ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Παραιτείται ο Αλέκος Αλαβάνος

Από την κίνηση αυτή αιφνιδιάστηκαν οι πάντες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη διαδοχή του. Δεδομένου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι βουλευτής, αρχίζει κιόλας ένας μεγάλος γύρος διαπραγματεύσεων για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΚΟ, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Γιάννης Δραγασάκης, Φώτης Κουβέλης και Πάνος Λαφαζάνης βολιδοσκοπούνται από το απόγευμα από στελέχη των διαφόρων τάσεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλυφθεί σύντομα το κενό. Την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου καταλαμβάνει η συγγραφέας και οικονομολόγος Νάντια Βαλαβάνη.

Αν και ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΣΥΝ τον Δεκέμβριο του 2004, είχε προϊδεάσει για τη σύντομη διαδρομή του στην ηγεσία του ΣΥΝ υπέρ της νέας γενιάς, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν στο επόμενο συνέδριο του 2008 να ανοίξει το δρόμο σε έναν εκπρόσωπό της. Τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΝ και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αρχικά είχε στηρίξει την επιλογή του, όμως σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις. Μπερδεμένος ο ΣΥΝ σε μια ιδιότυπη διαρχία-πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ο Αλέκος Αλαβάνος, μια και ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί όταν κατέβαινε υποψήφιος για τον δήμο, ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του χάριν του βουλευτικού αξιώματος-σύντομα έδειξε σημάδια δυσλειτουργίας.

Συχνά φαινόταν ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέκου Αλαβάνου έβρισκαν απροετοίμαστη την Κουμουνδούρου και αδύναμη να παρακολουθήσεις τις συνέπειές τους. Ηχηρότερα παραδείγματα είναι η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για τον σχηματισμό μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο δέσμες προτάσεων για συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ (τις οποίες εντούτοις η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε ως μη ρεαλιστικές), καθώς και ορισμένες από τις αναλύσεις του για το ξέσπασμα της νεολαίας τον Δεκέμβριο του 2008.

Τελευταία οι σκιές στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πλέον ολοφάνερες. Η επιμονή του να εκπροσωπήσει αυτός τον ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών, παραμονές των ευρωεκλογών, η απουσία του από την πρώτη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του για τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες ελήφθησαν στην Κουμουνδούρου ως προσβολή, έδειχναν ότι οι σχέσεις του Αλέκου Αλαβάνου με τη νέα ηγεσία του κόμματος οδηγούνται σε ρήξη.

Κανείς όμως δεν περίμενε ότι αυτή η ώρα θα ερχόταν τώρα. Και κανείς, όπως λένε στελέχη του ΣΥΝ, δεν περίμενε ότι θα άφηνε να δημιουργηθεί τέτοιο σοβαρό πρόβλημα με τις διαδικασίες διαδοχής του, σε μια περίοδο που το κόμμα κλυδωνίζεται από σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.


πρώτο Θέμα
17 Ιουνίου 2009, 17:26

Παραιτείται από επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από βουλευτής ο Αλέκος Αλαβάνος. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στις επικείμενες εκλογές με νέα ηγεσία, ενώ θα εκλεγεί νέος επικεφαλής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτησή του ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Αλαβάνος ανακοινώνει αυτή την ώρα τι αποφάσεις του (ώρα 18:00 απόγευμα τετάρτης) στα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνεδριάζουν.

Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα και θεωρείται ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της υπόγειας σύγκρουσης του κ. Αλαβάνου με τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, Τρίτη μετά τη συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος προανήγγειλε τη δική του παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ όμως όλοι, βλέποντας πρώτα απ’ όλα τον δικό μου ρόλο πρέπει να να τα ξαναδούμε όλα από τη αρχή». Με την παραίτηση του ο κ. Αλαβάνος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα πρώτα απ’όλους στον κ. Τσίπρα στον οποίο εμμέσως προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για το κακό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλαβάνος απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν έχει μετανιώσει για την προ 18 μηνών απόφασή του να προωθήσει τον κ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου του Συνασπισμού επαναφέρει παλαιότερη θέση του ότι «η Αριστερά πρέπει να κινηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα που έχουν υιοθετήσει το Πασοκ και η Νέα Δημοκρατία».

Ερώτημα παραμένει εάν ο κ. Αλαβάνος στη συνεδρίαση της γραμματείας του Συριζα θα εισηγηθεί «μια νέα συλλογικότητα ακόμη και στο υψηλότερο ηγετικό επίπεδο» για το Συνασπισμό, πρόταση που πρακτικά ερμηνεύεται ως μια εισήγηση για να πλαισιωθεί ο κ. Τσίπρας στην ηγεσία του ΣΥΝ και από άλλα στελέχη του κόμματος.

Είναι πάντως γεγονός ότι η απόφαση του κ.Αλαβάνου να παραιτηθεί τόσο από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη βουλευτική ιδιότητα αιφνιδίασε τους πάντες στην Κουμουνδούρου.

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο κ. Αλαβάνος δεν είχε ενημερώσει τα στελέχη του αριστερού ρεύματος για τις προθέσεις του να αποχωρήσει και αυτή την ώρα τα ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα Μέσα Ενημέρωσης

Τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή, αναμενεται να καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα στην περιφέρεια του Ηρακλείου, Νάντια Βαλαβάνη. Η κ. Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη.

O Αλέκος Αλαβάνος, 59 ετών, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού στο 4ο τακτικό συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο του 2004. Από το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, έως και το 2004 ήταν ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής έχοντας θέσει υποψηφιότητα στη Β' Αθηνών.