ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Ντ. Σπέκχαρντ για την ελληνική οικονομία
Ομιλία Ντ. Σπέκχαρντ για την ελληνική οικονομία
Πηγή: ΑΠΕ 30/11/09-14:04

«Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Πράσινη επιχειρηματικότητα: μονόδρομος για την ανάπτυξη;" ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων" ως τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
«Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο «ευέλικτη αγορά εργασίας», λέγοντας ότι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας.
Είπε ότι η επέκταση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως εκφράστηκε με τη μετάβαση στην Ομάδα των Είκοσι (G20) από την Ομάδα των Επτά (G7), συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα, θέσεων εργασίας με επαρκή ευελιξία για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μεταλλασσόμενο κόσμο.
Οι άκαμπτες αγορές εργασίας υποσκάπτουν το εξωτερικό εμπόριο, μειώνουν τις εξαγωγές και τελικά τη ζήτηση εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ.
«Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα» τόνισε, και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».
Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων.
Ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος.», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.
Ως στοιχείο ευελιξίας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης.
Δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.
Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη.
Αλλά αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσαρμόσιμη αγορά εργασίας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια και εκπαίδευση Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα συστατικά, είπε, είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια», δήλωσε.
Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά.
Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.
Μπορούν να προαχθούν τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, συνέχισε, και θεώρησε ευκτέο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Μάικροσοφτ (Microsoft).
«Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη» υπογράμμισε.
Συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι αν γίνουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της ΕΕ είπε ο κ. Σπέκχαρντ.
Κλείνοντας την ομιλία του, παρούσης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ότι «προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.-«Τεράστιο δυναμικό για τις ΗΠΑ η δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα»
Ντ. Σπέκχαρντ: Οι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 14:38
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1748472Οι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΑΘήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά την ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ώρα της Οικονομίας».

«Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

Κατά την ομιλία του ο κ. Σπέκχαρντ υποστήριξε πως πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων. «Εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.

Ως στοιχείο ευελιξίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης - δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.

Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Σπέκχαρντ τόνισε πως τα συστατικά είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

«Η ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, «έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια ... Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά. Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις». Ενδεικτικά ανέφερε τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, ενώ θεώρησε ευκταίο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Microsoft.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη».

Καταλήγοντας, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκτίμησε πως αν προχωρήσουν αυτές οι υποδομές ως το 2020, «θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της Ε.Ε.».

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επισης στο τρίπτυχο «διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων» ως προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. «Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου.

ΚΚΕ: Περιττές οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη

«Εντελώς περιττές είναι οι "συμβουλές" του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σ’ αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του με αφορμή την ανωτέρω ομιλία του κ. Σπέκχαρντ.

«Άλλωστε», προσθέτει, «οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

»Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθειά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους».


© 1996 - 2009, H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.