ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Burgas - Alexandroupolis

Οι συμμετοχές
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εταιρεία Transbalkan Pipeline BV, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του project του πετρελαιαγωγού, η βουλγαρική συμμετοχή (24,5%) πραγματοποιείται μέχρις ώρας, μέσω της θυγατρικής της BEH, Bulgargaz καθώς και της εταιρείας Technoexportstroy. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 1% και η κοινοπραξία ΕΛΠΕ και Θράκη ΑΕ με ποσοστό 23,5%. Στην κοινοπραξία τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 25% και το υπόλοιπο 75% ανήκει στους Oμίλους Λάτση και Κοπελούζου. Από το 75%, το 60% ανήκει στον Όμιλο Λάτση και το υπόλοιπο στον Όμιλο Κοπελούζου. Όσο για τους Ρώσους, το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% μοιράζονται οι εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft.
Οι σχέσεις της υπό διάλυση BEH με τα ελληνικά ενεργειακά τεκταινόμενα είναι εξαιρετικά στενές. Πρόσφατα μάλιστα, υπεγράφη μεταξύ ΔΕΠΑ, Edison και BEH μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB). Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη αφότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα του Μπ. Μπορίσοφ και το έργο δεν φαίνεται να απειλείται από το κύμα σαρωτικών αλλαγών στην ενεργειακή πολιτική της γείτονος.
Ενδεικτικές είναι οι καρατομήσεις κορυφαίων στελεχών στις ενεργειακές εταιρείες, που συνοδεύονται μάλιστα και από καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη NEK, μετά την απόλυση δύο γενικών διευθυντών. Αλλά και ο επικεφαλής της εταιρείας που λειτουργεί τη μονάδα του Κοζλοντούι εξωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς ο εποπτεύων υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραικόφ κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας ότι έκλεισε μη επωφελείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρισμού στην ελεύθερη αγορά.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η NEK έχει κοινή θυγατρική που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού με τον όμιλο Κοπελούζου, την εταιρεία NECO, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2002.