ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Εάλω η ευρωπαϊκή ασφάλεια...

Πανευρωπαϊκό σκάνδαλο


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΙΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΖΑ


Η αδυναμία λειτουργίας των δύο αυτών, σημαντικών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συστημάτων, λαμβάνει ήδη τις διαστάσεις πανευρωπαϊκού σκανδάλου, δεδομένου ότι, όπως ρητά αναφέρεται στο ψήφισμα, την υποχρέωση ανάπτυξης και των δύο συστημάτων ασφαλείας ανέλαβε ο ίδιος ανάδοχος, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, δεν έχει γίνει γνωστό αν «έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον ανάδοχο για τις καθυστερήσεις και τα τεχνικά σφάλματα που οδήγησαν στην αποτυχία των προηγούμενων δοκιμών και, εάν ναι, σε τι ύψος ανήλθαν αυτές οι κυρώσεις».

Με το ψήφισμα ζητείται από το Συμβούλιο και την Επιτροπή «να δώσουν βάσιμους λόγους επί των οποίων στηρίζουν την εμπιστοσύνη τους στον ανάδοχο και στην ικανότητά του να συνεχίσει επιτυχώς και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις την ανάπτυξη των συστημάτων VIS και SIS ΙΙ», προκειμένου «να ενισχυθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να υπάρχουν εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, με παράλληλη διασφάλιση της ολοκλήρωσης και συνοχής του κεκτημένου Σένγκεν».

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα συστήματα πληροφόρησης Σένγκεν ΙΙ (SIS ΙΙ) και Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να μην υπάρχουν εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η αδυναμία λειτουργίας των δύο σημαντικών για την ασφάλεια συστημάτων λαμβάνει ήδη διαστάσεις πανευρωπαϊκού σκανδάλου, με Κομισιόν και Συμβούλιο να αγνοούν ακόμη κι αν έχουν επιβληθεί, και τι ύψους, κυρώσεις στον... ανάδοχο (φωτ. Reuters) Η αδυναμία λειτουργίας των δύο σημαντικών για την ασφάλεια συστημάτων λαμβάνει ήδη διαστάσεις πανευρωπαϊκού σκανδάλου, με Κομισιόν και Συμβούλιο να αγνοούν ακόμη κι αν έχουν επιβληθεί, και τι ύψους, κυρώσεις στον... ανάδοχο (φωτ. Reuters) Η συνταρακτική αυτή αποκάλυψη περιλαμβάνεται σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2009 από την Ολομέλεια και στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, «ομολογείται» ότι:

* Παρ' όλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή για την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του Συστήματος Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS), το οποίο θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο 2007, το νέο σύστημα δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου.

* Πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένων της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Λιχτενστάιν, δεν θα ενσωματωθούν στο σύστημα SIS ΙΙ μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του.

* Η τρέχουσα πρόβλεψη είναι ότι το SIS ΙΙ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να διενεργηθούν δύο τεχνικές δοκιμές (αποκαλούμενες δοκιμές ορόσημα), η πρώτη στο τέλος του 2009 και η δεύτερη το καλοκαίρι του 2010.

* Και το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) καθυστερεί, δεδομένου ότι η ημερομηνία ανάπτυξής του -τέλη του 2009- δεν θα τηρηθεί και η έναρξη λειτουργίας ενδέχεται να καθυστερήσει και πέραν του Σεπτεμβρίου 2010, λόγω ορισμένων προβλημάτων στην κατάρτιση του κεντρικού VIS από την Επιτροπή.

Έντυπη Έκδοση