ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Έμπιστη Γοργόνα»

19 Αύγουστος 2009

Άρχισαν τα όργανα με το Ισραήλ και την άσκηση διάσωσης που συμμετέχει και η Τουρκία


Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις…

Βάζουν άλλους για τις βρωμοδουλειές...

Το Ισραήλ έκανε πραγματικότητα αυτό που σκεφτόμασταν όλοι σχετικά με την στρατιωτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Έμπιστη Γοργόνα» και προχώρησε στην ηλεκτρονική δημοσίευση στο διαδίκτυο της περιοχής άσκησης, ανακοινώνοντας πως η άσκηση λαμβάνει χώρα σε τουρκικά και όχι σε Ελληνικά ύδατα!
Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα κατά της ενέργειας αυτής του Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αυτή τη φορά από χώρα-μέλος της άσκησης και όχι από την Τουρκία. Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός της Τουρκίας, που επιθυμεί να διευρύνει το μέτωπο αντιπαράθεσης της χώρας μας, για την εν λόγω περιοχή, και με άλλες χώρες για να καταφέρει να αναδείξει – εμφανίσει πρόβλημα εκεί όπου δεν υπάρχει.
Το πρόβλημα φάνηκε πως θα δημιουργηθεί, όταν η Τουρκία ζήτησε και πήρε άδεια από την Ελλάδα, για τον χώρο της άσκησης, αλλά δεν παρέδωσε –ως όφειλε- τα σχέδια πτήσης των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων πτητικών μέσων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση. Έτσι, καταφέρνει η Τουρκία να θέτει υπό αμφισβήτηση τον εναέριο χώρο στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ –προφανέστατα- τα πρόσφατα «δώρα» που άφησε στην περιοχή της Ρω, ανάγκασαν την Άγκυρα να αναγνωρίσει τον θαλάσσιο χώρο της άσκησης ως Ελληνικό.
Οι αμφισβητήσεις όμως, δυστυχώς, δεν σταματούν στην πλευρά της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν και στην Αθήνα, όπου, ενώ η άσκηση ξεκίνησε από εχθές, δεν την παρακολουθεί ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος που βρίσκεται στην Τουρκία, κατόπιν εντολών που στάλθηκαν από την Αθήνα!!! Δυστυχώς, η Αθήνα τιμωρεί την Τουρκία, απαγορεύοντας σε Έλληνα στρατιωτικό να παρακολουθήσει τις στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων και να σχηματίσει μία αντικειμενικότερη εικόνα για την κατάσταση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και της αεροπορίας.
Ίσως η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να μην θέλει να νιώσουν ενόχληση οι στρατιωτικοί αλλά και οι πολιτικοί κύκλοι της Τουρκίας και γι αυτό απαγόρευσε την επίσημη λήψη σημαντικών πληροφοριών για το Ελληνικό στράτευμα.
Για την ιστορία, στην συγκεκριμένη άσκηση έρευνας και διάσωσης οι ΗΠΑ συμμετέχουν μόνο με ένα αντιτορπιλικό, ενώ οι Ισραηλινοί συμμετέχουν με μια κορβέτα και μια τορπιλάκατο. Η Τουρκία συμμετέχει με 5 πλοία και ανάλογο αριθμό ελικοπτέρων.
Με βάση τους διεθνείς κανόνες (ICAO) η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση, καθώς και συντονισμό, σε περίπτωση ατυχήματος σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών.
Επίσης για την ιστορία, να θυμίσουμε πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ δεν θεωρούνται οι ιδανικότερες μετά από την λεκτική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό λαό, τον οποίο και κατηγόρησε ευθέως για τους βομβαρδισμούς της Γάζας. Πως θα συμπεριφερόταν δηλαδή το Ισραήλ εάν είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία;
Κωνσταντίνος

--
Σε διόρθωση της ανακοίνωσης που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του για την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ προχώρησε το ισραηλινό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αρχική ανακοίνωση, η οποία άλλαξε μετά από ελληνικό διάβημα, εμφάνιζε την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και εντός του FIR Αθηνών ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης».

Η άσκηση έρευνας και διάσωσης, που φέρει την ονομασία «Έμπιστη Γοργόνα», έχει αρχίσει από τις 17 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 21 τρέχοντος.

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά ανάλογη άσκηση που πραγματοποιούν οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος συνολικά οκτώ πλοία (1 από τις ΗΠΑ, 2 από το Ισραήλ και 5 από την Τουρκία), τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη από τις τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα διεξαγωγής και συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών

πηγή zougla --