ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Σουηδικά παιγνίδια τακτικής

Παρασκευή, 27/11/2009

27/11/2009 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, σε σχέση με το προσχέδιο για την Τουρκία, που ετοίμασε η Σουηδική Προεδρία, ενόψει της συνόδου του Δεκεμβρίου, συνιστά η Κυβέρνηση, παρά τις αναφορές που κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται από την πλευρά μας. Διπλωματικοί κύκλοι δήλωναν στη «Σ» ότι το εν λόγω προσχέδιο αποτελεί κίνηση τακτικής από πλευράς της φιλοτουρκικής Σουηδίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα προκληθούν αντιδράσεις και θα υπάρξουν αλλαγές. Η Σουηδική Προεδρία, στην προσπάθειά της να βοηθήσει την Τουρκία να συνεχίσει απρόσκοπτα την ευρωπαϊκή της πορεία, παρά την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ενέταξε στο προσχέδιο όσο πιο μαξιμαλιστικές-φιλοτουρκικές θέσεις μπορούσε. Απώτερος στόχος των Σουηδών είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν στο τέλος αυτά που πραγματικά επιδίωκαν για την Τουρκία, τα οποία θα έχαναν μετά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις και τροποποιήσεις, αν δεν τα εμπλούτιζαν με επιπλέον αιτήματα.
Και ο Στέφανος Στεφάνου, στην επίσημη τοποθέτησή του, ήταν καθησυχαστικός και συνέστησε υπομονή. «Να μη βιαζόμαστε», είπε, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα προσχέδιο, του οποίου την πρώτη ανάγνωση άρχισε η ΚΟΡΕΠΕΡ (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων) και η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταθέσει εκεί την πρώτη της αντίδραση. Η ΚΟΡΕΠΕΡ, πρόσθεσε, θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθούμενη από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Θέλουμε να υπάρχουν ισχυρά πολιτικά μηνύματα και πρακτικά μέτρα, που θα βοηθούν στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που έχουμε θέσει, που είναι η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε. Παρά ταύτα, ο κ. Στεφάνου αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι τα βήματα που προγραμματίζει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή»

Το προσχέδιο δεν δένει τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφές ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Η μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, τόνισε, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει εκ νέου σε μία εβδομάδα, θα διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Πρόεδρος. «Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους εταίρους μας στην Ε.Ε.», είπε.

«Θα απογοητεύσουμε το λαό»

«Αν επικρατήσουν και πάλι τα ευχολόγια και οι ευσεβοποθισμοί, πολύ φοβούμαι πως για άλλη μία φορά θα απογοητεύσουμε και το λαό αλλά κυρίως δεν θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως δεν είναι ώρα για πλειοδοσία λόγων αλλά ώρα για ανάληψη δράσης, έτσι που να αποκαλυφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.
Στο προσχέδιο, ανέφερε, δυστυχώς για άλλη μία φορά αποφεύγεται η αναφορά ως προς τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της Έκθεσης Αξιολόγησης του Οκτώβρη, και πως και τότε κάποιοι υποβάθμισαν τη σημασία της, ενώ ο ΔΗΣΥ είχε επισημάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει καμία αναφορά σε κυρώσεις. Οι προβλέψεις του κόμματός του επιβεβαιώθηκαν, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, καθώς ο ΔΗΣΥ είχε προειδοποιήσει ότι με κινήσεις της τελευταίας στιγμής και χωρίς μία συγκροτημένη, συνολική στρατηγική, δεν μπορούν να ανατραπούν αρνητικές εξελίξεις. «Δεν είναι τώρα που γνωρίζουμε ότι η Τουρκία θα αξιολογηθεί το Δεκέμβριο, είναι εδώ και τρία χρόνια που υπάρχει αυτή η απόφαση», σημείωσε. Εξέφρασε παράλληλα την αμφιβολία του κατά πόσον είναι εφικτό να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία μέσα από μία απόφαση που απαιτεί ομοφωνία. «Να διαχωρίσουμε το λεκτικό των συμπερασμάτων, το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε να είναι αυστηρότερο, από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι μέσα στο κείμενο «η αναφορά για επιβολή κυρώσεων παραπέμπεται ουσιαστικά στις ετήσιες εκθέσεις και εδώ είναι το χειρότερο».

«Κάθετη αντίθεση με το προσχέδιο»

Η μεταχείριση της Τουρκίας που γίνεται στο προσχέδιο είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης. Οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία και όλος ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει, διότι δεν μπορεί τα όσα παντού διαλαλούσαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι της χώρας για δύο κράτη και δύο λαούς, να είναι η δήθεν πρόοδος στην οποία συντέλεσε η Τουρκία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης. «Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι έχουμε κάθετη αντίθεση με αυτό το προσχέδιο», κατέληξε.

«Μνημείο υποκρισίας»
Το προσχέδιο που ετοίμασε η Σουηδική Προεδρία «αποτελεί μνημείο υποκρισίας και απροσχημάτιστης απόπειρας απόσεισης των βαρύτατων ευθυνών της Τουρκίας, τόσο για την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την άρνησή της να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Το σχέδιο, είπε ο κ. Ομήρου, παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τον έλεγχο της Τουρκίας για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της, ενώ ανερυθρίαστα απονέμει εύσημα στην Τουρκία για την «δήθεν ενεργό συμβολή της στις συνομιλίες».
Η ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στους Σουηδούς ότι τυχόν εμμονή τους σε αυτό το επονείδιστο κείμενο δεν θα αφήσει κανένα άλλο περιθώριο για την Κυπριακή Δημοκρατία, από το να παρεμποδίσει την έκδοση τελικών συμπερασμάτων αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μονομερή παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας-Ε.Ε.

«Κανένα κεφάλαιο»
Θα πρέπει να προειδοποιηθεί η Σουηδική Προεδρία ότι στην περίπτωση που δεν θα κατέθετε πρόταση με συγκεκριμένες κυρώσεις προς την Τουρκία που να μας ικανοποιούν, δεν θα συγκατανεύσουμε να ανοίξει κανένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. και ειδικά το κεφάλαιο για το περιβάλλον, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Η θέση του κόμματός του είναι ξεκάθαρη, μέσω της κατάθεσης συνολικής πρότασης, το ένα σημείο της οποίας αφορά τη Σουηδική Προεδρία και δεν ανοίγει το κεφάλαιο περιβάλλον, χωρίς συγκεκριμένες κυρώσεις. Η πρόταση προβλέπει ότι μονομερώς δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει κανένα άλλο κεφάλαιο, μέχρι που η Τουρκία θα υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της, να καταβάλουμε προσπάθειες με τους εταίρους μας να τεθούν κυρώσεις στην Τουρκία και προχωρούμε σε προσπάθεια πλήρους παγοποίησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και να καταβληθεί προσπάθεια να τεθούν όροι, που να σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό, όπως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, διευκρίνισε ο κ. Συλλούρης.

«Λογική αθώωσης της Τουρκίας»

Το προσχέδιο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ετοίμασε η Σουηδική Προεδρία, είναι σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Οικολόγων, ακριβώς ενταγμένο σε μία λογική αθώωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι γι' αυτήν την κατάληξη φέρει ευθύνη και η αδυναμία της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης να κάνουν τα δέοντα στον πρέποντα χρόνο. Τουλάχιστον, στις λίγες ημέρες που απομένουν πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση και η επίδειξη της μεγαλύτερης δυνατής αποφασιστικότητας, ώστε αυτό το προσχέδιο να μην καταστεί και τελική απόφαση». Αν αξιοποιούσαμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο, θα μπορούσαμε να έχουμε συμμαχίες με άλλες χώρες, εμποδίζοντας έτσι τη διαδικασία, ανέφερε. «Το τρένο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να κάνει στάση στο σταθμό που λέγεται Κύπρος», κατέληξε.