασφάλεια των αγώνων.

Όλα αυτά τα ποσά που κατασπαταλούνται καθημερινώς, με αποτέλεσμα αυτοί που περιμένουν να πάρουν την σύνταξή τους στις επόμενες περιόδους, να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν στον δρόμο άφραγκοι, αναζητούν τους υπαίτιους και υπεύθυνους, που δεν επέτρεψαν στο Παναγιωτάκη να επισκεφθεί το Νοσοκομείο της Αμερικής, αυτούς που δεν μπόρεσαν να αιτιολογήσουν τις δαπάνες που το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης έπρεπε να καλύψει και αυτούς τους θεσμοφύλακες που εφήρμοσαν τον νόμο και το δίκαιο και το σωστό και δέσμευσαν τις καταθέσεις των ιδιωτών στην Εθνική Τράπεζα για να αποφασίσει ο υπουργός υγείας κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τον θάνατο του Παναγιωτάκη, πως θα τις διαθέσει.

Όλα αυτά έγιναν σύμφωνα με τους νόμους και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, κύριος Κωστής Στεφανόπουλος, ο λαμπρός δικηγόρος και ρήτωρ από την Αχαΐα, το πρώην στέλεχος της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώτος και τελευταίος Αρχηγός της Δημοκρατικής Ανανέωσης, το κόμμα που μπόρεσε να έχει μόνο τον Θεόδωρο Κατσίκη ως βουλευτή του και στη συνέχεια να τον χάσει και αυτόν αφού ο μοναδικός βουλευτής της Δημοκρατικής Ανανέωσης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον άνθρωπο που ήταν η κύρια αιτία (ως φαύλος) ή δικαιολογία διάσπασης από την Νέα Δημοκρατία που είχε επικαλεσθεί τότε ο νέος Αρχηγός της Δημοκρατικής Ανανέωσης, μας λέει σήμερα ότι όποιος είναι με τον νόμο, είναι με το καλό και όποιος δεν είναι με τον νόμο δεν μπορεί να είναι με το καλό, συνεπάγεται ότι και εκείνος στην περίπτωση του Παναγιωτάκη και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι με τον νόμο, με το καλό και το καλό για τον Παναγιωτάκη, ήταν ο θάνατός του. Δηλώνει αναρμόδιος για να επιλύσει οποιεσδήποτε αδικίες αλλά στηρίζει τους αρμοδίους, υπογράφοντας τους νόμους των, να εξασκούν και να επιβάλουν τις αδικίες εις βάρος μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και δεν είναι αναρμόδιος να ερμηνεύει επιλεκτικά διατάξεις του Συντάγματος των Ελλήνων, που κατά την άποψή του, οι υπογραφές των τριών εκατομμυρίων πολιτών που ζητούσαν διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν είχαν τον νόμο μαζί τους και συνεπώς ήταν με το κακό.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που μπορούν να μην συμφωνούν με την λογική των νόμων που κατασκευάζουν ανήθικοι κατασκευαστές και διατηρούν την υποχρέωση τέτοιους νόμους και τέτοιους κατασκευαστές να τους θεωρούν ως μη υφιστάμενους και να εφαρμόζουν την μέθοδο του μηδενισμού όπως αυτή αναφέρεται στην αρχή αυτής της εργασίας.

βλέπε: Τι έγιναν οι φοιτητές του Νοεμβρίου 1973;

Θέματα προς Ανάλυση:

  1. Πως μπόρεσε ο Στυλιανός Παττακός, με μια γραφομηχανή και έναν πολύγραφο, να επιτύχει μια αναίμακτη ανατροπή του Κράτους, την 2α πρωϊνή της 21ης Απριλίου 1967 και να την ανακοινώσει στον Βασιλιά των Ελλήνων, απροσκάλεστος;
  2. Πως ο ίδιος άνθρωπος μπόρεσε να διακρίνει την αλήθεια από τα ψέματα και να αγνοήσει τις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων στην περίπτωση του πλοίου Apollo στα γεγονότα της Κέρκυρας τον Μάρτιο του 1969;
  3. Θα ωφεληθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες, από την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο;
  4. Δεν είναι συμφέρον της Ελλάδας, να διαδίδεται η Ελληνιστική Περίοδος, όσο γίνεται περισσότερο σε περισσότερους ανθρώπους εφόσον η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι η διάδοση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού;
  5. Πως εξηγείται το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βασίζονται στις Εκδόσεις της Οξφόρδης για να διδάξουν τα κείμενα των αρχαίων μας στους νέους μας;
  6. Θα ήταν προτιμότερο εάν οι Έλληνες δεν είχαν την ανάγκη να θεραπεύονται σε ακριβά Νοσοκομεία του εξωτερικού;
  7. Γιατί οι Έλληνες γιατροί και άλλοι επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό και όταν έρθουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο τους;

Εκτός του συσχετισμού της Ελληνικής βαριάς βιομηχανίας με τον Ελληνικό Πολιτισμό που έκανε η Μελίνα Μερκούρη, είχε πει στην Evening Standard, στις 12 Ιουλίου 1967, μετά την ανακοίνωση ότι η χούντα τής αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια:

Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο κύριος Παττακός γεννήθηκε φασίστας, θα πεθάνει φασίστας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και κριτήρια που μετρούν την Ελληνικότητα ενός νεογέννητου και ενός ετοιμοθάνατου;

Ο Παναγιωτάκης δεν γεννήθηκε και πέθανε Έλληνας; Χρειάστηκαν χρώματα, χρήματα, εξουσία και τελετές για αυτό;


Το χρονικό της υποκρισίας και του αίσχους:

Τραγικό τέλος

Η γραφειοκρατία στοίχισε τη ζωή σε αγοράκι που έπασχε από λευχαιμία

05/03/01 13:38

Αθήνα: Έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο ο μικρός Παναγιώτης Βασιλέλλης από τη Μυτιλήνη, που έπασχε από λευχαιμία. Για την αποκατάσταση της υγείας του είχε δείξει ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στην Εθνική Τράπεζα για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης.

Το τρίχρονο αγόρι έπρεπε να μεταβεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς είναι το μοναδικό στον κόσμο όπου θα μπορούσε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών λόγω της σπάνιας μορφής της ασθένειάς του.

Για το λόγο αυτό, έπειτα από πρωτοβουλία τηλεοπτικού σταθμού, συγκεντρώθηκαν από εράνους για τη νοσηλεία του Παναγιώτη 100 εκατ. δραχμές. Τα χρήματα κατατέθηκαν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία όμως τα δέσμευε επί οκτώ μήνες, επικαλούμενη νόμο του 1930, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η άμεση αποδέσμευση χρημάτων που προέρχονται από έρανο.

Έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην αποδέσμευση των χρημάτων. Αμέσως οι γονείς του μικρού Παναγιώτη επικοινώνησαν με τους γιατρούς του Memorial, αλλά πληροφορήθηκαν από αυτούς ότι είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο άτυχος Παναγιώτης εξέπνευσε τελικά την Κυριακή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4, το παιδί έπεσε θύμα της γραφειοκρατίας. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Βαγγέλης Γκιγκιλήνης, έκανε λόγο για έλλειψη ευελιξίας εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το θέμα θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί άμεσα μέσω του τμήματος δημοσίων σχέσεων.

Σύμφωνα με τον AΝΤ1, oι εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουν άγνοια για το θέμα και θεωρούν ότι για τη δυσπραγία ευθύνεται ο διευθυντής του υποκαταστήματος Μυτιλήνης που το κρίσιμο χρονικό διάστημα απουσίαζε με άδεια.

Κληθείς να σχολιάσει το τραγικό γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η τράπεζα, μόλις αντιλήφθηκε ότι διακυβεύεται η υγεία του μικρού αγοριού, αποδέσμευσε τα χρήματα. Ήταν όμως πολύ αργά.

05/03/01 20:19

Κηδεύτηκε το τρίχρονο αγγελούδι - «Απολογούνται» υπουργείο Υγείας και ΕΤΕ

Μυτιλήνη:

Στο νεκροταφείο του χωριού Παπάδο της Γέρας Λέσβου τελέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η κηδεία του τρίχρονου Παναγιώτη Βασιλέλλη, που έσβησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο τοπικό νοσοκομείο έπειτα από μάχη ενός έτους με σπάνια μορφή καρκίνου. Την ίδια ώρα, υπουργείο Υγείας και Εθνική Τράπεζα «απολογούνται» για την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων που απαιτούνταν ώστε το παιδί να είχε μεταφερθεί για επέμβαση στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει νομοθετικά το όλο ζήτημα, και γι' αυτό περιέλαβε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η οποία δίνει τη δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνονται ανίατες ή δυσίατες και με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, να εγκρίνεται η συγκέντρωση χρημάτων.

«Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση του νόμου στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δηλαδή στις 2/3/2001» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) από την πλευρά της διατείνεται ότι ουδεμία αρμοδιότητα είχε για την αποδέσμευση του ερανικού λογαριασμού για το μικρό Παναγιώτη Βασιλέλλη, αλλά αντίθετα έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για την παροχή βοήθειας στο μικρό ασθενή και την οικογένειά του.

Φταίνε οι σκουριασμένοι μηχανισμοί της πολιτείας, τονίζει η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το τραγικό γεγονός, τόνισε: «Για μία ακόμα φορά η γραφειοκρατία έδειξε το απεχθέστερο πρόσωπό της. Μία αθώα ζωή χάθηκε γιατί οι σκουριασμένοι μηχανισμοί της πολιτείας δεν λειτούργησαν έγκαιρα και αποτελεσματικά.»

Καταλήγοντας, ζητά να απολογηθούν οι υπεύθυνοι, καθώς -όπως τονίζει- «με την εγκληματική τους αδιαφορία ακύρωσαν την έμπρακτη αλληλεγγύη των απλών πολιτών, που προσέφεραν από το υστέρημά τους για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή».

Στη Βουλή ο θάνατος του Π. Βασιλέλλη

Καταιγισμός ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό

06/03/01 13:38

Αθήνα: Στη Βουλή φέρνουν το ζήτημα του θανάτου από λευχαιμία του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη, από τη Λέσβο, βουλευτές, με ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον πρωθυπουργό. Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε για το θέμα και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, ενώ ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε το θάνατο του μικρού αγοριού «θλιβερό συμβάν».

Μετά την ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κρητικού, με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για τη μη έγκαιρη αποδέσμευση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από πολίτες για τη μετάβαση του μικρού Παναγιώτη στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, η βουλευτής της ΝΔ, Παρθένα Φουντουκίδου, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τους οποίους ζητά να παραιτηθούν ως «πολιτικά και ηθικά υπεύθυνοι».

Σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ίδιος κάνει λόγο για φαινόμενα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, που καταφέρουν πλήγματα τόσο στην κοινωνική συνοχή όσο και στην ευαισθησία και το κύρος της χώρας.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, από το θάνατο του παιδιού στη Λέσβο μέχρι την απόδραση του Κ. Πάσσαρη αλλά και τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες, ο Πρ. Παυλόπουλος ζητά από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές και τι μέτρα προτίθεται να πάρει.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ έκανε λόγο για «εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων», η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση στους πολίτες». Ο κ. Έβερτ τόνισε οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες «όπως όφειλαν και οφείλουν για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αλλά αντίθετα με γραφειοκρατικές διαδικασίες εμπόδισαν να υλοποιηθεί η επιθυμία των Ελλήνων που έδωσαν χρήματα για να βοηθήσουν την κατάσταση».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δήλωση της υφυπουργού Χριστίνας Σπυράκη, η οποία ανάφερε ότι δεν γνώριζε το εν λόγω θέμα. Η στάση της κ. Σπυράκη, επισήμανε ο κ. Έβερτ, δείχνει «το πόσο απασχολούν τα στελέχη της κυβέρνησης τα προβλήματα του απλού πολίτη. Ευαισθητοποιήθηκε όλος ο κόσμος και οι μόνοι που έμειναν ασυγκίνητοι είναι οι αρμόδιοι».

Καταλήγοντας, ο κ. Έβερτ τόνισε ότι «παρά την καθολική αγανάκτηση ουδείς παραιτήθηκε, ούτε η κυβέρνηση δεν ζήτησε την παραίτηση κανενός. Μόνο ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης ζήτησε συγνώμη από τους συνταξιούχους. Αυτό δεν λέγεται έλλειψη ευαισθησίας. Είναι αναισθησία».

Ο Β΄αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Υγείας τονίζει την ανάγκη αναζήτησης των υπευθύνων. Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κατέθεσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γεώργιος Καρατζαφέρης.

Με αφορμή το τραγικό τέλος του μικρού αγοριού, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το ΔΗΚΚΙ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Όταν ένα μικρό αγγελούδι τριών χρόνων χάνεται από την αναλγησία και τον κυνισμό της γραφειοκρατίας και προκαλείται σοκ στην ελληνική κοινωνία, οι δηλώσεις του Δ. Ρέππα και της υφυπουργού Υγείας κυρίας Σπυράκη προκαλούν ανατριχίλα. Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα».

Δηλώσεις Αλ. Παπαδόπουλου:

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου χαρακτήρισε το θάνατο του Παναγιώτη Βασιλέλη «θλιβερό γεγονός». Παράλληλα, παρείχε πλήρη κάλυψη στην υφυπουργό Υγείας. «Η κ. Σπυράκη ενεπλάκη σε ένα θέμα που δεν είχε καμία εμπλοκή...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για υπερβολές. Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει ήδη ψηφιστεί σχετική διάταξη στη Βουλή, για τη χορήγηση χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε ασθενείς, κατά παρέκκλιση του νόμου 1931 που αφορά σε παράνομους εράνους.

Ο Ν. Σηφουνάκης στη Λέσβο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, με τους γονείς του άτυχου αγοριού στη Λέσβο. Ο κ. Σηφουνάκης τους εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του μικρού και δήλωσε ότι, έπειτα από επικοινωνία του με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, εξουσιοδοτήθηκε να τους ενημερώσει ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα καλυφθούν όλα τα έξοδά που έκαναν για τη νοσηλεία του γιου τους.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βασιλέλλη γνωστοποίησε την πρόθεση της οικογένειας να κινήσει τις διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.

Δηλώσεις Ρέππα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι το θέμα του μικρού αγοριού αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο των κανόνων και της νομοθεσίας τόσο από τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και από την Εθνική Τράπεζα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν και δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ευθυνών. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έκανε ό,τι μπορούσε. Προσέθεσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός φάκελος για το θέμα, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και επιστολή του δικηγόρου της οικογένειας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για το πώς θα χρησιμοποιηθούν πλέον τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτά είτε θα επιστραφούν σε όσους τα κατέθεσαν είτε θα κατατεθούν σε κάποιο ίδρυμα σε συμφωνία με τους δωρητές.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι σχετικές αναφορές αδικούν την κ. Σπυράκη και απέδωσε το όλο θέμα σε παρανόηση.

Δηλώσεις Χρ. Σπυράκη

Σε κοινωνικά ιδρύματα για το παιδί θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τον Π. Βασιλέλλη ύψους περίπου 100 εκατ. δραχμών. Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά είναι αδύνατον να επιστραφούν σε όσους τα κατέθεσαν, αφού πολλοί από αυτούς κράτησαν την ανωνυμία τους.

Για το ίδιο θέμα, η κ. Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση: «Λυπάμαι που η άμεση και ειλικρινής αντίδρασή μου σε μία γενική ερώτηση, που απότομα και πιεστικά μου ετέθη, παρεξηγήθηκε και στη συνέχεια απετέλεσε αντικείμενο άδικης επίθεσης στο πρόσωπό μου. Η αντίδρασή μου δεν δηλώνει αδιαφορία, δηλώνει ευθύτητα και διάθεση για ενημέρωση του θέματος. Πρόκειται για θέμα που το υπουργείο Υγείας γνώριζε, είχε ενεργήσει σωστά και δεν εντασσόταν στο πεδίο προσωπικού χειρισμού μου».

Η υφυπουργός Υγείας εξηγεί ότι δεν είναι θεμιτό και καλό να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα, καθώς φάνηκε ότι η ίδια, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, όντως δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα και δεν το γνώριζε.

Απαντήσεις Δρυ για θάνατο Π. Βασιλέλλη

Εσφαλμένες οι κατηγορίες περί ευθύνης της κυβέρνησης

09/03/01 16:37

Αθήνα: Εξωπραγματικές και εσφαλμένες χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, τις επικρίσεις περί ευθυνών της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για το θάνατο από λευχαιμία του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Μυτιλήνη.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Β΄ αντιπρόεδρου της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη, και του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Δρυς εξέφρασε καταρχήν τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στην οικογένεια του ηλικίας τριών χρόνων αγοριού και στη συνέχεια εξέθεσε κατά χρονική σειρά τα γεγονότα που συνδέονται με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Δρυ, στις 5/5/2000 ανοίχθηκε λογαριασμός στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μυτιλήνη, όπου κατατίθεντο χρήματα από όλη την Ελλάδα. Όμως, επειδή δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από το νόμο 5101/1931 άδεια, ζητήθηκε από την οικογένεια να καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Υγείας, όπως και έκανε στις 13/6/2000.

Παρόμοιο έγγραφο απέστειλε προς πολιτικούς παράγοντες της περιοχής και τα ΜΜΕ ο δήμαρχος Γέρας Μυτιλήνης. Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για άμεση προώθηση κατεπείγουσας νομοθετικής ρύθμισης, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε την εξ ιδίων διαθεσίμων καταβολή 12.000.000 δραχμών για τη μετάβαση του μικρού στο εξωτερικό, χρήματα τα οποία παρέλαβε η μητέρα του στις 29/11/2000.

«Το ποσό αυτό κρίθηκε επαρκές από την οικογένεια, η οποία μάλιστα εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες της για την προσφορά αυτή. Έκτοτε, ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή για την αντιμετώπιση δαπανών νοσηλείας στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης. Πάγιο αίτημα της οικογένειας ήτο η απόδοση του προϊόντος του λογαριασμού αυτού στην οικογένεια Βασιλέλλη» ανέφερε ο κ. Δρυς.

Στο μεταξύ, προσέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νόμο 2889/2001, για τη νόμιμη διαδικασία επίλυσης αντίστοιχων περιπτώσεων, και έπειτα από νέα αίτηση των γονέων, στις 2/3/2001, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Υγείας για απόδοση του ποσού των 35 εκατ. δραχμών.

Αντιδράσεις από τους βουλευτές

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Σγουρίδης ανέφερε ότι η προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να επιρριφθούν ευθύνες στην οικογένεια, και μάλιστα με υπονοούμενα κατάχρησης, είναι «ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες».

Είναι απαράδεκτο, επίσης, να λέγεται ότι δεν υπήρχε σωτηρία, προσέθεσε ο κ. Σγουρίδης, τονίζοντας ότι υπήρχαν λύσεις, όπως να δοθούν απευθείας τα χρήματα στο Memorial. «Υπήρξε αδιαφορία» γραφειοκρατική αντίληψη και λογική διαχείρισης, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Καθήκον σας, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Δρυ, είναι να βρείτε τους υπεύθυνους που δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση. Ο νόμος θα μπορούσε να τους καλύψει εκ των υστέρων.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης επέκρινε τον υφυπουργό Οικονομικών διότι έκανε «έμμεσους υπαινιγμούς» ότι η οικογένεια πήγε να αρπάξει τα χρήματα του παιδιού.

Επιτέθηκε επίσης κατά της Εθνικής Τράπεζας, διότι έδειξε ευαισθησία για την εφαρμογή ενός νόμου του 1931, όχι όμως και για το νόμο του 2000 για τα πανωτόκια. «Παραδειγματιστείτε από την Πορτογαλία και τουλάχιστον ένας από εσάς να παραιτηθεί» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο κ. Δρυς επέμεινε, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν σχέση όσα είπε ο κ. Καρατζαφέρης με το ατυχές γεγονός. Εμείς, κατέληξε ο κ. Δρυς, αντιδράσαμε θετικά, κάναμε κατεπείγουσα τροπολογία, δόθηκαν τα χρήματα, και εκδώσαμε ανακοίνωση ότι τα χρήματα του συγκεκριμένου λογαριασμού θα διατεθούν για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών παιδιών που έχουν καρκίνο.

Δηλώσεις Ρέππα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το τρίχρονο αγόρι θα αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς με τον καλύτερο τρόπο.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν επίσης σε αυτούς που τα είχαν καταθέσει και επιθυμούν να τα πάρουν πίσω. Επίσης, μπορεί να δοθούν σε ένα ίδρυμα που έχει κοινωνικό, παρεμφερή σκοπό. Ουδείς επιτρέπεται και ουδείς μπορεί να ιδιοποιηθεί αυτά τα χρήματα, κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Σημείωσεις:

  1. Η αναζήτηση των ευθυνών και το αίτημα του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη τερματίστηκε από τον κ. Γιώργο Δρυ, υφυπουργό των Οικονομικών, ο οποίος σήμερα (Φεβ. 2002) επιχειρεί να λύσει και το Αγροτικό ζήτημα της Χώρας από την θέση του Υπουργού Γεωργίας στην οποία τοποθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος επίσης διευκόλυνε τον μικρό Παναγιωτάκη, μετά την θετική αντιμετώπιση του κ Δρυ, όταν το παιδί είχε περάσει στην αντίπερα όχθη περιμένοντας επί οκτώ μήνες για την θετική αντίδραση της Κυβέρνησης και του κυβερνητικού ΙΚΑ που μόνο τις εισφορές ξέρει να εισπράττει δια της βίας.
  2. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας, που τόσο ωραία ήξερε και τα δικαιολογούσε όλα, μετά τον ανασχηματισμό ανέλαβε να μας λύσει και το ασφαλιστικό ζήτημα και να μας πείσει ότι και την σύνταξή μας να χάσουμε, όλα θα έχουν γίνει νόμιμα χωρίς να ευθύνεται κανένας από τους κυβερνώντες, χωρίς ο ίδιος να αντιλαμβάνεται την αδικία και την λεηλασία.
  3. Λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Παναγιωτάκη, σε μια προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε κατά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσκάλεσαν τους καλλιτέχνες (όχι όλους) σε δεξίωση στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί έφθασαν μεταξύ άλλων όλος ο καλός κόσμος της χώρας, με τα λαμπερά αυτοκίνητά και τα γούνινα παλτά (palteaux), κυρίες όπως η κ. Βάνα Μπάρμπα και η παρέα της που λίγο καιρό μετά άρχισε δημοσίως να κατηγορεί έναν σύντροφό της ως απατεώνα με πλαστά διαβατήρια και συνεργό σε οικονομικά σκάνδαλα. Όλοι τους μαζί έλαμψαν και έκαναν αυτό που ονομάζουν άλλοι small talk, ήπιαν και έφαγαν εις υγείαν του Δημοσίου και διαπίστωσαν όλοι μαζί ότι ο πνευματικός κόσμος της χώρας στηρίζει την νομιμότητα και την σταθερότητα που προσφέρει η νόμιμη κυβέρνηση του τόπου και έτσι ξέχασαν όλοι τους μαζί τον Παναγιωτάκη στον τάφο του.
  4. Δεν πέρασε από τον νου τους ότι θα έκανε καλό να πενθήσουν και να νηστέψουν και να αναζητήσουν την εξιλέωση τους μέσα από ειλικρινή μετάνοια. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός προχώρησε σε Συνέδριο του κόμματος του και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, βραβεύοντας τα στελέχη του που έστειλαν τον Παναγιωτάκη στον τάφο του και μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι όλα έγιναν νόμιμα και ουδείς φέρει οποιανδήποτε ευθύνη. Στην Εθνική Τράπεζα, έδωσε τις ευλογίες του να αναπτυχθεί και να συνεχίσει την πορεία της με την καθοδήγηση της κυβέρνησης μέσα από την κυβερνητική διοίκηση της τράπεζας.
  5. Στο ετήσιο μνημόσυνο του παιδιού, ας ευχηθούμε στον πρωθυπουργό ή όποιον μελλοντικό άρχοντα να θυμηθεί να κηρύξει την ημέρα ως μόνιμη ημέρα πένθους (αντίστοιχη σε αντίθεση με αυτή της 25ης Μαρτίου, όπου το Έθνος εξεγέρθει) για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και Κυβέρνηση. Ας επαναλάβουμε το πένθος του Αχιλλέα για τον Πάτροκλο και το πένθος του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα ή το πένθος των Τρωών για τον Έκτορα. Καλό θα μας κάνει. Ας παραδεχτούμε επί τέλους ότι ο πολιτισμός μας και το Σύστημά μας ηττήθηκε από ένα παιδί 3ών ετών.
Ιλιάδα, Ραψ. χ 515 - Ως έφατο κλαίουσ', επί δε στενάχοντο γυναίκες.

Ραψ. ψ 1 - Ως οι μεν στενάχοντο κατά πτόλιν ...

Ο Παναγιώτης Βασιλέλης εισήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" το Σεπτέμβριο του 1999 σε ηλικία είκοσι μηνών. Από την ιατρική διάγνωση διαπιστώθηκε ότι έπασχε από νευροβλάστωμα, στάδιο τέταρτο. Η εν λόγω πάθηση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά βαριά και η πρόγνωσή της είναι δυσμενής.

Ωστόσο στην ιατρική πρέπει να παλεύεις, έστω και αν ξέρεις ότι μόνος σύμμαχος είναι ο Θεός, γιατί η ελπίδα και η προσπάθεια είναι προϋπόθεση ζωής. Ο χώρος της υγείας περικλείει μέσα την προσφορά, τη ματαιότητα, την απογοήτευση, αλλά και την ελπίδα και τη δικαίωση.

Άρχισε, λοιπόν, μια δύσκολη μάχη σε μια από τις καλύτερες μονάδες μεταμοσχεύσεων στον κόσμο, αυτή του "Αγία Σοφία", όπου νοσηλεύονται αρκετές δεκάδες παιδιά το χρόνο και μισά περίπου από αυτά κερδίζουν τη μάχη της ζωής. Ο ασθενής υπεβλήθη άμεσα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της νεοπλασματικής μάζας.

Μετά την επέμβαση εφαρμόσθηκε χημειοθεραπεία, όπως ενδείκνυται από την παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία και μάλιστα το σχήμα ήταν το λεγόμενο Memorial, γιατί εφαρμόζεται στο Memorial. Προς επίτευξη του τελικού σκοπού ίασης έγινε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δυστυχώς, η ασθένεια υποτροπίασε.

Έγινε εκ νέου προσπάθεια αφαίρεσης της καρκινικής μάζας, αλλά επειδή το νευροβλάστωμα διηθούσε ευγενή όργανα και αγγεία, αυτό δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί στη χειρουργική επέμβαση. Έτσι ο ασθενής υπεβλήθη σε ακτινοθεραπεία και σε νέα σειρά χημειοθεραπειών.

Αναφέρομαι στο ιατρικό ιστορικό και στις προσπάθειες, γιατί η δικαιολογημένη δυσκολία να συμβιβασθούμε με το θάνατο ενός παιδιού και η αναζήτηση πιθανών αιτιών, δεν επιτρέπεται να αδικεί το έργο και την προσφορά των εργαζομένων στο χώρο της υγείας γιατρών και νοσηλευτών, ιδιαίτερα σε δύσκολες μονάδες, όπως αυτή των μεταμοσχεύσεων παιδιών του "Αγία Σοφία", εκεί που δοκιμάζονται ανθρώπινες αντοχές και κορυφαία ανθρώπινα συναισθήματα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσήλωση στο καθήκον, τη φιλοτιμία και την αλληλεγγύη ανθρώπων, που δίνουν καθημερινά μάχες δύσκολες και συχνά άνισες.

Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του μικρού Παναγιώτη δεν υπεβλήθη από τους γονείς αίτημα για έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό, όπως θα μπορούσε λόγω της έμμεσης ασφάλισης του μικρού στο ΙΚΑ και όπως συμβαίνει με εκατοντάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ή και άλλων ασφαλιστικών ταμείων ή ακόμη και με άπορους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα, την ίδια μέρα έστειλε προς την Εθνική Τράπεζα επιστολή, την οποία καταθέτω, στην οποία αναφερόταν ότι το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του ν.5101 και να προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η δυνατότητα έγκρισης συγκέντρωσης χρημάτων σε λογαριασμούς που έχουν ήδη ανοιχθεί επ'ονόματι οικονομικά αδύνατων ατόμων για την αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων υγείας.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Δημ. Θάνος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Μετά την επιστολή αυτή, την επόμενη μέρα η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει το ποσόν των δώδεκα εκατομμυρίων δραχμών στην οικογένεια του μικρού ασθενούς, ενώ η τροπολογία συμπεριελήφθη στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στις 11 Δεκεμβρίου.

Το νοσοκομείο "Αγία Σοφία" έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη σωτηρία του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη. Το Υπουργείο προχώρησε σε ψήφιση τροπολογίας για την αποδέσμευση των χρημάτων, μόλις ενημερώθηκε γι'αυτό το θέμα. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και την προσπάθεια ίασης εκεί που υπάρχουν δύσκολα και ακραία προβλήματα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η κ. Φουντουκίδου έχει το λόγο.

ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω τι περίμενα, να ανταποκριθείτε στις κοινοβουλευτικές σας υποχρεώσεις, όταν δεν ανταποκριθήκατε στις φωνές οργής και αγανάκτησης, στην απαίτηση των Ελλήνων πολιτών; 'Οταν σηκώθηκαν και ράγισαν και οι πέτρες και εσείς κρυβόσασταν και δεν βρίσκατε υπευθύνους, δεν βρίσκατε έστω μια λέξη συγνώμης, δεν θέσατε τις υπηρεσίες σας σε συναγερμό και δεν το είδατε σαν μία αφορμή τέλος πάντων να διορθώσετε τα κακώς κείμενα στον τομέα της υγείας; Και έρχεσθε σήμερα να αναγνώσετε το ιστορικό της πορείας του μικρού Παναγιώτη.

Λυπάμαι πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω ότι αξίζει τέτοιας ηγεσίας αυτός ο τόπος και οι 'Ελληνες πολίτες. Ψεύδεσθε. Ο Δήμαρχος της Κοινότητας Γέρα διατύπωσε επανειλημμένα την άποψη και την καταγγελία ότι από τις 15 Ιουνίου είχε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Υπάρχει ο σύλλογος το "Χαμόγελο του Παιδιού" που προέβη στις ίδιες καταγγελίες. Πετούσατε τα έγγραφα και τα κρύβατε σαν ενοχλητικές φωνές. Δεν έχετε λοιπόν ανθρώπινες, κοινωνικές αναφορές; Δεν έχετε πολιτικές αναφορές; Η απαίτηση της κοινωνίας είναι μία, να μη συντριβούμε από άλλα περιστατικά σαν αυτό του μικρού Παναγιώτη. Και αυτό προϋποθέτει υποδομές.

Αν δείτε τις απορροφήσεις στον τομέα της υγείας από το 1994, κύριε Υπουργέ, είναι οι χαμηλότερες από όλα τα άλλα Υπουργεία. Μερικές χρονιές είναι μηδενικές. Δεν έχουμε υποδομές, δεν έχετε ευέλικτο σύστημα. Άγεσθε και φέρεσθε από τους γραφειοκράτες. Και έρχεσθε σήμερα να μας αναγνώσετε το ιστορικό και μόνο;

Λυπάμαι πάρα πολύ. Θαρρώ ότι η μόνη υποχρέωση που έχετε -και επιμένω και δεν είναι απαίτηση δική μου, είναι απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών- είναι να υποβάλετε την παραίτησή σας και να δρομολογήσετε νέες τομές και ρήξεις στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Το αγαθό της υγείας, την αξιοπρέπεια των ασθενών και των συγγενών τους, οφείλετε να την προστατεύετε. Και την ελπίδα οφείλετε να την παρέχετε στον κάθε 'Ελληνα πολίτη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Υφυπουργός, κ. Θάνος, έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζεται στην Αίθουσα αυτήν την πολιτική και τον πολιτισμό να τις κάνουμε αντίπαλες έννοιες. Η πανελλήνια συγκίνηση που υπήρξε για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη, δεν νομιμοποιεί κανένα να αναζητεί πολιτικά οφέλη στην υπόθεση αυτή και να επιδίδεται σε μία προσπάθεια απροκάλυπτης εκμετάλλευσης του θέματος.

ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Αν δεν είναι αυτό πολιτικό θέμα, λυπάμαι, αλλά έχουμε άλλη αντίληψη περί πολιτικής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Το Υπουργείο δε δίστασε ούτε στιγμή...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Συγγνώμη, κύριε Υφυπουργέ.

Κυρία Φουντουκίδου, δεν θέλω να σας παρατηρήσω, μην με αναγκάσετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Το Υπουργείο δε δίστασε ούτε στιγμή να αλλάξει ένα νόμο εβδομήντα ετών, ο οποίος είχε παραπέμψει στο παρελθόν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο αρχείο. Και ο Υπουργός κ. Παπαδόπουλος, όταν ενημερώθηκε, προώθησε κατ'ευθείαν την τροπολογία αυτή.

Η τροπολογία δεν κατατέθηκε, κυρία Φουντουκίδου, ούτε από άλλο κόμμα ούτε από συναδέλφους Βουλευτές ούτε από εσάς προσωπικά, παρ'ότι το θέμα ήταν πανελλήνια γνωστό.

ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Τόσα χρόνια δεν σας ενημέρωσαν οι παράγοντές σας ότι υπάρχει αυτό το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, σας παρακαλώ. Έτσι αποδυναμώνετε και την ερώτησή σας. Αφήστε να σας απαντήσει ο κύριος Υφυπουργός και θα κρίνετε και εσείς και θα κρίνουν και οι πολίτες την απάντησή του. Δε χρειάζεται να τον διακόπτετε με τέτοιο τρόπο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Η τροπολογία κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική εκφράζει το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού και αυτό πρέπει να φαίνεται σε όλα τα θέματα από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Κρίνοντες και κρινόμενοι όμως έχουμε ανάγκη για έγκριση των λόγων και των πράξεών μας από την ίδια τη συνείδησή μας.