ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τα Σεμινάρια Χάλκης

Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης 2009, 17-21 Ιουνίου 2009
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2009

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ;

Τα Σεμινάρια Χάλκης οργανώνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το Balkan Trust for Democracy που εδρεύει στο Βελιγράδι και με την υποστήριξη του German Marshall Fund of the United States (GMFUS).

Φέτος τα Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης, που λαμβάνουν χώρα για 20η χρονιά, θα εστιάσουν στο ρόλο των διατλαντικών θεσμών και τη συμβολή τους στη διαχείριση των προκλήσεων ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Θα συζητηθούν θέματα περιφερειακών συγκρούσεων, καθώς και νέα ζητήματα ασφαλείας, όπως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η μετανάστευση, ενεργειακά θέματα και οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην αποτίμηση των διατλαντικών στρατηγικών και στην κατάρτιση μελλοντικών πολιτικών για τη σταθεροποίηση ταραγμένων περιοχών και την επίλυση συγκρούσεων. Τα Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης, όπως κάθε χρόνο, θα είναι διαδραστικά και θα περιλαμβάνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ομάδες εργασίας.

Τα Σεμινάρια θα λάβουν χώρα στη Χάλκη Δωδεκανήσου μεταξύ 17-21 Ιουνίου 2009.

Δείτε το πρόγραμμα των Σεμιναρίων σε PDF.

Δείτε τον κατάλογο συμμετεχόντων και ομιλητών σε PDF.


Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης


Τα Διεθνή Σεμινάρια της Χάλκης (ΔΣΧ) αποτελούν το παλαιότερο και γνωστότερο πρόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς συνιστούν τον πυρήνα των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων για νέα ηγετικά στελέχη. Πραγματοποιούνται ετησίως από το 1990, στο νησί της Χάλκης της Δωδεκανήσου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως χώρος ειρήνης και φιλίας των νέων όλου του κόσμου. Ο πρωταρχικός σκοπός των ΔΣΧ είναι να προάγουν την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που οδηγούν
σε καλύτερη κατανόηση και δημιουργούν δεσμούς μεταξύ νέων διαμορφωτών πολιτικής, ερευνητών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και άλλων ειδικών που ενδιαφέρονται για τις διεθνείς υποθέσεις, αλλά και να συνεισφέρουν στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Ευξείνου Πόντου, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για περισσότερες πληροφορίες για τα Διεθνή σεμινάρια που έχουν διοργανωθεί επισκεφτείτε την Αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας μας.

Τα σεμινάρια διεξάγονται από κορυφαίους ειδικούς και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ανταλλάσσουν απόψεις με τους συμμετέχοντες, τους βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα υπό συζήτηση θέματα και να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Τελευταία, τα συνέδρια έχουν χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελληνική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, το ΝΑΤΟ, το Ινστιτούτο Μελετών για θέματα Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Εθνική Τράπεζα, το Friedrich Ebert Foundation, το Bertelsmann Foundation, το Open Society Foundation, το Volkswagen Foundation, το Carnegie Endowment for International Peace, το Rockefeller Foundation, το Υπουργείο Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.

Οι Απόφοιτοι των Διεθνών Σεμιναρίων Χάλκης έχουν το δικό τους ηλεκτρονικό δίκτυο, ως ένα ανεξάρτητο δίαυλο επικοινωνίας. Το Δίκτυο των Συνέδρων Χάλκης είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο κύριος σκοπός του δικτύου αυτού είναι να τροφοδοτήσει και να ρυθμίσει τη διαδικτυακή εποικοινωνία μεταξύ των Αποφοίτων της Χάλκης και να δημιουργήσει το κατάλληλο ηλεκτρονικό περιβάλλον όπου οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν πρόσωπα από άλλες χώρες και οργανισμούς, να συζητήσουν ιδέες σε θέματα αμφίπλευρα, περιφερειακά και δι- εθνή, να προαγάγουν την έρευνα και να οργανώσουν συναντήσεις και σεμινάρια προκειμένου να προωθήσουν συνεργασίες και μελέτες.