ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΛΑΡΚΟ

Του Θανάση Παπαδή και της Μαρίνας Πρωτονοταρίου.HΜΕΡHΣΙΑ.

Την ώρα που η ΛΑΡΚΟ παραμένει κλειστή, λόγω του δεύτερου θανατηφόρου δυστυχήματος μέσα σε λίγες ημέρες, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας τα ονόματα των επτά επιχειρήσεων, καθώς και δύο που θέλησαν να μη γίνει γνωστό το όνομά τους, που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 25% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Χθες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη ? Πετραλιά, με αντικείμενο τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΑ, οι εννέα προτάσεις αξιολογήθηκαν θετικά από τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους, κρίνοντας ότι πληρούν όλα εκείνα τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην Πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ανώνυμοι
Από τις προαναφερόμενες εταιρείες οι τρεις είναι ελληνικές, οι δύο αποτελούν ισχυρούς μεταλλευτικούς «παίκτες», οι δύο δεν επιθυμούν την δημοσιοποίηση του ονόματός τους, ενώ οι άλλες δύο είναι εταιρείες «βιτρίνες» και θεωρείται ότι πίσω από αυτές βρίσκονται άλλες εταιρείες του κλάδου.

Συγκεκριμένα η ΑΚΤΩΡ είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Ελληνική Χαλυβουργία συμφερόντων του κ. Μάνεση, η εισηγμένη Μυτιληναίος καθώς και οι δύο ισχυροί διεθνείς «παίκτες» η ολλανδική Cunico Pesources που είναι παραγωγός νικελίου -μικρότερος σε μέγεθος από τη ΛΑΡΚΟ- και η ελβετική Glencore που είναι καθετοποιημένος μεταλλευτικός όμιλος.

Ενας 25χρονος εργάτης από την περιοχή Νέο Κόκκινο, ο δεύτερος μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, έχασε τη ζωή του έπειτα από φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η έκρηξη σημειώθηκε στο πέμπτο καμίνι της επιχείρησης κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, ενώ τέσσερις συνάδελφοί του υπέστησαν εγκαύματα, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Δυστύχημα
Στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου, σημειώθηκε πάλι έκρηξη σε καζάνι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ακόμη εργάτης. Τα δύο θανάσιμα ατυχήματα μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και τα μέτρα που τηρούνται στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι, στο καζάνι που εξερράγη χθες είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μία εβδομάδα. Ομως, το μετάλλευμα παρέμενε μέσα στο καζάνι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οταν χθες το μεσημέρι πήγαν οι εργάτες να αδειάσουν το καζάνι, αυτό τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Φ. Πετραλιά
Για το εργατικό ατύχημα η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε τα εξής: «Είμαι σε συνεχή επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και τις Εισαγγελικές Αρχές. Οι όροι και οι κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας πρέπει να εφαρμόζονται απαρέκλιτα

Οι ενδιαφερόμενοι

Ποιοι είναι οι εννέα μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι εννέα προτάσεις αξιολογήθηκαν θετικά από τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους, κρίνοντας ότι πληρούν όλα εκείνα τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος.

1. AKTOR S.A. (Ελλάδα)

2. CUNICO RESΟURCES N. V. (Ολλανδία)

3. FEVAMONITICO SARL (Λουξεμβούργο)

4. HELLENIC HALYVOURGIA S.A. (Ελλάδα)

5. MYTILINEOS HOLDINGS S.A. (Ελλάδα)

6. PANEGEAN Ltd (Κύπρος ? Κοινοπραξία μεταξύ GLENCORE INTERNATIONAL A.G. & SWISSMARINE INC.)

7. SOLWAY INDUSTRIES LTD (Ρωσία)

8. Διεθνής επενδυτική τράπεζα*

9. Διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου*

* Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής του στη φάση αυτή