ανοιξτε τα ματια
να δειτε την Ψηφο τους
για το Ολοκαυτωμα της Γαζας,
214 Σιωνιστες και
30 Φιλοσιωνιστες..!
Κατανοεί η ΕΕ τη Ρωσία; Δώστε μας τη γνώμη σας!
Εκλογές 2009 - Εξωτερικές σχέσεις - 20-01-2009 - 16:16
Η πρόσφατη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία έχει αποδείξει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία επηρεάζουν την εξωτερική (και όχι μόνο) πολιτική της Ένωσης. Το ίδιο συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, με τη στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας. Κατανοεί όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Ρωσία; Είναι ή όχι αποτελεσματική η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στον πιο μεγάλο σε έκταση γείτονά της; Δώστε μας τη γνώμη σας!
Στις 14 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της πρόσφατης Συνόδου Ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την κρίση που προέκυψε από τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και πολλά κράτη μέλη της Ένωσης.
Πολλά μέλη εξέθεσαν την άποψη ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και τόνισαν την ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τον Jacek Saryusz-Wolski, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, η μέγιστη αυτή διακοπή της ροής φυσικού αερίου ήταν "δραματική για τους πολίτες, τη βιομηχανία και την απασχόληση". "Στις εκλογές θα πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με το τι έχουμε κάνει" πρόσθεσε με νόημα ο πολωνός ευρωβουλευτής.
Η Hanna Foltyn-Kubicka, μέλος της Ομάδας "Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών", εξέφρασε από τη μεριά της την άποψη ότι "πίσω από τη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου "Gazprom" κρύβεται όλο ο πολιτικός μηχανισμός του Κρεμλίνου, το οποίο προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία του μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".
"Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες που βρίσκονται κάπου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ;" αναρωτήθηκε η Rebecca Harms, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.
Ανησυχίες της ΕΕ για τη ρωσική κίνηση στη Γεωργία
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν επίσης για τη ρωσική επίθεση κατά της Γεωργίας, την 1η Σεπτεμβρίου 2008. Οι περισσότεροι βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και έκανα λόγο για "δυσανάλογη" αντίδραση της Ρωσίας.
Ο Joseph Daul, πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, περιέγραψε την κατάσταση στη Γεωργία ως "απαράδεκτη". Κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη θα πρέπει να "χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της" για να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το γεωργιανό έδαφος.
Πώς θα γίνει αυτό όμως; Όπως και να'χει, "δεν πρόκειται να πείσουμε τη ρωσική αρκούδα βάζοντας το ρώσο πρόεδρο Medvedev σε μια γωνία" δήλωσε ο Graham Watson, πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
"Η Ρωσία είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή, λόγω των τιμών της ενέργειας, κάτι όμως που δεν θα διαρκέσει. Η χώρα έχει πολλά να κερδίσει από την καλή συνεργασία με την Ευρώπη" σχολίασε με τη σειρά του ο Hannes Swoboda, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θέλουμε τη γνώμη σας!
Σας παραθέσαμε τις γνώμες ορισμένων ευρωβουλευτών. Ποια είναι η δική σας θέση όμως όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία; Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία;
Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας μέσω του πρώτου συνδέσμου που θα βρείτε πιο κάτω (πρόκειται για το ίδιο άρθρο αλλά στο τμήμα "Εκλογές 2009" του δικτυακού τόπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Αναφ. : 20090115STO46440