ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής


Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2009

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα. Ζητούμε συγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση, αλλά καθυστέρησε η προηγούμενη συνάντηση του Υπουργού. Ο κ. Αναπληρωτής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια θα υπάρχει χρόνος για λίγες ερωτήσεις. Υπάρχει μια άλλη υποχρέωση σε περίπου 40 λεπτά, οπότε ο χρόνος μας είναι αρκετά περιορισμένος. Ευχαριστώ πολύ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να σας καλωσορίσω και εγώ. Ευχαριστώ πολύ για την προσέλευσή σας. Είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση και επαφή με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με εσάς, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σε αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες της νέας κυβέρνησης νομίζω είχαμε ήδη αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ακόμα και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα έλεγα. Είχαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Είχαμε και την επίσκεψη στη Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Έχουμε και κάποια πράγματα, κάποιες εξελίξεις που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε.

Είχαμε βεβαίως και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό ήθελα πολύ να έχω εγώ ο ίδιος αυτή την πρώτη άμεση επαφή μαζί σας πάνω σε αυτά τα θέματα, να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των βασικών θέσεών μας, μετά και απ’ τις προγραμματικές δηλώσεις. Ήθελα να το κάνω εγώ ο ίδιος προσωπικά.

Θα συνεχίσει κανονικά νομίζω το briefing από τον εκπρόσωπο Τύπου. Παρακάλεσα τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα να συνεχίσει αυτό το ρόλο στη θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου, να βοηθήσει στο έργο όλων μας με αυτή την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει και ο ίδιος σε αυτή τη θέση τα τελευταία χρόνια και τον ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

Να σας πω αν μου επιτρέψετε πρώτα λίγα λόγια για κάποια θέματα τα οποία προσωπικά μου είναι αρκετά σημαντικά, αν και αφορούν λίγο τα εσωτερικά του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά θα ήθελα και αυτά τα θέματα απ’ την αρχή να τα μεταφέρω σε εσάς και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Είχα την ευκαιρία και στις προγραμματικές δηλώσεις να πω λίγα λόγια γι’ αυτά τα θέματα.

Αναφέρθηκα στη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα είπα ότι αυτό αποτελεί δέσμευση, δέσμευση προσωπική. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και από τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες και του παρελθόντος, διαθέτει πολύ αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο πολλές φορές αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στις συνθήκες εργασίας. Αυτά προσπαθούμε μέσα σε όλη την άλλη δουλειά να μην τα ξεχνάμε, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία και τις συνθήκες εργασίας των δικών μας διπλωματών, αλλά και όλων των άλλων κλάδων στο Υπουργείο.

Και για μένα προσωπικά αυτό που αποκαλώ τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα την αναβάθμιση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, είναι κάτι αναγκαίο για την ακόμα πιο αποτελεσματική δουλειά του Υπουργείου και πάνω σε αυτό θέλω το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε με συστηματικότητα τι μπορούμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε αυτή τη λειτουργία.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο μου είναι πολύ σημαντικό και θα ήθελα να το αναφέρω, είναι η συνεχής εκπαίδευση όλων των συνεργατών εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, όλων των κλάδων και εδώ έχω παρακαλέσει ιδιαίτερα τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου να σκεφτεί λίγο και να καταθέσει προτάσεις, πως μπορούμε αυτό να το υλοποιήσουμε άμεσα. Είναι κάτι στο οποίο και εγώ προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ.

Και στις προγραμματικές δηλώσεις προσπάθησα να περιγράψω με μία σύντομη φράση το πώς θέλουμε να λειτουργήσουμε και έχοντας ή λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες που προκύπτουν για τη χώρα σε ό,τι αφορά και στα δημοσιονομικά.

Προσπάθησα και προσπαθώ να περιγράψω τη λειτουργία μας με μια φράση, λέγοντας ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση της Ελλάδας πάντα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αλλά χωρίς υπερβολές και χωρίς σπατάλες και πάνω σε αυτό θα εργαστούμε. Ήδη έχω παρακαλέσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν που μπορούμε να κάνουμε απαραίτητες και ουσιαστικές περικοπές, όχι μόνο για να κάνουμε οικονομία, αλλά για να μπορέσουμε αυτά τα μέσα, αυτούς τους πόρους να τους μεταφέρουμε και να τους επενδύσουμε σε τομείς όπου πραγματικά χρειάζεται και αξίζει να αυξήσουμε εδώ τις προσπάθειές μας.

Ένα τελευταίο σε ότι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών. Η οικονομική διπλωματία είναι κάτι το οποίο δε θέλουμε απλώς να είναι μία φράση. Έχει γίνει και στο παρελθόν αξιόλογη και σοβαρή δουλειά. Έχουμε την εντύπωση ότι εδώ μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική και συστηματική δουλειά. Και εδώ απλώς όπως είχα την ευκαιρία να πω, σύντομα να αναφερθώ στις προγραμματικές δηλώσεις, έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου και προγράμματος για την οικονομική μας διπλωματία.

Αυτό θα το αναλάβει, το έχει ήδη αναλάβει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Με έμφαση βεβαίως στην άμεση περιοχή μας, στα Βαλκάνια ιδιαίτερα, αλλά έχοντας και υπόψη μας αυτό το νέο εργαλείο το οποίο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε, αυτό που αποκαλούμε την Πράσινη Διπλωματία. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά και αποτελεσματικά με την οικονομική μας διπλωματία.

Εδώ θέλουμε να συγκεντρωθούμε πάνω σε στοχευμένες δράσεις, μικρά πράγματα, δε χρειάζεται πάντα να ακολουθούμε τα μεγάλα projects. Μικρές, στοχευμένες δράσεις με τα μέσα που διαθέτουμε, τα οποία θα αποφέρουν στην Ελλάδα, στην ελληνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, τα μέγιστα οφέλη. Και εδώ όπως αντιλαμβάνεστε και γνωρίζετε το Υπουργείο εσείς πάρα πολύ καλά, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, η ΥΔΑΣ, θα παίξει βεβαίως κομβικό ρόλο και όπως είπα γίνονται τώρα οι εργασίες για την εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου, το οποίο θα σας ανακοινωθεί, θα σας παρουσιαστεί μόλις είναι έτοιμο.

Απλώς θέλω να τονίσω ότι αυτό το πεδίο της οικονομικής διπλωματίας για μας δεν θέλουμε να το αφήσουμε απλώς ως μία λέξη, μία φράση, χωρίς περιεχόμενο. Θέλουμε πραγματικά να το γεμίσουμε με ουσία, με πραγματική ουσία.

Ένα τελευταίο μόνο πριν μπω στα λίγο πιο ζουμερά θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας, το θέμα της κλιματικής αλλαγής για την Κοπεγχάγη ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Εδώ υπάρχει ήδη και η δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για συμμετοχή του στην Κοπεγχάγη. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, επιτρέψτε μου να πω χωρίς υπερβολές, νομίζω για όλη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε και εμείς να το λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας. Γίνονται πολύ συστηματικές προετοιμασίες σε αυτό τον τομέα.

Ήδη και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει μια αποτελεσματική ελπίζω συνεργασία και συντονισμό με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Γνωρίζετε ότι ήδη κάναμε την πρώτη συνάντηση μαζί με την αρμόδια Υπουργό την κα Τίνα Μπιρμπίλη εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα πρώτο συντονισμό.

Απλώς θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να αναφέρω και κάτι το οποίο για εμάς είναι σημαντικό, ότι από τη δική μας την πλευρά θα δείτε πάρα πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλα Υπουργεία όπου υπάρχουν αρμοδιότητες, θέματα τα οποία έχουν σχέση και με το δικό μας Υπουργείο, με την εξωτερική πολιτική, όλο αυτό είναι μέσα στο πνεύμα που υπάρχει στην νέα κυβέρνηση του πλήρους συντονισμού, αποτελεσματικού συντονισμού και πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων αλλά του συνόλου της δημόσιας διοίκησης πάντα έχοντας υπόψη μας τα καλύτερα αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας.

Και μια τελευταία λέξη, απλώς επειδή είναι σημαντικό θέμα και οφείλω να το αναφέρω και αυτό, θα το δούμε όμως και αυτό στη συνέχεια. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει την προεδρία στον ΟΑΣΕ αυτή την περίοδο. Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση αρχές Δεκεμβρίου, την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή όλων των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Ελλάδα να αποδείξει για άλλη μια φορά το ρόλο τον πρωταγωνιστικό που μπορεί να παίξει σε όλες αυτές τις εξελίξεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε αυτό που συζητείται, ένα νέο σύστημα ασφάλειας για τις χώρες του ΟΑΣΕ.

Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία και σε ειδικές συναντήσεις να σας ενημερώνουμε πιο ουσιαστικά για τις εργασίες που γίνονται και που θα γίνονται ενόψει αυτής της υπουργικής συνόδου τον Δεκέμβριο.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως και όπως είχα και την ευκαιρία να τονίσω και στις προγραμματικές δηλώσεις η επιθυμία, η βούληση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι πάλι μια δραστήρια εξωτερική πολιτική, μια εξωτερική πολιτική με πρωτοβουλίες. Να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίδεται για την προώθηση των δικών μας συμφερόντων αλλά όχι μόνο να αξιοποιούμε ευκαιρίες που μας προσφέρονται, που τις βρίσκουμε μπροστά μας αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργούμε οι ίδιοι ευκαιρίες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Γι’ αυτό μιλάμε για μια δραστήρια εξωτερική πολιτική των πρωτοβουλιών, παρουσία και συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Πάλι, φωνή και -οπωσδήποτε και αυτό είναι το ζητούμενο- διαπραγματευτική ισχύ στην Ελλάδα, για την Ελλάδα, για τα θέματα που μας αφορούν.

Άμεση προτεραιότητα όπως γνωρίζετε έχει η άμεση γειτονιά μας τα Βαλκάνια. Εδώ νομίζω και με την πρώτη κίνηση που έκανε αυτή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη δική του συμμετοχή όπως ξέρετε και όπως αναφέραμε ήδη και υπενθυμίσαμε στην υπουργική σύνοδο της διαβαλκανικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, με αυτή την παρουσία του θέλαμε να δώσουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα ότι η Ελλάδα πάλι θα είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα θα είναι η ατμομηχανή, όπως έχω πει ήδη πολλές φορές για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ένας στόχος στον οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ και είναι και η φυσική συνέχεια αν θέλετε των πρωτοβουλιών της Ελλάδας με αποκορύφωμα τότε το 2003 επί ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της λεγόμενης ατζέντας της Θεσσαλονίκης, της στρατηγικής της Θεσσαλονίκης.

Το έχω πει και πολλές φορές ότι είχαμε την εντύπωση ότι αυτή η στρατηγική και αυτή η δυναμική που είχε δημιουργηθεί το 2003 είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει όπως γνωρίζουμε όλοι αυτός ο ευρωσκεπτικισμός πλέον, αυτή η αντίδραση αν θέλετε ή ο σκεπτικισμός απέναντι στην περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βλέπουμε ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη, στα διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄ αυτό είπαμε ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ συστηματικά με φρέσκες καινούργιες ιδέες σε αυτή την κατεύθυνση και γι΄αυτό το λόγο κάναμε αυτή την πρώτη πρόταση, μια στρατηγική προσέγγιση θα έλεγα, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί σε αυτές τις χώρες ένα συγκεκριμένο ορόσημο, στο οποίο και να πιστεύουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπαμε το 2014 για διάφορους λόγους, από τη μια πλευρά επειδή πιστεύουμε ότι είναι ένα χρονικό διάστημα μέχρι τότε ικανό για να μπορέσουν όλες αυτές οι χώρες να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για την ενταξιακή τους πορεία. Δίνει και τον απαραίτητο χρόνο να γίνει η απαραίτητη δουλειά απέναντι στην κοινή γνώμη στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να καταλάβουν καλύτερα ότι αυτός ο στόχος της ένταξης αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το πολύ χρήσιμο, όχι μόνο για την περιοχή μας και γι΄ αυτές τις χώρες αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Έχω μιλήσει πολλές φορές και για την ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης που γνωρίζουμε. Άρα μπορεί αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί και στα Βαλκάνια αλλά πάω και ένα βήμα παραπέρα και λέω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις χώρες να βοηθήσει στην ένταξή τους και να τους υποδεχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που έχουμε στείλει, η πρώτη πρόταση, την οποία βεβαίως θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω και σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη. Με φέρνει αυτό στο επόμενο θέμα, το οποίο έχω τονίσει και επανειλημμένως σε ό,τι αφορά στα Σκόπια.

Εδώ ισχύει βεβαίως το ίδιο, ότι θέλουμε εμείς ως Ελλάδα να είμαστε η ατμομηχανή για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Σκοπίων βεβαίως. Είναι βούλησή μας αυτή ειλικρινής. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εκπληρωθούν, να προετοιμαστούν όλες αυτές οι χώρες ενόψει αυτής της πορείας και τονίζω για άλλη μια φορά αυτό που έχουμε τονίσει επανειλημμένως από την πρώτη στιγμή και από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις, σε ότι αφορά τα Σκόπια προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας αυτής της χώρας.

Η θέση της Ελλάδας γι΄ αυτό το θέμα είναι γνωστή, καθαρή, γνωστή σε όλους. Είναι η γνωστή εθνική κόκκινη γραμμή, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο εμείς θα εργαστούμε και για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων αλλά τονίζω για άλλη μια φορά, προϋπόθεση είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας και να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις από κανέναν, το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, άρα και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση, όπως έχουμε πει θέλει βεβαίως την επίλυση του θέματος της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν. Τονίζω και πάλι η δική μας θέση η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Από τη δική μας την πλευρά όμως θα υπάρξει πάντα το ανοιχτό μυαλό. Θα προσπαθήσουμε και θα διερευνήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους για να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

Θέλω όμως να τονίσω και σε αυτό το θέμα ότι μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπουμε από την πλευρά της ηγεσίας των Σκοπίων αυτή την αδιάλλακτη και ακραία ρητορική που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αυτό βεβαίως δεν βοηθάει.

Εμείς τονίζω για άλλη μια φορά είμαστε πάντα ανοιχτοί, έχουμε ανοιχτό πνεύμα, περιμένουμε και από την άλλη πλευρά, από την ηγεσία των Σκοπίων, να δείξει και εκείνη ανοιχτό πνεύμα, να δείξει ότι εγκαταλείπει αυτό τον δρόμο της ακραίας ρητορικής και των ακραίων θέσεων ώστε να μπορέσουμε να δούμε μια πρόοδο, ελπίζουμε και σε αυτό το θέμα.

Το δεύτερο μήνυμα συμβολικό που μπορέσαμε να στείλουμε με αφορμή και την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία και το τονίζω αυτό ιδιαίτερα προς τον τουρκικό λαό, ότι η Ελλάδα είναι εδώ. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι έχουμε τη βούληση και μπορούμε και θέλουμε να εργαστούμε εντατικά για την προώθηση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Υπάρχουν οι εμπειρίες και από την προηγούμενη περίοδο και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην περίοδο ΄99 – 2004. Υπάρχουν εδώ πολύ αξιόλογες εμπειρίες. Τολμώ να πω ότι είχαμε και αρκετά θετικά αποτελέσματα εκείνη την περίοδο και δεν αναφέρομαι μόνο στην ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πιστεύω ότι είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, το οποίο μας επέτρεπε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Πάνω σε αυτό θέλουμε πάλι να εργαστούμε. Συμβολικά η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη νομίζω εξέπεμψε και αυτό το μήνυμα. Ελπίζουμε και η τουρκική πλευρά να έχει το ίδιο πνεύμα με εμάς και εμείς είμαστε όπως το έχουμε πει και επανειλημμένα ανοιχτοί να δούμε, να εργαστούμε για την προώθηση αυτών των διμερών μας σχέσεων και βεβαίως σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει και το τονίζω αυτό, μία σημαντική ημερομηνία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας. Αναφέρομαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου ως γνωστό – και το τονίζω αυτό για άλλη μια φορά – η Τουρκία εκεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πεπραγμένα της έως αυτή την ημερομηνία, ως εκείνη την ημερομηνία και το κατά πόσο έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως απέναντι στα κράτη–μέλη.

Αυτή η ημερομηνία είναι δεδομένη, θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποτελεσματικά. Εκεί θα γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας με αντικειμενικότητα, αλλά βεβαίως και με αυστηρότητα.

Τέλος, να αναφερθώ και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε ήταν η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη του Πρωθυπουργού και μάλιστα μία μέρα ή για να είμαι ακόμα πιο ακριβής, λίγες ώρες μετά την παρουσία στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Και πάλι εδώ επιδίωξή μας ο έντονος συμβολισμός, αλλά και βεβαίως η πολύ αξιόλογη ουσία με αυτή την επίσκεψη. Ήταν και δέσμευση του Πρωθυπουργού να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μέσα σε αυτό το πνεύμα που είχαμε πει, ότι η Ελλάδα και πάλι θα είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Και αυτό θέλαμε να συμβολίσουμε και με αυτή την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και είχε συνομιλίες και επαφές με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. Προσφώνησε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν νομίζω είναι αυτονόητα. Απ’ τη μία ήταν η ευκαιρία για να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο με τον κ. Ταλάτ και βεβαίως να εξετάσουμε την κοινή μας πορεία, την κοινή πορεία Ελλάδας και Κύπρου, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπου όπως είπα και πριν και τονίζω για άλλη μια φορά, η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πεπραγμένα της έως εκείνη την ημερομηνία.

Έχει ήδη ανακοινωθεί αυτό, αλλά θα ήθελα να το επαναλάβω ότι θα υπάρξει ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά σε όλα τα θέματα. Θέλουμε η συνεργασία της Ελλάδας, της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυπριακή Κυβέρνηση να είναι στενή και αποτελεσματική σε όλα τα θέματα, όπου έχουμε κοινά συμφέροντα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι πάρα πολλά τα θέματα όπου η στενή συνεργασία των δύο χωρών μας μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Μη ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες μας είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα εδώ υπάρχουν πάρα πολλά θέματα όπου είναι αναγκαίος και ο αποτελεσματικός συντονισμός.

Και βεβαίως και τα μεγάλα διεθνή θέματα. Επανέρχομαι για άλλη μια φορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου και εδώ θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο ενόψει της Κοπεγχάγης, αλλά και για την περίοδο μετά την Κοπεγχάγη, εδώ υπάρχουν σκέψεις από κοινού να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες για τη δική μας την περιοχή, τη Μεσόγειο, η οποία απ’ ότι βλέπουμε και από μελέτες, εάν δεν γίνουν άμεσα βήματα, αυτή η περιοχή μπορεί να υποστεί και ιδιαίτερες εξελίξεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, άρα αυτή η συνεργασία θα είναι πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική.

Είπαμε επίσης ότι θα υπάρξει σύσταση κοινών ομάδων εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τα διάφορα θέματα. Την υλοποίηση αυτής της εντολής την έχουμε αναλάβει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ο κ. Μάρκος Κυπριανού και εγώ. Γι’ αυτό το σκοπό ο κ. Κυπριανού θα επισκεφθεί και σύντομα την Αθήνα, για να κάνουμε ένα follow up της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο και να δούμε τα πρακτικά μέτρα υλοποίησης αυτών των πραγμάτων που συζητήσαμε και συνεννοηθήκαμε.

Αυτά ήθελα εγώ να σας πω απ’ τη δική μου την πλευρά. Εν συντομία λίγο μια ανασκόπηση των τελευταίων γεγονότων και εξελίξεων. Και όσο έχουμε χρόνο ευχαρίστως για τις ερωτήσεις σας.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα πάρουμε τρεις ερωτήσεις.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Σε σχέση με το προσφάτως υπογραφέν ελληνο-τουρκικό μνημόνιο για τις αερομεταφορές, κύριε Υπουργέ θεωρείτε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευνόησε συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία; Και κυρίως θα γίνονται πτήσεις από την Αθήνα στα κατεχόμενα; Γίνονται πτήσεις από την Αθήνα στα κατεχόμενα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ θα μου επιτρέψετε να αρκεστώ μόνο στο να τονίσω το αυτονόητο, ότι θέμα πτήσεων από Ελλάδα στα κατεχόμενα βεβαίως δεν τίθεται. Είναι νομίζω κάτι το αυτονόητο το οποίο δε χρειαζόταν να τονίσω, αλλά το κάνω.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω το εξής, για τα Σκόπια αναφερόμενος σε μία αποστροφή της ομιλίας σας, είπατε ότι είμαστε ανοιχτοί και σε άλλους τρόπους να βρούμε λύση. Υπάρχει και σκέψη κάποιας παράλληλης διαδικασίας πέραν της διαδικασίας του κ. Νίμιτς; Η μία ερώτηση.

Και η άλλη είναι, όλοι μιλάμε για αξιολόγηση από το 2004, 2005 και μετά, ουσιαστικά γίνεται αυτή η αξιολόγηση κατά περιόδους. Η αξιολόγηση έχει και την έννοια των κυρώσεων. Εσείς πιστεύετε ότι το Δεκέμβρη πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει το πρωτόκολλο, δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ κ. Μελέτη. Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια, νομίζω ότι είναι - και πάλι θα χρησιμοποιήσω τη λέξη - αυτονόητο και είναι δείγμα σοβαρότητας για μια κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, πάντα να εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους να είναι προετοιμασμένη για όλα. Αυτό νομίζω είναι αυτονόητο και είναι δείγμα σοβαρότητας.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της Τουρκίας ενόψει Δεκεμβρίου, βεβαίως όλα είναι ανοιχτά. Η Τουρκία θα κριθεί εκεί και θα δούμε στην πορεία τι είναι αναγκαίο, ποια θα είναι η στάση μας και τι θα πράξουμε τελικώς. Είναι όλα ανοιχτά, όλα είναι στο τραπέζι. Έχουμε πει και στο παρελθόν και υπενθυμίζω, ότι η στάση και η θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται από κανέναν δεδομένη.

κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ στο θέμα με τα Σκόπια, με το θέμα της ονομασίας, σκοπεύετε να μεταβείτε στο πλαίσιο της Προεδρίας του ΟΑΣΕ σύντομα στα Σκόπια; Αν υπάρχει πρόθεσή σας τέλος πάντων. Και ένα δεύτερο σκέλος, είστε της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα μια επαφή σε υψηλό επίπεδο με την Αμερικανική Κυβέρνηση, ενδεχομένως μια επίσκεψη δική σας εκεί ή του Πρωθυπουργού το Νοέμβριο ή θα μπορούσε αυτό, εκτιμάτε, να γίνει και αργότερα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ. Είμαστε Προεδρία στον ΟΑΣΕ. Αυτό σημαίνει και υποχρεώσεις και δυνατότητες. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και προηγουμένως, είναι νομίζω αυτονόητο και δείγμα σοβαρότητας να εξετάζουμε και να διερευνούμε όλες τις πιθανότητες και δυνατότητες.

Σε ότι αφορά τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχόμενη επίσκεψη, επιτρέψτε μου, μόλις δυο βδομάδες έχουμε αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης. Και εδώ όλα εξετάζονται και θα δούμε μόλις κάτι είναι ανακοινώσιμο θα ανακοινωθεί, αλλά όλα εξετάζονται μέσω της διπλωματικής οδού όπως πάντα.

Κ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα σχηματίσετε μία εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών. Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης απ’ την Τουρκία, σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία ή να συνεχίσετε αυτή της Νέας Δημοκρατίας μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι σαφές ότι το θέμα της μετανάστευσης, της λαθρομετανάστευσης, είναι θέμα το οποίο αφορά άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε εμείς τη συστηματική εργασία και επαφές γι’ αυτό το θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει και κινήσεις σε διμερές επίπεδο.

Και εδώ απλώς να υπενθυμίσω ότι η υπογραφή αυτής της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία γι’ αυτό το θέμα, έγινε ως αποτέλεσμα και μέσω αυτής της πολιτικής που είχε ασκήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο ’99 έως 2004 και νομίζω αυτά τα αποτελέσματα και το ειδικό αυτό θέμα είναι πολύ ουσιαστικό και πάρα πολύ σημαντικό και οπωσδήποτε σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε και τις προσπάθειές μας και τις εργασίες μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ζητώ κατανόηση και πάλι, αλλά δεν έχουμε περισσότερο χρόνο. Πρόθεσή μου είναι τέτοιου είδους συναντήσεις να τις κάνουμε και πιο συχνά στο μέλλον, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποιες ουσιαστικές εξελίξεις.

Ευχαριστώ.