ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Φακελος Κουνεβα



Βιτριολι σ αυτους που εκμεταλλευονται τον Πασχοντα...!


Επιτελους καταφερα να κανω και γω κατι για την Κουνεβα..(γραφει ο υποφαινομενος )
Φυσικα και δεν ειναι καθολου περίεργη η συμπεριφορα της ΕΤΕ (Εθνικη) ,ουτε η σιωπή των ΜΜΕ και του ΠΑΣΟΚ για τον εργοδότη της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Νικήτα Οικονομάκη
, ο οποιος απασχολεί νόμιμα 800 εργαζόμενους, και άλλους 1.200 ανασφάλιστους υπαλλήλους, κυρίως μετανάστες, στην επιχειρηση του, ενώ παράλληλα η σύζυγός του εργάζεται στον ΟΑΕΔ Πειραιά (γραφει το σημερινό ΠΟΝΤΙΚΙ).
Δεν μας έκπλησει ακομη το ότι πρόεδρος στο σωματείο των εργαζομένων, που δεν σήκωναν κεφάλι μπροστά σε τέτοιον εργοδότη, είναι ο προσωπάρχης της εταιρίας καθαρισμού του Οικονομάκη, Παναγιώτης Τζαβάρας.
Σε όσους έχουν ασθενή μνήμη, να πούμε απλά ότι ο Τζαβάρας είναι ο σύζυγος της αείμνηστης Ρουμπίνης Σταθέα, υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και αναπληρώτρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, που πριν από 5 χρόνια συγκλόνισε την κοινή γνώμη με την αυτοκτονία της, αφού προηγουμένως είχε υπογράψει την αναστολή για κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην παραλιακή. (γραφει το... dexiextrem.blogspot.com )
διαβαστε ακομη...


Του Ανδρέα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ένα πλέγμα αυθαιρεσίας, διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων και καταστρατήγησης των ελλειμματικών νομοθετικών προβλέψεων συνθέτουν το διαβόητο καθεστώς της εργολαβίας και της ενοικιαζόμενης εργασίας. Από τη μια οι θύτες και από την άλλη τα θύματα, οι σύγχρονοι σκλάβοι, που δουλεύουν ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, όπως έδειξε η μαφιόζικη και εκδικητική ενέργεια κατά της Βουλγάρας εργαζόμενης και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Γυναίκες και άνδρες, Έλληνες και μετανάστες, υποχρεώνονται από εταιρείες - εργολάβους σε ένα απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Εταιρείες φαντάσματα, που παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες, στο όριο της νομιμότητας, από καθαριότητα μέχρι φύλαξη κτιρίων ή και προστασία σε πρόσωπα και μαγαζιά, έχουν καταφέρει μέσω πολιτικών - πελατειακών σχέσεων και διαπλοκών να επιβάλλουν ένα καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας. Η “Κυριακάτικη Αυγή” αποκαλύπτει σήμερα βήμα προς βήμα τις πρακτικές των εργολάβων - εταιρειών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και το εργασιακό καθεστώς αυθαιρεσίας που βιώνουν οι δεκάδες χιλιάδες "εργαζόμενοι" που νοικιάζονται όπως τα ποδήλατα και τα μηχανάκια...
Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα
1. Το καθεστώς της εργολαβίας που χρησιμοποιείται κατά κόρον την τελευταία 15ετία αποτελεί μια μορφή ευελιξίας στην αναζήτηση μείωσης και συμπίεσης του εργασιακού κόστους. Οι εργασιακές σχέσεις που αναπτύσσονται, εκτός από χαμηλά αμειβόμενες, συνδέονται και με εκτεταμένη παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραβιάσεις αφορούν όλο το φάσμα του εργατικού δικαίου, τις αμοιβές, το ωράριο, την ασφάλιση, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τις κάθε είδους παρενοχλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς και βεβαίως τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Η αυθαιρεσία της εργοδοσίας ενισχύεται από την ανεπαρκέστατη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ουσιαστική ατιμωρησία που προκύπτει από τις όποιες ποινές τελικά επιβάλλονται, όταν τελικά επιβάλλονται, και οι οποίες δεν είναι ικανές να συμμορφώσουν τους παρανομούντες εργοδότες.

Δημόσιες επιχειρήσεις: Το διπλό κέρδος του εργολάβου

2. Ενώ η λογική της εργολαβίας αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εργασίας, στην περίπτωση εργολαβιών που αναθέτουν δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις σε εργολάβους, το κόστος της εργολαβίας αποδεικνύεται υψηλότερο από το κόστος χρήσης προσωπικού που εντάσσεται στο κανονικό μισθολόγιο των οργανισμών! Αυτό συνδέεται με πελατειακές πρακτικές που αναπτύσσονται μεταξύ των εργολάβων και προσώπων που υπηρετούν σε αυτούς τους οργανισμούς ή ακόμα και με πολιτικά πρόσωπα, και έχει ως αποτέλεσμα, αφενός μεν να διατηρείται το χαμηλό κόστος σε μεγάλο βαθμό, αφετέρου η αυξημένη κερδοφορία των εργολάβων που βασίζονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι η ευθύνη των οργανισμών του δημοσίου στις περιπτώσεις της εργολαβίας και των φαινόμενων καταστρατήγησης της νομοθεσίας είναι σημαντικές και θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν τίθενται όροι σεβασμού της εργατικής νομοθεσίας είτε όταν υπάρχουν, ή όταν γίνονται σχετικές καταγγελίες και οι οργανισμοί αδιαφορούν.

Η περίπτωση του ΗΣΑΠ

Ενώ μπορούν να υπάρχει ανάθεση ενός έργου (ή μιας προμήθειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) που προβλέπει μέτρα ουσιαστικής επίβλεψης και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι διάφορα κενά της νομοθεσίας, αλλά και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, βρίσκοντας έτσι τρόπους να παρακάμπτουν όλες τις δεσμεύσεις και να προβαίνουν στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλες αυτές τις παραβιάσεις στην περίπτωση ανάθεσης ενός έργου καθαριότητας από μια δημόσια υπηρεσία (και συγκεκριμένα του ΗΣΑΠ) στον συγκεκριμένο εργολάβο (ΟΙΚΟΜΕΤ):

α) Από την ώρα που προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος από τον εργολάβο, αναγκάζεται να υπογράψει και αίτηση παραίτησης! Έτσι απαλλάσσεται ο εργολάβος από την καταβολή της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

β) Αντί με την πρόσληψη ο εργαζόμενος να χαρακτηρίζεται προσωπικό καθαριότητας, χαρακτηρίζεται προσωπικό γενικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται ο εργολάβος από την καταβολή βαρέου και ανθυγιεινού ασφαλίστρου, παρά το γεγονός ότι το αυξημένο ασφάλιστρο καταβάλλεται στον εργολάβο από τον δημόσιο φορέα! Αυτό το επιτυγχάνει ο εργολάβος εμφανίζοντας τον εργαζόμενο να εργάζεται 5,5 ώρες, αντί για 6 ώρες όπως ορίζει το καθεστώς περιορισμένης απασχόλησης. Προσθέτοντας μισή ώρα διάλειμμα, που είναι τυπικό και δεν εφαρμόζεται, ο εργολάβος παρακάμπτει την υποχρέωση καταβολής βαρέου και ανθυγιεινού ενσήμου και καταβάλλει το λεγόμενο μικτό ένσημο που είναι χαμηλότερο. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση ο εργολάβος πληρώνεται για 6 ώρες από τη δημόσια επιχείρηση ή τον οργανισμό και όχι για 5,5 ώρες όπως εμφανίζεται.

γ) Ο εργολάβος μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο σε δύο διαφορετικά έργα από 4 ώρες στο καθένα και με 1 ασφάλιστρο, παρά το γεγονός ότι έχει πληρωθεί για δύο από την ανάδοχη εταιρεία.

δ) Τέλος, ο εργολάβος αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράφουν απόδειξη ότι εισπράττουν χρήματα περισσότερα από αυτά που καταβάλλει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φορολογούνται για χρήματα που δεν εισπράττουν.

ε) Στην περίπτωση της εργολαβίας του ΗΣΑΠ, το σωματείο εργαζομένων καταψήφισε το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας στο Δ.Σ. της εταιρείας και έθεσε συγκεκριμένους όρους για μια στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων. Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους ήταν και το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα για κάθε ένα εργαζόμενο που απασχολείται στην εργολαβία του καθαρισμού. Παρά το γεγονός ότι και αυτός ο όρος έγινε αποδεκτός και συμπεριελήφθη στη σύμβαση, η εταιρεία - εργολάβος την παρέκαμψε επικαλούμενη, εντελώς προσχηματικά, "παραβίαση προσωπικών δεδομένων"!



Συντάκτης : Πετρόπουλος Α.


Κωνσταντίνα Κούνεβα:

Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα κατέβηκε πριν από επτά χρόνια στη Ελλάδα. Η κρίση στη Βουλγαρία την ανάγκασε να κλείσει ένα μικρό μαγαζί με ρούχα που είχε ανοίξει προσωρινά, αποφασίζοντας να πάει να βρει τη μητέρα της που ήδη είχε έρθει και δούλευε στα χωράφια μαζεύοντας ελιές. Ήταν άλλωστε και το πρόβλημα του μικρού Εμμανουέλε, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να έρθει στην Αθήνα. Μαζί με την πατρίδα της άφησε και τις τελευταίες πιθανότητες να δουλέψει πάνω σε αυτό που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σιλίστρα. Η Κωνσταντίνα έχει πτυχίο στην Ιστορία.

Η μητέρα της, συνταξιούχος σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, άφησε τα χωράφια, δούλεψε εσωτερική σε σπίτια με ηλικιωμένους, αργότερα προσλήφθηκε σε εταιρείες καθαρισμού. Δεν έκατσε πολύ, απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους. Μετά ήρθε η σειρά της Κωνσταντίνας. Προσλήφθηκε, και μετά ένα δίμηνο μπήκε στο Παναττικό Σωματείο Καθαριστριών. Έγινε γραμματέας του Σωματείου. "Όταν εμείς κουραζόμασταν και απελπιζόμασταν να τα βγάλουμε πέρα, η Κωνσταντίνα μας απαντούσε: Όχι τώρα, πρέπει να συνεχίσουμε". Αυτό, δεν της συγχώρεσαν ποτέ! Ένας κουβάς με βιτριόλι, δύο σκιές σε ένα σοκάκι στα Άνω Πετράλωνα, πετάχτηκαν στον δρόμο της. Φωνές, ουρλιαχτά. Δυο γείτονες με ένα λάστιχο, της έριχναν νερό στο πρόσωπο. Μια κουβέρτα τη σκέπασε μέχρι νά 'ρθει το 166.

Τώρα παλεύει στον Ευαγγελισμό. Το ένα μάτι της το 'χασε. Θα σωθεί, όπως λένε και οι γιατροί. Η Κωνσταντίνα ξέρει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσει... Για την ίδια, για το παιδί της, για όλους εμάς που δεν προλάβαμε...

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Σιλίστρα, στο μεροκάματο ως εργαζόμενη σε υπηρεσίας καθαριότητας


Πριν από την Κωνσταντίνα, στις ίδιες υπηρεσίες εργαζόταν και οι μητέρα της, η οποία απολύθηκε για συνδικαλιστική δραστηριότητα



Το βιτριόλι στην Κωνσταντίνα και το εργασιακό γκέτο των υπεργολαβιών

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΒΑΝΑΥΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΞΥ


Του Δημήτρη ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέας του συνδικάτου καθαριστριών Αττικής που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, εργαζόταν σε ιδιωτική επιχείρηση που είχε αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ.

Υπεργολαβία είναι η «ανάθεση έργου» έναντι αμοιβής από μία επιχείρηση ή ιδιώτη σε κάποιο εργολάβο (ιδιώτη ή επιχείρηση), ο οποίος χρησιμοποιεί εργαζόμενους που προσλαμβάνει γι? αυτόν τον σκοπό και κερδίζει από τη διαφορά, ανάμεσα στο κόστος του έργου και την αμοιβή του για το έργο.

Από τη δεκαετία του 1980 η υπεργολαβία αρχίζει να επεκτείνεται με διάφορες μορφές από τον τομέα των κατασκευών (οικοδομές-μέταλλο) και σε άλλους κλάδους, στις υπηρεσίες (καθαριότητα, ασφάλεια επιχειρήσεων), στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στον κλάδο πετρελαιοειδών, στον κλάδο ζύθου - ποτών - αναψυκτικών - τροφίμων, γάλακτος, στα ξενοδοχεία κλπ.

Σε έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και της «Μetron Analysis» σε 2.016 επιχειρήσεις της χώρας το καλοκαίρι του 2002 είχε διαπιστωθεί ότι η χρήση της υπεργολαβίας ήταν διαδεδομένη στις επιχειρήσεις (τη χρησιμοποιούσε το 1/5 του δείγματος).

Στον τομέα της καθαριότητας έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος από εταιρείες - εργολάβους που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των χώρων διάφορων επιχειρήσεων.

Οι εργολάβοι μισθώνουν εργάτες/τριες, διαθέτουν μηχανήματα και διάφορα υλικά καθαριότητας και συγκροτούν συνεργεία, τα οποία στέλνουν στους χώρους που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν.

Οι εργαζόμενοι παρέχουν την εργασία τους μέσα στο ωράριο τους είτε σ' έναν μόνο χώρο είτε σε περισσότερους. Δεν έχουν σταθερό χώρο εργασίας και μετακινούνται συνέχεια.

Στον τομέα των Υπηρεσιών η υπεργολαβία, εκτός από την καθαριότητα, έχει επεκταθεί και στη φύλαξη εγκαταστάσεων και προσώπων (εταιρείες σεκιούριτι), αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα έχουν καταργηθεί τα τμήματα που απασχολούσαν κλητήρες, ταχυδρόμους, εργάτες μεταφορών και χωματουργικών εργασιών, ταμίες, λογιστές, φύλακες, καμαριέρες κ.λπ. και έχουν αντικατασταθεί από εργολάβους.

Μετά το 2001 ορισμένες από τις εργολαβικές εταιρείες αναλαμβάνουν ταυτόχρονα έργα καθαρισμού κτιρίων, φύλαξης εγκαταστάσεων ή προσώπων αλλά και εισπρακτικών εταιρειών χρησιμοποιώντας για λογαριασμό των τραπεζών μεθόδους της νύχτας σε βάρος των δανειοληπτών.

Ο τρόπος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις - εργολάβοι τα έργα κυρίως του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι διαβλητός, αδιαφανής, πελατειακός και διαπλεκόμενος με τους κομματικούς ή κυβερνητικούς μηχανισμούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τόσο σκληρός, ώστε συχνά, για να εξασφαλίσουν κάποιο σημαντικό έργο, ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με όρους μαφίας.

Οι επιχειρήσεις - εργολάβοι παραβιάζουν ωμά την εργατική νομοθεσία αναγκάζοντας τους εργαζόμενούς τους με την απειλή της απόλυσης ή της εγγραφής τους στη «μαύρη λίστα» του κλάδου ή και ξυλοδαρμών από ανθρώπους της νύκτας να υπογράφουν ότι αμείβονται με τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παίρνουν πολύ λιγότερα, και να υπογράφουν, όταν τους απολύουν, ότι φεύγουν οικειοθελώς, για μην τους δίνουν τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Τους στερούν τις κανονικές άδειες, τα επιδόματα, δεν τους πληρώνουν υπερωρίες, δεν τους ασφαλίζουν καθόλου ή δεν τους ασφαλίζουν στα βαρέα και ανθυγιεινά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης κ.λπ. Τους αναγκάζουν επίσης να υπογράφουν ότι εργάζονται λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά έχουν εργαστεί.

Ο χώρος των εργολαβιών λειτουργεί στη χώρα μας ως εργασιακό γκέτο με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου και αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» παρανομίας.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σε εργολάβους παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες λόγω του κατακερματισμού τους της συνεχούς κινητικότητάς τους σε επιχειρήσεις και κλάδους κυρίως όμως της αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας εκ μέρους των εργολάβων. Οι εργολάβοι δεν διστάζουν, όταν δημιουργείται σωματείο, όπως αυτό της Κωνσταντίνας, να απολύουν μέλη του αλλά και να στήνουν εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο από τους προσωπάρχες και διευθυντές τους.

Παρά τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις υπεργολαβίες οι επιθεωρήσεις εργασίας ή δεν κάνουν τίποτε για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή κάνουν ότι δεν βλέπουν τις παρανομίες των εργολάβων, γιατί ή «λαδώνονται» ή εκβιάζονται.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δεν έκανε ποτέ όσα έπρεπε, για να στηρίξει τον αγώνα του σωματείου της Κωνσταντίνας και να σταματήσει τις παρανομίες των εργολάβων.

Η Κωνσταντίνα έκανε όσα δεν έκαναν οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές αρχές και η ΓΣΕΕ. Ξεσκέπαζε συστηματικά τις παρανομίες των εργολάβων και αυτοί την είχαν στο στόχαστρο. Γι' αυτό ανατέθηκε σε κάποιους με πληρωμένο συμβόλαιο να τη χτυπήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλα τα μέσα την Κωνσταντίνα και θα επιμείνει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της.

Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε να καταργηθεί αυτή η μορφή απασχόλησης μέσω εργολάβων και οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τις επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρουν τις πραγματικές υπηρεσίες τους. Κωνσταντίνα κουράγιο. Δεν είσαι μόνη σου.


* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος της εργατικής πολιτικής



Οργή για την καθυστέρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη διενέργεια των ερευνών


Οργή αλλά και πολλά ερωτηματικά εξακολουθεί να προκαλεί η στάση της αστυνομίας απέναντι στη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η καθυστέρηση στην έναρξη των ερευνών ήταν εξαιρετικά προκλητική, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ... αποφάσισαν να πάρουν τα ρούχα του θύματος προς εξέταση 5 ολόκληρες μέρες μετά την επίθεση. Οι δράστες παραμένουν φυσικά μέχρι στιγμής άγνωστοι, εντείνοντας την καχυποψία για την απροθυμία αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών να εντοπίσουν ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.



Προβλήματα στην ομιλία και το πεπτικό σύστημα
Πολύ επιφυλακτικοί είναι οι γιατροί του νοσοκομείου της Αθήνας "Ευαγγελισμός" σχετικά με τη δυνατότητα να αποκατασταθούν η ομιλία και το πεπτικό σύστημα της Βουλγάρας συνδικαλίστριας του ΗΣΑΠ Κων. Κούνεβα, η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" έχουν διαπιστώσει εκτεταμένες εγκαυματικές ουλώδεις περιοχές στον θόλο του στομαχιού, τον οισοφάγο και την τραχεία, αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα, και αποτελεί ερώτημα εάν θα καταστεί δυνατόν ο οργανισμός της ασθενούς να επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις βλάβες.

Προς το παρόν η Κων. Κούνεβα τρέφεται με σωληνάκι απευθείας στο λεπτό έντερο μέσω εντεροστομίας, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και με την ομιλία της.

Κατά τα λοιπά, η όραση της ασθενούς από το ένα μάτι ενδέχεται να μπορεί να αποκατασταθεί στο μέλλον μόνο μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς, ενώ από το άλλο μάτι διατηρεί ελαφρότατη επικοινωνία με το περιβάλλον της.

Β.Β.

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.