ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

τι κρυβεται πισω απο το καραβι απ την Περσια....

Τέλος στο σήριαλ με το "Μοντσεγκόρσκ"- Αποστολή | Εκτύπωση | 13/02/2009 |

Τέλος στο σήριαλ με το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, που παραμένει εδώ και μέρες αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Λεμεσού, έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να εκφορτωθεί το εκρηκτικό φορτίο και να αποθηκευτεί στην Κύπρο.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού, όπου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων με το πολεμικό υλικό.

Τη διαδικασία εκφόρτωσης και μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.

Τα εμπορευματοκιβώτια, υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μεταφέρονται στη ναυτική βάση στο Μαρί, όπου θα αποθηκευτούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.

Δεν πήρε θέση η Ρωσία
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα και κληθείς να αναφέρει τη θέση της Ρωσίας στο θέμα του πλοίου Monchegorsk, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ρωσία δεν έχει πάρει οποιαδήποτε θέση επί του θέματος παρά μόνο ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επανέλαβε ότι «η θέση της Ρωσίας ήταν ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία και όλα τα άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των ΗΕ και ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση από ρωσικής πλευράς για να μην ακολουθήσουμε και εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τα ΗΕ».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως το υλικό που βρισκόταν στο πλοίο «το οποίο καλύπτεται από τις απαγορευτικές πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφασιστεί να μείνει στην Κύπρο. Είχαμε πει ότι προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εκτιμηθεί σε τεχνικό επίπεδο εάν μπορεί να φυλαχτεί στην Κύπρο και μόνο εάν υπήρχε πρόβλημα τότε θα αρχίζαμε συζήτηση - βολιδοσκόπηση με τρίτες χώρες» εξήγησε.

Μετά από τον ενδελεχή έλεγχο, συνέχισε, φάνηκε ότι μπορεί να γίνει φύλαξη στην Κύπρο και έχει ειδοποιηθεί ανάλογα, από χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει αρχίσει πλέον η εκφόρτωση του πλοίου.

Ο Υπουργός εξήγησε πως «με βάση τα ψηφίσματα είναι ευθύνη της χώρας σημαίας του πλοίου να εμποδίσει τη μετακίνηση - μεταφορά τέτοιου φορτίου. Κάναμε αυτό που ήταν αυτονόητο. Εάν είχαμε πρόβλημα όμως, τότε θα χρειαζόταν η εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας την οποία είχαμε έτσι και αλλιώς, εάν είχαμε πρόβλημα στην Κύπρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας μας έδινε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε με άλλες χώρες» σημείωσε.

Τουρκικές αντιδράσεις
Ερωτηθείς κατά πόσον αναμένονται οποιεσδήποτε αντιδράσεις από την Τουρκία σχετικά με τη φύλαξη του υλικού που βρισκόταν στο πλοίο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως αυτό που γίνεται «είναι εφαρμογή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμφώνησε με την επιστολή που στάλθηκε στην Κύπρο, γιατί», όπως εξήγησε, «ήταν ομόφωνη η επιστολή και δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη. Αντίθετα εάν εγείρει οποιοδήποτε θέμα, θα πρέπει να συγκρουστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας», υπέδειξε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει τελικά με το υλικό αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «θα αποθηκευθεί και θα δούμε. Πάντως δεν μπορεί να πάει στον προορισμό του και δεν μπορεί να επιστραφεί από τη χώρα προέλευσης» εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν το υλικό αυτό θα καταστραφεί τελικά, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «αυτά είναι τεχνικά ζητήματα τα οποία θα δούμε με το Υπουργείο Αμυνας την κατάλληλη ώρα».

Αντρος Κυπριανού
Σε δηλώσεις του εξάλλου από τη Λεμεσό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για φύλαξη του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων του πλοίου Monchegorsk σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία ο ρόλος που είχε να διαδραματίσει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο έχει προκύψει από τη μεταφορά του πλοίου εδώ», προσθέτοντας πως «πολύ σωστά έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση να εκφορτώσει τα εμπορεύματα, τα οποία υπάρχουν στο πλοίο, στην Κύπρο και να τα φυλάξει σε έναν ασφαλή χώρο».

Ερωτηθείς κατά πόσο το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων θα παραμείνει στην Κύπρο, είπε πως «με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων (του ΟΗΕ), η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα γίνει με όλα αυτά και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει ότι θα τα εκφορτώσει σε ένα χώρο ασφαλή».
«Η κάθε απόφαση είναι πολιτική και σίγουρα ήταν πολιτική η απόφαση να παραμείνουν εδώ», συμπλήρωσε.

Sigmalive.com με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Ακίνδυνο το φορτίο του Monchegorsk - Αποστολή | Εκτύπωση | 13/02/2009 | ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το υλικό το οποίο βρισκόταν στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk είναι απολύτως ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ανέφερε ακόμα ότι το υλικό βρίσκεται σε περισσότερα από 90 εμπορευματοκιβώτια και σημείωσε πως το υλικό αυτό είναι πρώτη ύλη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών.

Σε δηλώσεις στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου μεταφέρθηκαν με φορτηγά αυτοκίνητα τα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν το στρατιωτικό υλικό από το πλοίο Monchegorsk, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την εκφόρτωση του πλοίου και φύλαξη του υλικού στη ναυτική βάση. Το υλικό είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, η διαδικασία από πλευράς εκφόρτωσης και μεταφοράς του υλικού στη ναυτική βάση κυλά ομαλά και επομένως όλα βαίνουν καλώς».

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφόρτωσης, ο Υπουργός απάντησε πως «ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η όλη δουλειά με το φως της ημέρας. Εάν μας πάρει λίγο παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος» και πρόσθεσε πως «έχουμε και τη δυνατότητα και τη θέληση να ολοκληρώσουμε το έργο σήμερα».

Ερωτηθείς τι θα γίνει τελικά το υλικό, ο κ Παπακώστας απάντησε πως αυτό «βρίσκεται μέσα στα φορτία, είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και θα τοποθετηθεί εδώ στη ναυτική βάση και θα υπάρξει και φύλαξη».

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό, απάντησε πως «αυτό είναι άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή» του όλου σκεπτικού.

Πρώτη ύλη για πυρομαχικά
Ερωτηθείς τι είναι τελικά αυτό το υλικό, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως αυτό που μπορεί να πει είναι πως «το υλικό είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» επανέλαβε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον το υλικό είναι επικίνδυνο απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «όχι, όχι, δεν είναι επικίνδυνο και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να πει «ακριβώς τι υλικό είναι. Το υλικό αυτό θα μπορούσε κανονικά να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπήρχε για παράδειγμα εργοστάσιο ώστε από την πρώτη ύλη ας την πούμε, είναι πρώτη ύλη, να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πυρομαχικά».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Παπακώστας είπε πως «δεν υπάρχουν όπλα, απλά υπάρχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών».

Ερωτηθείς εάν το υλικό θα επιθεωρηθεί από ξένους ειδικούς, ο Υπουργός απάντησε «μπορεί ναι μπορεί όχι. Αυτό θα το δούμε στην πορεία». Πρόσθεσε ακόμα ότι το υλικό «έχει κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για πόσα εμπορευματοκιβώτια μιλούμε και για πόσους τόνους υλικού, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως πρόκειται για «περίπου 90 ίσως και περισσότερα εμπορευματοκιβώτια» και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το βάρος του.
«Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ούτε πόσα εμπορευματοκιβώτια είναι, αλλά ούτε και το βάρος. Εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο, το οποίο όπως έχω πει είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», είπε και εξήγησε πως «θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένους τόπους χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε επαφή της Κυπριακής Δημοκρατίας με το διεθνή παράγοντα και ειδικά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του πλοίου Monchegorsk, ο Υπουργός απάντησε πως «εμείς ακολουθήσαμε ακριβώς την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από κει και πέρα η κατάσχεση και φύλαξη ήταν έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «οπωσδήποτε υπήρχε και συνεννόηση και με τα αρμόδια όργανα Συμβούλιο Ασφαλείας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επιθεωρηθεί το υλικό από ειδικούς, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό θα εξαρτηθεί στη πορεία» είπε.
Σε ερώτηση εάν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά απάντησε πως «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ούτε μπορώ να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω».

2009-02-03.Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου οι ενέργειες

Σε εξέλιξη είναι το θέμα που αφορά το υπό κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων πλοίο που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού Λεμεσού, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. «Είναι σε εξέλιξη τα πράγματα και όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς σχετικά. Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δεξίωσης με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του Αντρου Κυπριανού ως νέου ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο χθες βράδυ θα ολοκληρωνόταν η όλη ιστορία είπε: «Δεν ξέρω. Είναι πιθανόν ναι ή πιθανόν όχι. Εντός των ημερών θα έχουμε τελική κατάληξη». Ερωτηθείς επίσης αν το Ισραήλ απαίτησε κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, απάντησε: «Μπαίνετε σε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το θέμα. Από πού εις πού, οι Ισραηλινοί μπορούν να έχουν απαίτηση από εμάς; Κανένα δικαίωμα. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση απέφυγε και χθες να αποκαλύψει οτιδήποτε για τους χειρισμούς που γίνονται σε σχέση με το υπό κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού και το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αμερικανών και Ισραηλινών, μεταφέρει όπλα στη Χαμάς. Τα πολιτικά κόμματα επικροτούν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τονίζοντας την ευαισθησία του ζητήματος. Η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, κράτησε και χθες χαμηλούς τόνους για το όλο θέμα, υπογραμμίζοντας τους λεπτούς και ευαίσθητους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Το ευαίσθητο αυτό θέμα καθίσταται ακόμα πιο πολύπλοκο, γιατί έχει να κάνει με τις εξωτερικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας, ενεργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Η. Ε. και συνέστησε υπομονή. Ενήργησαν με τρόπο πειρατικό οι ΗΠΑ Ο ΓΓ της Κ. Ε. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξήρε την υπευθυνότητα της Κυβέρνησης στους χειρισμούς του όλου ζητήματος, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως παρατήρησε. Παράλληλα, έψεξε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν μπορούν «να συμπεριφέρονται ως να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας και παραβιάζοντας διεθνείς νόμους να λειτουργούν με τρόπο αυθαίρετο και ετσιθελικό». Οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες χώρες, πρέπει να ισχύουν και για τις ΗΠΑ, επεσήμανε, καταλογίζοντας τους «πειρατικό τρόπο» στις ενέργειές τους. Ανέβηκαν στο πλοίο, είπε, ενόσω αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, για να ελέγξουν τι μετέφερε. «Κανένας διεθνής νόμος δεν τούς δίνει τέτοιες αρμοδιότητες και τέτοιες εξουσίες», υπογράμμισε και έκρινε ως σωστή τη θέση, να αποταθεί στα Η. Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία για να διαπιστωθεί κατά πόσον παραβιάζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπό το φως των ευρημάτων θα αποφασισθούν και οι περαιτέρω χειρισμοί, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ερωτηθείς για την απαίτηση του Ισραήλ όπως κατασχεθεί το φορτίο, ο Α. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα υπό το φως των αποφάσεων του ΟΗΕ και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου να αποφασίσει για το τι θα πράξει. Δεν θα πράξει με βάση το τι ζητά το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπογράμμισε. Οσο πιο λίγα λέγονται για το θέμα τόσα περισσότερα κερδίζονται, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτηρίζοντας πολύπλευρο και πολυσύνθετο το όλο ζήτημα. Αφού σημείωσε ότι γίνονται πολύ λεπτοί και ισορροπημένοι χειρισμοί από πλευράς της κυβέρνησης, και ο ίδιος είναι ενήμερος των δραστηριοτήτων των κινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή, ο Μ. Καρογιάν επεσήμανε πως «όλοι προσπαθούμε να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό έτσι που να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε κρίσιμα θέματα απαιτείται υπευθυνότητα και λιγότερα λόγια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς για το θέμα. Οι χειρισμοί που γίνονται, δεδομένης της λεπτότητας του θέματος - πρόσθεσε - είναι οι πρέποντες. «Υπάρχουν και εκείνοι εκ των ξένων που θα ήθελαν να δουν να παίρναμε μέτρα με βάση τις δικές τους επιθυμίες. Εμείς ενεργούμε μέσα στα πλαίσια των ΗΕ, θέλουμε να κρατήσουμε με κάθε τρόπο τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με όλα τα κράτη», σημείωσε, λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι να είμαστε υπηρέτες των αποφάσεων των ΗΕ γιατί από εκείνες τις αποφάσεις εξαρτάται και η λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενεργήσει εντός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι «οι όποιες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται και δεν θα ληφθούν υπό την πίεση και την επιβολή τρίτων. Με ανησυχία παρακολουθεί το ΕΥΡΩΚΟ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του, το χειρισμό του θέματος του πλοίου κι αντιλαμβανόμενο την «τεράστια δυσκολία που έχει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πολύ λεπτό θέμα», όπως λέει, «θα αποφύγει τις πολλές δημόσιες δηλώσεις προς το παρόν». Παρακολουθεί, σημειώνει, με ανησυχία, ελπίζοντας «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, να είναι τέτοιοι που να μην βλάψουν την Κύπρο». Οι Οικολόγοι, διά του Γιώργου Περδίκη εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης είναι και πρέπει να είναι λεπτοί και προσεκτικοί και κάλεσε όλους να στηρίξουν την κυπριακή κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία αντιμετώπισης όλων αυτών των πιέσεων αλλά και των δυσκολιών. Αυτή η κρίση, είπε, είναι αποτέλεσμα μιας επιθετικής, αρπακτικής πολιτικής του απρόσκλητου παγκόσμιου χωροφύλακα που λέγεται ΗΠΑ. Ο κ. Περδίκης εκτιμά ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα του Ισραήλ όπως κατασχεθεί το φορτίο. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε τις ντιρεκτίβες της γειτονικής μας χώρας όταν αυτές είναι αστήριχτες και παράνομες», σημείωσε. Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Λουκάς Λουκά, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το όλο ζήτημα, τονίζοντας τη λεπτότητα του θέματος. Το θέμα αυτό, «το χειρίζεται προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε δήλωση», σημείωσε.
Στο «τιμόνι» ο Χριστόφιας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες βράδυ -στη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία- ότι το θέμα του ρωσικού πλοίου με το ύποπτο φορτίο θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα. Η προθεσμία που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη για να υποβάλει η Λευκωσία έκθεση για το περιεχόμενο του φορτίου έληξε σήμερα Τρίτη στις επτά το πρωί, αλλά ενδεχομένως η κυπριακή κυβέρνηση να καθυστερήσει την έκθεση για μερικές ώρες. Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται τα Ην. Εθνη, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ιράν, η Συρία και η Γαλλία. Το Ισραήλ επιμένει φορτικά στην κατάσχεση του φορτίου. Κληθείς ο κ. Χριστόφιας να σχολιάσει τις πιέσεις του Ισραήλ, απάντησε: «Από πού ώς πού οι Ισραηλινοί έχουν τέτοια αξίωση από μας; Κανένα δικαίωμα οι Ισραηλινοί δεν έχουν από την Κυπριακή Δημοκρατία».Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο ρωσικό πλοίο έγιναν δύο έρευνες, αλλά δεν βρέθηκαν τα υλικά εκείνα που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/02/2009
Λευκωσία: Σε εξέλιξη είναι το θέμα που αφορά το υπό κυπριακή σημαία πλοίο ρωσικών συμφερόντων, που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, δήλωσε την Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. «Είναι σε εξέλιξη τα πράγματα και όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς για το υπό κυπριακή σημαία πλοίο ρωσικών συμφερόντων που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού.Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δεξίωσης με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του Αντρου Κυπριανού ως νέου ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα ολοκληρωνόταν την Δευτέρα το βράδυ η όλη ιστορία με το πλοίο, είπε: ''Δεν ξέρω. Είναι πιθανόν ναι ή πιθανόν όχι. Εντός των ημερών θα έχουμε τελική κατάληξη''.
Ερωτηθείς επίσης αν το Ισραήλ απαίτησε κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, απάντησε: ''Μπαίνετε σε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το θέμα. Από πού εις πού, οι Ισραηλινοί μπορούν να έχουν απαίτηση από εμάς. Κανένα δικαίωμα. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία'', υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Νέα Υόρκη: Πολυήμερη αναμένεται να είναι η διάρκεια της διερεύνησης από την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της υπόθεσης του υπό κυπριακή σημαίας πλοίου, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Επιτροπή να δώσει τη λύση, τότε η ευθύνη για τη λήψη της τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου πέφτει στους όμως της κυπριακής Κυβέρνησης.Αυτή την εκτίμηση έκανε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία γύρω από τα θέματα της Επιτροπής Κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (1696/2006, 1737/2006,1747/2007 και 1803/2008, είναι πολύπλοκα, συνοδεύονται από πολυσέλιδα αναλυτικά παραρτήματα της ΙΕΑΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αναφορικά με τα απαγορευμένα υλικά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών βαλιστικών και μη συστημάτων από το Ιράν.
Ωστόσο είναι παντελώς ασαφή ως προς τα υλικά που απαγορεύεται να εξάγει το Ιράν, πλην αυτών που μπορούν να συμβάλλουν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.Ενα δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται με ομοφωνία.
Βάσει της διαδικασίας που έχει αποφασιστεί από το σχετικό ψήφισμα 1737 του ΣΑ, κάθε χώρα έχει πέντε μέρες προθεσμία για να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει γύρω από ύποπτο φορτίο, άτομο, ή συναλλαγή που πιθανόν παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα και εμπίπτει στις κυρώσεις κατά του Ιράν.Από την ημέρα που ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής (εν προκειμένω ο Πρέσβης της Ιαπωνίας) θα πρέπει να συγκαλέσει εντός δύο ημερών την Επιτροπή. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η σύγκληση μπορεί να γίνει μετά από πέντε ημέρες.Η Επιτροπή Κυρώσεων αποτελείται από τα 15 μέλη του ΣΑ και ο Ιάπωνας Πρόεδρος βοηθείται από δύο Αντιπροέδρους, τους Αντιπροσώπους της Μπουρκίνα Φάσο και της Κόστα Ρίκα.Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ομοφωνία στην Επιτροπή, ο Πρόεδρός της μπορεί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, με στόχο να επιτύχει ομοφωνία.Παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ρωσία, Κύπρος, ΗΠΑ) και αν δεν υπάρξει διέξοδος, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο ΣΑ.Καθώς το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείς, με δικαίωμα βέτο, οι πιθανότητες να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο είναι μηδαμινές.Στην περίπτωση αυτή, ο χειρισμός του όλου θέματος επαφίεται στη χώρα που είναι εγγεγραμμένο το πλοίο, να λάβει την όποια απόφαση επιθυμεί, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων.Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμώντας ότι εισερχόμαστε σε πολυήμερο διπλωματικό παρασκήνιο, με εμπλοκή πέραν του Ιάπωνα Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων, της Ρωσίας, της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Πηγή: ΚΥΠΕ.Περίπλοκες διαδικασίες...Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009 9:30 πμ
ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες οι έξωθεν πιέσεις για ένταξη στο «Σγε»
Οι πιέσεις που μεθοδεύονται από το εξωτερικό για να επιβληθεί στην κυπριακή κυβέρνηση διαφορετική άποψη σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», είναι για το ΑΚΕΛ απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές. Με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο «ΣγΕ» και τονίζει ότι η διαφωνία του δεν εδράζεται μόνο στο γεγονός ότι η ένταξη σε ένα θεσμό που λειτουργεί ως προθάλαμος και οργανικό παρακλάδι του ΝΑΤΟ, «κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει την Κύπρο». Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι πέραν τούτου, πρόνοιες του «ΣγΕ» «αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της Αριστεράς αναφέρει ενδεικτικά την καταστατική απαίτηση του «ΣγΕ» για «υποβολή των αμυντικών μας σχεδιασμών και προϋπολογισμού στο ΝΑΤΟ, δηλαδή και στην Τουρκία». Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι στην Έκθεση Βατάνεν στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μάτσης και οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, κατέθεσαν προς ψήφιση τροπολογία με την οποία η Κύπρος «ενθαρρύνεται να υποβάλει ένταξη στο «ΣγΕ». Την ίδια στιγμή, τονίζει το ΑΚΕΛ οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Κύπρο ήταν δύο, αφού τροπολογία κατέθεσαν και οι Φιλελεύθεροι. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η ουσία της εν λόγω τροπολογίας «όχι μόνο δεν καταδικάζει την Τουρκία για το ρόλο της στο Κυπριακό, αλλά καταδεικνύει ότι, για τις δυνάμεις που το στήριξαν, είναι προτεραιότητα η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, θέση με την οποία το ΑΚΕΛ διαφωνεί». Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι το ΕΛΚ όπου συμμετέχει ο ΔΗΣΥ υπερψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι ανεξάρτητα από τη διάσταση των απόψεων επί του θέματος, «θα ανέμενε κανείς ότι οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ θα κατέβαλλαν τέτοια προσπάθεια μέσα στο ΕΛΚ, ώστε η Κύπρος να μη μένει εκτεθειμένη με τον οποιοδήποτε τρόπο». Επιχειρώντας να απαντήσει, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος επανέλαβε τη γνωστή ρητορεία «ωραιοποίησης» της Δεξιάς για την ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος του «υπερασπίσθηκαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ καλύτερα απ’ ότι το ΑΚΕΛ και οι Ευρωβουλευτές του». Επιτιθέμενος κατά του ΑΚΕΛ, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά αντιλαϊκές πολιτικές των Βρυξελλών που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης και καταλήγοντας ζήτησε εκ νέου από το ΑΚΕΛ να συναινέσει στην αίτηση ένταξης της Κύπρου στο «ΣγΕ»…