ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

droutsas - nato

- σιωνιστικά μαθήματα γεωγραφίας -

Ο Δρούτσας τονίζει την ανάγκη να μην επιτραπεί ποτέ πλέον τείχος διαίρεσης της Ευρώπης

Εκτύπωση | 06/11/2009 | ΑΠΕ

Την ευθύνη που έχουν συνειδητοποιήσει οι ευρωπαϊκοί λαοί μετά το 1989, να μην επιτρέψουν ποτέ πια να υψωθεί ένα τείχος που θα μπορεί να τους χωρίσει, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στην ομιλία του πριν από το μεσημέρι στη Βιέννη, στην ειδική πανηγυρική εκδήλωση στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, για την 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

Μιλώντας εκ μέρους της Προεδρίας που ασκεί το 2009 στον ΟΑΣΕ η Ελλάδα, στην, όπως είπε, ιστορική αυτή εκδήλωση για ένα από τα σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης και κοινής ιστορίας, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου κατέδειξε ότι τα φυσικά εμπόδια δεν μπορούν να αντέξουν στην θέληση των ανθρώπων για ειρήνη και ενότητα, καθώς και στην αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν ένα μέλλον που να καθοδηγείται από κοινές επιδιώξεις και να βασίζεται σε κοινές αξίες.

Σημειώνοντας πως η 9η Νοεμβρίου 1989, ημέρα πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής δυσπιστίας και διαιρέσεων ενώ άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας με στόχο την οικοδόμηση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και σταθερής Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήρε τον καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα εκείνα, του τότε υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Όπως είπε, σε αυτή την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, απαιτείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών, προκειμένου να πραγματωθεί πλήρως το όραμα για μια ενωμένη ήπειρο, οικοδομημένη στην αδιαίρετη, ευρεία ασφάλεια και συνεργασία, και προς τούτο, ο ΟΑΣΕ, του οποίου φέτος προεδρεύει η Ελλάδα, διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο, καθώς με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πλαίσιο δεσμεύσεων και δημιούργησε θεσμούς και όργανα για να στηρίξει τα κράτη και τις κοινωνίες που διέρχονται δύσκολες διαδικασίες μετάβασης.

Ο κ. Δρούτσας επισήμανε το γεγονός πως η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει ένα διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, τη "Διαδικασία της Κέρκυρας", για να εξετάσει με ειλικρίνεια όλες τις πτυχές της, με στόχο να ανανεωθούν οι δεσμεύσεις για μια αδιαίρετη, ευρεία ασφάλεια και συνεργασία, και την οικοδόμηση νέας πολιτικής θέλησης, για κοινή δράση και ενδυνάμωση των θεσμών που έχουν δημιουργηθεί για την επίτευξη ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Κλείνοντας την ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως

- η αντίληψη για μια Ευρώπη με την ευρύτερη έννοια,

εκτεινόμενη από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, που ενστερνίζεται ο ΟΑΣΕ, -

αποτελεί ένα μοναδικό μέσο, όπου 56 χώρες συνεργάζονται πάνω σε θέματα ασφαλείας σε ένα πλαίσιο κοινών αξιών, και το εργαλείο αυτό είναι σήμερα απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε.