Συνεταίρο, στις κοινές, ευρωπαϊκές, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις της Frontex στο Αιγαίο επιδιώκουν να κάνουν την Τουρκία οι Ευρωπαίοι.
Είναι γνωστό πως οι Αρχές της γείτονος χώρας έχουν να επιδείξουν πλήθος παρενοχλήσεων στα κοινοτικά αεροσκάφη ελέγχου της λαθρομετανάστευσης και μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία δεν αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ενταξιακή της πορεία να κρίνεται το Δεκέμβριο.
Η αποκάλυψη ότι θεσμικά όργανα της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη σύναψη μιας συμφωνίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των τουρκικών αρχών να συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις της Frontex, έγινε το περασμένο Σάββατο από την εκπρόσωπο της σουηδικής προεδρίας κυρία Μάλμστρομ, στο πλαίσιο απάντησής της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Στην ερώτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν σε έξι περιστατικά παρενόχλησης εναέριων μέσων και ιδιαίτερα στο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, σε βάρος ελικοπτέρου της Frontex με δύο Λετονούς πιλότους, και ζητούσε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να σχολιάσει το περιστατικό και να λάβει μέτρα απέναντι στην Τουρκία.
Αντί όμως της παράθεσης των μέτρων που λογικά θα έπρεπε η Ε.Ε. να πάρει έναντι της Τουρκίας, η ασκούσα χρέη προέδρου της σουηδικής προεδρίας στην Ε.Ε. αποκάλυψε ότι «...συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για τη σύναψη μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, που θα καλύπτει την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τη δυνατότητα των τουρκικών αρχών να συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις της Frontex». *