ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Στη Θεσσαλονίκη το «USS Βataan»

USS Bataan (LHD-5), in Atlantic, preparing for deployment, 17 July 1999
Career
Name: USS Bataan
Namesake: the defense of the Bataan Peninsula
Ordered: 20 December 1991
Builder: Ingalls Shipbuilding
Laid down: 22 June 1994
Launched: 15 March 1996
Commissioned: 20 September 1997
Homeport: Norfolk, Virginia
Motto: Courage, Commitment, Honor
Fate: Active in service as of 2009
Badge:
General characteristics
Class and type: Wasp-class amphibious assault ship
Displacement: 40,358 long tons (41,006 t) full load
Length: 844 ft (257 m)
Beam: 106 ft (32 m)
Draft: 27 ft (8.2 m)
Propulsion: Geared Steam Turbines
Speed: 20 knots (23 mph; 37 km/h)+
Troops: 1,894 Marines
Complement: 104 officers, 1,004 enlisted
Armament: • 2 × NATO Sea Sparrow missile systems
• 2 × Rolling Airframe Missile systems
• 2 × Phalanx CIWS
• 3 × 25 mm Mk 38 cannons
• 4 × .50-cal machine guns
Aircraft carried: Variable by mission:
• 12 × CH-46 Sea Knight helicopters
• 4 × CH-53E Super Stallion helicopters
• 6 × AV-8B Harrier attack aircraft
• 3 × UH-1N Huey helicopters
• 4 × AH-1W Super Cobra helicopters
• 8 × MV-22 Osprey VTOL tiltrotor aircraft


05/06/2009 | ΑΠΕ

Το ου πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ "USS Bataan" που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται από χθες το πολεμικό πλοίο «USS Βataan» των ΗΠΑ. Το σκάφος επισκέπτεται την Ελλάδα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού του ρόλου, στο χώρο ευθύνης του 6ου στόλου των ΗΠΑ, ενώ το προσωπικό του συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ασκήσεις στη χώρα μας, σε συνεργασία με ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Το «USS Βataan», που φέρει το όνομα της ομώνυμης χερσονήσου των Φιλιππίνων, όπου έγινε η ιστορική μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα από τα τρία πλοία που συμμετέχουν στον ευρύτερο σχηματισμό του Αμερικανικού Ναυτικού, με την επωνυμία «Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας». Από τα άλλα δύο, πρόκειται να καταπλεύσει αύριο στη Θεσσαλονίκη και το μικρότερο πολεμικό σκάφος «Fort Mc Henry».
Το πρωί, επισκέφθηκαν το «Βataan», κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού του με τρόφιμα, δημοσιογράφοι, στους οποίους παρουσιάστηκαν οι επιχειρησιακές δυνατότητες και ο εξοπλισμός του. Το πλοίο στελεχώνουν 1.200 ναύτες και 1.400 πεζοναύτες της 22ης εκστρατευτικής δύναμης.
Στο διάδρομο απογείωσης, στο κατάστρωμα του πλοίου, σταθμεύουν 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ μεταφέρει επίσης άρματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 3 αποβατικά σκάφη «χόβερκραφτ». Διαθέτει επίσης, 4 γιατρούς (χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο και οδοντίατρο), 600 κλίνες για νοσηλεία, ανελκυστήρα μεταφοράς ασθενών, 4 πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία, 22 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, ακτινολογικό μηχάνημα κ.ά.
Το πλοίο, σε περιόδους ειρήνης συμμετέχει σε ανθρωπιστικές αποστολές και διασώσεις, ανέφερε ο κυβερνήτης του, Σάμιουελ Χάουαρντ, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη «φιλόξενη υποδοχή» του πλοίου και του προσωπικού του, από την πόλη.
«Επί του παρόντος, υποστηρίζουμε δράσεις των πεζοναυτών με τμήματα του ελληνικού στρατού στο Βόλο και υπάρχουν και κάποιες εναέριες ασκήσεις σε συνεργασία με την ελληνική αεροπορία», δήλωσε διοικητής της «ομάδας αμφίβιας ετοιμότητας» αντιναύαρχος Τζακ Σόδερλαντ.
«Η συνολική δύναμη πεζοναυτών είναι 2.200 στα τρία πλοία του σχηματισμού. Μέλη μας συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις», πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης των πεζοναυτών Νταν Βέρντα.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την παρουσία του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στο λιμάνι, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή του, προσβάλλει τα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης».