ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ενστάσεις για τα δάση

Ενστάσεις για τα δάση και διευκρινίσεις Μπιρμπίλη

Βροχή ερωτημάτων αλλά και κριτική δέχτηκε χθες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση που παρουσίασε την Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο.

Επί δύο ώρες χρειάστηκε να σταθούν ενώπιον του ΚΤΕ Περιβάλλοντος η κυρία Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης και η «θυελλώδης» συζήτηση θα κρατούσε πολύ περισσότερο εάν η υπουργός δεν έπρεπε να αποχωρήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Πολλοί ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ήθελαν να τοποθετηθούν και να ζητήσουν διευκρινίσεις, αλλά τελικώς μίλησαν δώδεκα. Κεντρικό ερώτημα ήταν εάν καταργείται ολοκληρωτικά ο νόμος 3208/2003 που είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Γ. Δρυ και μάλιστα με σημαντικό πολιτικό κόστος. Δύο οι λόγοι:

* Εκείνος ο νόμος, μεταξύ άλλων, αύξανε το ελάχιστο ποσοστό δασοκάλυψης για να θεωρείται μια περιοχή δασική από το 15% στο 25%. Με τον τρόπο εκείνο έπαυαν να είναι δασικές εκτάσεις 6 εκατ. στρεμμάτων αλλά η πρόβλεψη ουδέποτε εφαρμόστηκε. Τουναντίον, όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, είχε κριθεί αντισυνταγματική και αυτό προκάλεσε εμπλοκή στην κύρωση 350 δασικών χαρτών που ήταν έτοιμοι από το 2003. Βουλευτές πάντως επέμειναν και ζήτησαν να οριστεί με ακρίβεια πώς θεωρείται μια έκταση δασική διότι «σε διαφορετική περίπτωση ο τοπικός δασάρχης αποκτά ανεξέλεγκτη εξουσία»...

Τα πρόστιμα

- Προκλήθηκε σύγχυση για το τι πρόκειται να συμβεί με τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις όποτε διαπιστώνονταν αυθαιρεσίες σε δασικές εκτάσεις. Ο νόμος Δρυ «πάγωνε» εκείνα τα πρόστιμα και πολλοί βουλευτές θεώρησαν δεδομένο ότι εφόσον καταργείται ο νόμος 3208, αυτό οδηγεί σε ξεπάγωμα των προστίμων, ενώ με βάση το νέο νομοσχέδιο οι αυθαιρετούντες έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα νέα πρόστιμα και την ειδική υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων που δημιουργείται.

Η εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος Κατερίνα Φαρμάκη, με την οποία επικοινωνήσαμε, απέδωσε την αγωνία των βουλευτών σε έλλειμμα ενημέρωσης που προκάλεσε το επείγον της διαδικασίας και είπε ότι οι βουλευτές δεν έκαναν τίποτε άλλο από αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός, δηλαδή «να μην είμαστε απλοί χειροκροτητές».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ.Έντυπη Έκδοση,.