ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ

Σοβαρή κρίση πέρασαν οι ρωσοκυπριακές σχέσεις στα τέλη του 2007, λίγο πριν από την απώλεια της εξουσίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, λόγω κατασκοπίας υπέρ του Ισραήλ.

Αντιαεροπορική ραντάρ TOR-Μ1 που είχε διατεθεί στην Κύπρο Αντιαεροπορική ραντάρ TOR-Μ1 που είχε διατεθεί στην Κύπρο Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πολίτης», η Κύπρος αποπειράθηκε να στείλει στο Ισραήλ, κατόπιν μυστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ένα σύστημα ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-Μ1. Η Μόσχα πληροφορήθηκε τη συμφωνία και με τελεσίγραφο προς τη Λευκωσία σταμάτησε την εξαγωγή του συστήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύει είναι διασταυρωμένες και απόλυτα ακριβείς, η κυπριακή ΚΥΠ, έχοντας την έγκριση του τότε προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, διευθέτησε τον Δεκέμβριο του 2007 τη μεταφορά στο Ισραήλ του ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-Μ1. Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονταν να αναλύσουν τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου ραντάρ με το οποίο είναι εφοδιασμένα και άλλα ρωσικά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα. Οι Ρώσοι, που ενημερώθηκαν από τις δικές τους υπηρεσίες για τις προθέσεις της κυπριακής πλευράς, παρενέβησαν στο παρά πέντε της μεταφοράς του καμουφλαρισμένου ραντάρ στο λιμάνι της Λεμεσού για να σταλεί ατμοπλοϊκώς στη Χάιφα. Η Μόσχα παρενέβη απευθείας προς στο Προεδρικό Μέγαρο και με εντονότατα διαβήματα προς τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ματαίωσε την αποστολή.

Το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ επιζητούσαν επίμονα πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου ραντάρ και ειδικά το μηχανισμό εγκλωβισμού του εχθρικού στόχου. Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά εδραζόταν στο ότι τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, TOR-Μ1, απέκτησε πριν από μερικά χρόνια και το Ιράν.

Το TOR-Μ1 διατέθηκε στην Κύπρο και το πλήρωσε η Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη, στις αρχές του 1999.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν τότε, απαγορεύεται ρητώς η εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος ρωσικής κατασκευής και προέλευσης σε τρίτη χώρα.

Το όλο θέμα αποσιωπήθηκε, όμως οι σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας τραυματίστηκαν. Η στροφή της Ρωσίας στο Κυπριακό, πέρα από τα κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, αποδίδεται και στο στοιχείο της καχυποψίας που εισήλθε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, στο ΑΚΕΛ αποδίδουν στο γεγονός αυτό την άρνηση του Πούτιν να δεχθεί τον πρόεδρο Χριστόφια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Η αποκάλυψη της πληροφορίας που δεν έχει διαψευστεί από καμιά πλευρά συνέπεσε με την επίσκεψη κυπριακής κοινοβουλευτικής αποστολής στη Μόσχα, υπό τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν. Η αποστολή που αναχώρησε το Σάββατο για τη Μόσχα αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.