ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

130 στρ. στον Βαρνάβα «ζητούν» αλλαγή χρήσης

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 21-08-09
130 στρ. στον Βαρνάβα «ζητούν» αλλαγή χρήσης

Το αίτημα που συνδέεται άμεσα με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή της Κοινότητας Βαρνάβα όπου η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι κάτοχος δύο όμορων αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Η έκταση περιήλθε στην κατοχή της Αρχιεπισκοπής, πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από δωρεά των μελών του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σωματείου «Ο Απόστολος Κλεόπας». Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύμβαση δωρεάς, που υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του Σωματείου, προβλέπεται ρητώς ότι η συγκεκριμένη έκταση παραχωρείται «για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της». Ο κ. Ιερώνυμος έχει ανακοινώσει πως εκεί θα ανεγερθούν Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κατάκοιτων καθώς επίσης θα λειτουργήσουν και παιδικές κατασκηνώσεις. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική και για να οικοδομηθεί θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της, αφού βεβαίως πρώτα το ΥΠΕΧΩΔΕ την εντάξει στο Σχέδιο Πόλης. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε αλλαγή χρήσης γης από αγροτική σε οικοδομήσιμη αφού η περιοχή είναι εκτός σχεδίου. Είναι προφανές ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προτίθεται να κτίσει αυθαίρετα. Κατά συνέπεια οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να διευκολύνουν την Εκκλησία με τη λήψη σχετικών αποφάσεων και ακολούθως να ρυθμιστεί το ζήτημα της χρήσης γης» αναφέρουν συνοδικοί παράγοντες. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου η Εκκλησία θα διαθέσει τουλάχιστον το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά για την ανέγερση των ιδρυμάτων που σχεδιάζει θα δαπανήσει, από δικούς της πόρους, σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.


«Ιερές» κινήσεις για αξιοποίηση ακινήτων
Με αιτιολογία την ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, επιχειρείται η αποδέσμευση οικοπέδων-φιλέτων από διάφορα «βάρη»

Του Νικου Παπαχρηστου

Στις αρχές του 1999 ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και μεταξύ άλλων του ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας για την καταγραφή της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, με στόχο την κατοχύρωση των τίτλων της και βέβαια στη συνέχεια την αξιοποίησή της. Λίγο αργότερα με επιστολή του ζητούσε αποχαρακτηρισμό «των ως δασικών αυθαιρέτως χαρακτηρισθέντων εκκλησιαστικών εκτάσεων» εφόσον όταν μια έκταση χαρακτηριστεί δασική σε όποιον και αν ανήκει απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Προχθές, Τετάρτη, δέκα χρόνια μετά, ο διάδοχός του, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και του έθεσε ένα παρεμφερές ζήτημα. Στον πυρήνα των αιτημάτων του βρίσκονταν και πάλι οράματα και σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνο που για να ευοδωθούν τα σχέδια της Εκκλησίας πρέπει τα ακίνητα που διαθέτει και άλλα που διεκδικεί να απαλλαγούν από συγκεκριμένα «βάρη». Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι τα χρήματα της Εκκλησίας να επιστρέφουν στον πάσχοντα άνθρωπο. Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε, και η ΔΙΣ αποδέχθηκε, τη δημιουργία πολλών ιδρυμάτων που με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους θα εξυπηρετούν ποικίλες κοινωνικές ανάγκες. Στέγες φροντίδας ηλικιωμένων κατακοίτων, καρκινοπαθών, κοινωνικής επανένταξης νέων απεξαρτημένων, αυτιστικών παιδιών είναι μερικά μόνο από τα έργα που έχει εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος και καθυστερούν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και της μη έκδοσης των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη χρήση των εκκλησιαστικών ακινήτων που είχαν δεσμευτεί π.χ. από ΟΤΑ, και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις η Εκκλησιαστική διοίκηση δικαιώθηκε και τα περιουσιακά της στοιχεία «αποδεσμεύτηκαν».

Ο κ. Σουφλιάς διέκρινε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τη φλόγα προσφοράς του Αρχιεπισκόπου και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο έργο που προτίθεται να κάνει. «Η συνάντηση πήγε καλά. Ποτέ δεν έχουμε φύγει δυσαρεστημένοι από συνάντηση με υπουργό. Ομως, τελικά δεν γίνεται τίποτα», σχολίασε συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου.

Τα βασικά αιτήματα που συζητήθηκαν συνδέονται με την αξιοποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων στο Κολωνάκι, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Βουλιαγμένη και την Κοινότητα Βαρνάβα Αττικής.


Η Εκκλησία ζητεί διευκολύνσεις...
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/08/2009

Το πρόβλημα της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας έθεσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του προχθές με τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε την ενεργό στήριξη της πολιτείας προκειμένου να αξιοποιηθούν αστικές ιδιοκτησίες της Εκκλησίας που, σύμφωνα με όσα είπε, από την εκποίησή τους θα χρηματοδοτηθούν κοινωφελείς δράσεις και έργα.

Αναμφισβήτητα η εκκλησιαστική περιουσία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάληψη αγαθοεργών και άλλων συμβατών προς την εκκλησιαστική υφή δραστηριοτήτων. Εύλογο είναι η Εκκλησία να επιζητεί κοινοτικά κονδύλια για έργα αξιοποίησης της περιουσίας της. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν, στο όνομα των διακηρύξεων περί κοινωφελών έργων, η Εκκλησία λειτουργεί ως επιχειρηματίας και δεν υπολογίζει το περιβάλλον. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Εκκλησία πρωταγωνιστεί στην οικοπεδοποίηση εκτάσεων φυσικού κάλλους για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων, που επεδίωξε να κτίσει Συνοδικό Μέγαρο στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, που προσπάθησε να πουλήσει τη λίμνη Βουλιαγμένης, που, που, που, που...

Η Εκκλησία, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ιδιοκτήτης γης στην Ελλάδα, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις που προσφέρονται για real estate. Συχνά ζητεί πολεοδομικές διευκολύνσεις. Προχθές ζήτησε αλλαγή χρήσεων γης. Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, ούτε τυπική περίπτωση άσκησης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και οι οικιστικές πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με την ιδιόρρυθμη κτήση των ακινήτων από την Εκκλησία, επιβάλλουν περιορισμούς που θα πρέπει να είναι αυτονόητοι για ένα θεσμό, ο οποίος υφίσταται όχι ως οίκος εμπορίου, αλλά ως πνευματικό καθίδρυμα.

Απλές αλήθειες, που ξεχνιούνται στις μέρες μας.

Αν. Σεβ./Καθημερινή