ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

«Ο Αμπάς είναι ανεπιθύμητος στη Γάζα...»

«Ο Αμπάς είναι ανεπιθύμητος στη Γάζα...»
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Ο 28χρονος Αμπού Ζαμάλιμ κρατάει ένα Καλάσνικοφ τουλάχιστον 30 ετών. Δεν το αποχωρίστηκε ούτε στιγμή. Σηκώνει την κουκούλα, τη διπλώνει δείχνοντας το πρόσωπό του. Ανοίγει το φερμουάρ του μπουφάν. Στη μέση του δεμένη η ζώνη με τα πυρομαχικά. Μ' αυτά κοιμάται, αυτά είναι η συντροφιά του, λέει. Προσθέτοντας πως «είμαι παντρεμένος, έχω τρία παιδιά. Ανήκω στο ένοπλο τμήμα της Χαμάς, είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια».«Οι Ισραηλινοί μάς εξανάγκασαν να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη χρήση των όπλων», λέει ο Ζαμάλιμ.Ο Ζαμάλιμ ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να μιλήσει. Απαντά αρνητικά στο κέρασμα για ένα ποτήρι κρασί, ένα τσιγάρο. Συναντηθήκαμε στο Γενικό Νοσοκομείο της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την ισραηλινή πλευρά, όπου μας φιλοξένησαν με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης.
Δεν φοβάσαι;-«Οχι. Γιατί γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί ζουν σ' ένα όνειρο που κάποτε θα τελειώσει. Ηδη τ' όνειρο άρχισε να μετατρέπεται σε εφιάλτη γι' αυτούς. Κι αυτοί γνωρίζουν πως αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε στα χέρια μας τη χαμένη πατρίδα, θα πεθάνουμε αφήνοντας μια διαθήκη στα παιδιά μας που θα γράφει ότι η πατρίδα σας είναι υπό κατοχή».
Διεθνώς σας χαρακτηρίζουν τρομοκράτες.-«Οι Ισραηλινοί μάς χαρακτηρίζουν τρομοκράτες κι άλλοι το αποδέχονται. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είμαστε τρομοκράτες. Αντιθέτως, πιστεύουμε στο δίκαιο του λαού μας. Ζητάμε μόνο να ζούμε όπως όλοι οι άνθρωποι. Να ξυπνάμε το πρωί σ' ένα σπίτι όπως κι εσείς. Κι εγώ θέλω να ζω σαν εσένα, αυτό διεκδικώ. Να πηγαίνω το πρωί το παιδί μου στο σχολείο και να ξέρω ότι κάθε πρωί έχει σχολείο. Να ζει το παιδί μου χωρίς όπλα και βομβαρδισμούς. Εγώ ξεκίνησα να κρατάω όπλο 14 ετών και δεν θέλω να μεγαλώσουν έτσι τα παιδιά μου. Γιατί εμείς να μην μπορούμε να ζούμε όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι; Γιατί να μην μπορώ να ταξιδέψω, θέλω να έρθω να γνωρίσω την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν μπορώ να πάω πουθενά».

Ισχυρή όσο ποτέ η Χαμάς
Η Χαμάς απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή μετά τις επιθέσεις;-«Σήμερα η Χαμάς εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση από ποτέ. Σε βεβαιώνω πως κι αν ένα μικρό ποσοστό, έστω ένα 15%, από τους κατοίκους της Γάζας είχε αμφιβολίες, μετά τους βομβαρδισμούς στηρίζουν τη Χαμάς. Στις διαδηλώσεις που είδες στην πόλη της Γάζας, συμμετείχαν όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Διότι το πρόβλημα είναι ένα και σαφές: Εσύ θα δεχόσουν να σε βάλει κάποιος σε κλουβί;»
Κι εσείς αντιδράσατε με ένοπλο αγώνα.-«Οι Ισραηλινοί μάς εξανάγκασαν να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη χρήση των όπλων. Εσύ θα μάθαινες στο παιδί σου πώς θα κρατάει το όπλο; Το Ισραήλ σ' αυτή τη στενή λωρίδα γης, που αποτελεί ένα τμήμα της παλαιστινιακής γης, χρησιμοποίησε τον μισό του εξοπλισμό. Το 10% από αυτά τα όπλα να είχαμε θα τους είχαμε πετάξει στη θάλασσα».
Ποιες πολιτικές δυνάμεις σάς στηρίζουν στο εσωτερικό;-«Περισσότερο από το μισό του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας ψήφισε τη Χαμάς. Επίσης η Φατάχ (30%), η Τζιχάντ Ισλάμ (15%) και η Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (λιγότερο από 10%) υποστηρίζουν τις επιλογές της Χαμάς».
Είσαι αποφασισμένος να πεθάνεις;-«Δεν το συζητώ καν. Είναι δεδομένο. Σ' αυτό τον πόλεμο, οι μαχητές πήραν μαζί τους εφόδια μια χούφτα χουρμάδες. Περνάω ολόκληρη την ημέρα σ' ένα συγκεκριμένο σημείο των συνόρων περιμένοντας τους Ισραηλινούς, τρώγοντας μόνο έναν χουρμά την ημέρα».
Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι δεν σας στηρίζει η διεθνής κοινότητα;-«Η Χαμάς εκλέχτηκε δημοκρατικά με ελεύθερες εκλογές. Πες μου εσύ γιατί η διεθνής κοινότητα και το Ισραήλ, που κόπτονται για τ' ανθρώπινα δικαιώματα, δεν της επιτρέπουν να κυβερνήσει;».
Για την Αίγυπτο ή τον Νασράλα το λες;-«Θα προτιμούσα να μη χαρακτηρίσω τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Με τον Νασράλα το μόνο που μας χωρίζει είναι ότι αυτός είναι σιίτης κι εμείς σουνίτες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας, έχουμε την υποστήριξή του. Από τους Αραβες ηγέτες ο μόνος που δεν πούλησε την ψυχή του για να εισπράξει δολάρια ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, γι' αυτό βλέπεις το πορτρέτο του σ' όλους τους δρόμους της Γάζας».
Τι ξέρεις για την Ελλάδα;-«Μας βομβάριζαν, δεν είχαμε ούτε ρεύμα, αλλά μαθαίναμε για τις διαδηλώσεις, ότι κατεβάσατε τη σημαία του Ισραήλ από την πρεσβεία τους».
Ποιοι είναι οι όροι των διαπραγματεύσεων;-«Το Ισραήλ κρατάει 11.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Κι εμείς έναν. Δηλαδή σκότωσαν 4.000 Παλαιστίνιους για έναν Ισραηλινό. Εμείς ζητάμε ν' αφήσουν 300 αιχμαλώτους που έχουν καταδικάσει σε 10-15 χρόνια ακόμα κι εμείς θα παραδώσουμε τον Γκελάντ Σαλίντ».
Τι είναι αυτό που σε κάνει να δέσεις μια ζώνη με πυρομαχικά;-«Πες ότι εγώ κάθομαι ήσυχος στο σπίτι μου. Και κάθε μέρα επάνω μου βρίσκεται το κατασκοπικό και το βομβαρδιστικό αεροπλάνο. Κάθε μέρα ρίχνουν σ' ένα διπλανό σπίτι. Πώς θα σταματήσεις αυτό το αεροπλάνο να ρίχνει βόμβες; Λες θα ησυχάσω μια μέρα αλλιώς;»

Η Χαμάς επέβαλε τάξη
Συνομιλίες με τον Αμπάς;-«Είναι ανεπιθύμητος στη Γάζα. Πριν από 3 χρόνια επικρατούσαν οι συμμορίες που στήριξε η Χαμάς με την Παλαιστινιακή Αρχή. Η περιοχή ήταν ξέφραγο αμπέλι. Τους άρεσε μια γυναίκα, την απήγαγαν. Το Ισραήλ δεν τους ενοχλούσε. Οταν η Χαμάς αποφάσισε να βάλει τέλος, το Ισραήλ ενοχλήθηκε και αντέδρασε. Μία σφαίρα πριν από τρία χρόνια κόστιζε 30 σίκεν (5 ευρώ). Διότι η Φατάχ κρατούσε στα χέρια της το εμπόριο όπλων και ήλεγχε τις τιμές. Σήμερα την αγοράζουμε με μισό ευρώ. Η Χαμάς ζητάει να μην κάνουμε χρήση όπλων παρά μόνον εναντίον των Ισραηλινών. Επέβαλε τάξη».
Ποιες πιστεύεις ότι θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Ισραηλινών;-«Ο,τι περνάει από το νου σου θα κάνουν. Οι Ισραηλινοί είναι ο εχθρός μου. Κι εμείς αγαπάμε τη θυσία. Θέλω να πεθάνω, μ' αρέσει να γίνω καμικάζι, να ρίξω τον εαυτό μου στους Ισραηλινούς».
Κι αν θελήσουν να ζήσετε ειρηνικά;-«Αν οι Εβραίοι θέλουν να ζήσουμε ειρηνικά, τότε δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους. Αλλά να ζήσουν ισότιμα μαζί μας. Το πρόβλημά μας είναι οι έποικοι που ήρθαν από το εξωτερικό».
Υπάρχουν και Παλαιστίνιοι που συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς;-«Γι' αυτό στις αποστολές φοράω την κουκούλα, για να μην με αναγνωρίσουν. Βρίσκουν πεινασμένους που στο στενό περιβάλλον τους βρίσκεται κάποιο στέλεχος και αυτοί ειδοποιούν ότι το αυτοκίνητο θα περάσει συγκεκριμένη ώρα, από συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον το Ισραήλ διαθέτει υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης τηλεφώνων που λειτουργούν με λέξεις-κλειδιά. Εχουμε ήδη στήσει μηχανήματα αντικατασκοπίας. Υπάρχει μηχανισμός αντιμετώπισης. Ασε που τα μηχανήματά τους, όπως αποδείχτηκε από αρκετούς στόχους, κάνουν λάθη...». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/02/2009