ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

(Ξένη δημοσίευση)Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών


"Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από εμάς εξαρτάται, να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά μας και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα τους", δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας , ο Υπουργός Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτές των κομμάτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Κωνσταντόπουλος καθώς και εργοδότες, εκπαιδευόμενοι και απόφοιτοι των Προγραμμάτων Κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Αθήνας (ΕΚΚΕΕ) και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης (ΜΕΚ).

"Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην ένταξη των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, στα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Εντάσσουμε για πρώτη φορά προγράμματα του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τη πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη", είπε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος. "Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε ζητήματα υποχρηματοδότησης, που έχουν προκύψει από την αυθαιρεσία και την άναρχη ανάπτυξη, που επικράτησε τα τελευταία 20 χρόνια στο χώρο των εξαρτήσεων. Ο αγώνας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι κοινωνικός, είναι ανθρώπινος, εθνικός και παγκόσμιος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από εμάς εξαρτάται, να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά μας και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα τους. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα παιδιά. Τα επιτεύγματά τους είναι συγκινητικά. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.".

Υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Τεράστια προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αντιμετωπίζουν τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που λειτουργούν στην Ελλάδα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα μέσω του ΟΚΑΝΑ τα κέντρα με το χρηματικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπαν, ήταν ο προϋπολογισμός λειτουργίας τους για τα τελευταία 2,5 χρόνια. "Το 35% των στελεχών που απασχολούνταν στα κέντρα αποχώρησαν τους τελευταίους μήνες υπό το βάρος της απλήρωτης εργασίας. Όσοι απέμειναν παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 8 μήνες, εδώ και 18 μήνες δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, στην Ηγουμενίτσα απέμειναν μόνο δυο στελέχη, στη Λήμνο 1, ενώ αν συνεχιστεί η υποβάθμιση οι δομές απεξάρτησης θα αρχίσουν σύντομα να καταρρέουν η μια μετά την άλλη λόγω έλλειψης χρημάτων», είπε ο οργανωτικός γραμματέας του σωματείου στελεχών στα κέντρα απεξάρτησης Ανδρέας Τσούνης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Ηλίας Κονδύλης είπε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη χρηματοδότησης ανοίγουν το δρόμο στη χρήση υποκατάστατων, αλλά και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κέντρων και θεραπευτηρίων. «Με αυτή την πολιτική της απαξίωσης εγκαταλείπεται η πρόληψη και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα προγράμματα υποκατάστασης και στη λειτουργία παράνομων κέντρων με την εμπλοκή ιδιωτών. Οικογένειες συντρίβονται οικονομικά, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν 3.000 ευρώ το μήνα για αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν ανεξέλεγκτα ιδιώτες», είπε ο κ. Κονδύλης. Στις 7 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη με κύριο αίτημα τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του θεσμού των 73 κέντρων απεξάρτησης.

Μηνύματα κομμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

ΠΑΣΟΚ

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών με συνεχή εκπαίδευση, αξιολόγηση και αδιαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολική κάλυψη της χώρας με κέντρα πρόληψης με θεσμική κατοχύρωση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και θέσπιση προγραμμάτων εναλλακτικών της φυλάκισης για χρήστες με μικροπαραβατικότητα, είναι μερικές από τις προτάσεις-δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της μάστιγας ναρκωτικών. Τις κατευθύνσεις του κόμματος παρουσίασε ο πολιτικός του εκπρόσωπος του για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε, ακόμη, ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών περιλαμβάνει, τόσο την ενίσχυση της λειτουργίας των οργανισμών απεξάρτησης, «ώστε να δοθεί τέλος στις λίστες της ντροπής», όσο και τη δημόσια κάλυψη της παροχής υπηρεσιών. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική «στερείται σχεδίου δράσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που «αρνείται συστηματικά να πληρώσει δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους των κέντρων πρόληψης, ο υπουργός Υγείας, όπως πληροφορηθήκαμε, θα διαθέσει 3,5 εκ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ζητήματα των εξαρτήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο "τα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη διυπουργική επιτροπή να είναι στο πλαίσιο μιας φοροεπιδρομής, που θα λειτουργήσει ως προάγγελος εκλογών το Σεπτέμβρη", ο κ. Φλωρίδης είπε πως "τέτοιο καιρό πέρυσι, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει ότι πιάσαμε πάτο" και πως "αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της ομολογημένης αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. σε 5 χρόνια".

Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι «από τη μια μεριά η κυβέρνηση με πολιτικές φοροεπιδρομής θέλει να εισπράξει και το τελευταίο ευρώ από ανθρώπους, που δεν το έχουν και από την άλλη, έχει ανοικτές τις "κάνουλες" της σπατάλης και της διαφθοράς του δημόσιου τομέα, με αιχμή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις προμήθειες των νοσοκομείων".

Γραφείου Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Κάθε χρόνο μετράμε χιλιάδες θανάτους από τα ναρκωτικά, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βυθίζονται καθημερινά στον κόσμο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες. Τα αίτια του προβλήματος μπορούν να αναζητηθούν κατά κύριο λόγο στη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, και τον συνεχώς αυξανόμενο φόβο για το παρόν και το μέλλον. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ, βγάζει ωραίους λόγους και πραγματοποιεί φαντασμαγορικές φιέστες για την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών. Και αυτή είναι η "συνεισφορά" τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πολιτεία επιλέγει μια κατασταλτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αφήνει τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης, υποχρηματοδοτούμενα και εγκαταλελειμμένα, επιμένοντας να αντιμετωπίζει τους χρήστες ως εγκληματίες, αποξενώνοντας τους περαιτέρω από την κοινωνία και οδηγώντας τους σε βέβαιο θάνατο. Επιλέγει την καταστροφική λύση της καταστολής και της ασυλοποίησης, κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη για προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών απεξάρτησης και επανένταξης. Αυτή η επιλογή της καταστολής, σε συνδυασμό με την πολιτική εξομοίωσης όλων των ουσιών, έχει όχι μόνο αυξήσει τον αριθμό των θανάτων, αλλά οδηγεί και χιλιάδες χρήστες κάνναβης στην κοινωνική περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα και τελικά στη χρήση των λεγόμενων «σκληρών» ουσιών, οι οποίες πολύ εύκολα βρίσκονται μέσα στις φυλακές.

Ως Νεολαία Συνασπισμού αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις και ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που τις δημιουργούν. Η πρόληψη και η ενημέρωση των νέων, η ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, η δημιουργία δομών και υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης, καθώς και η αποποινικοποίηση της χρήσης, με τη λογική ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενείς και όχι με εγκληματίες, είναι απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος.

ΛΑ.Ο.Σ

Κάθε χρόνο η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η μάστιγα αυτή παραμένει μία διαρκής απειλή για τη κοινωνία μας, για τα παιδιά μας. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχοντας σταθερές και ακλόνητες θέσεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου, τόσο στους τομείς της πρόληψης όσο και της θεραπείας αλλά και της καταστολής συνεχίζει τη μάχη για την εξάλειψη της τοξικομανίας.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου 2009, ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ και Πρέσβυς ε.τ. κ. Γεώργιος Γεωργίου συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του Τομέα κατά των Ναρκωτικών του ΛΑ.Ο.Σ και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αντικαρκινικού Αγώνα κ. Ιωάννη Δαραβίγκα θα επισκεφθούν τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), χώρο της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και ακολούθως στη ΓΑΔΑ την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Μήνυμα αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

"Απέναντι στη μάστιγα της ουσιοεξάρτησης, που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας, δεν ταιριάζει εφησυχασμός και αδιαφορία, αλλά ούτε μοιρολατρική διάθεση και απογοήτευση - τίποτε από τα παραπάνω δεν "εξορκίζει" το κακό. Στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς μας, ταιριάζει η ειλικρίνεια. Να μη διστάσουμε να ομολογήσουμε την αποτυχία μας για όλα εκείνα που οδηγούν τους νέους μας σε αδιέξοδους δρόμους: Η οικογένεια, που δεν πρόσφερε στα παιδιά το χρόνο και τη στοργή, που εκείνα ζητούσαν. Το σχολείο, που πλημμύρισε τις ψυχές των με άγχος και επιθανάτια αγωνία για την είσοδο σε μια «ανώτατη» σχολή. Η Εκκλησία, που δεν βρήκε ακόμη τη γλώσσα της καρδιάς να απευθυνθεί στους νέους με ουσιαστικό περιεχόμενο στις αναζητήσεις τους και όχι τυπολατρικά. Η κοινωνία μας, που απαιτεί να επιβραβεύει μόνο όσα έχει ο άνθρωπος και όχι όσα είναι.

Όλοι όσοι σοβαρά ασχολούνται με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, συμφωνούν ότι πίσω από κάθε άλλη αιτία κρύβονται τα αδιέξοδα της ευαίσθητης εφηβικής ψυχής, το βαθύ εσωτερικό κενό που δεν γεμίζει με υποκατάστατα. Αν υπάρχει κάτι που οι νέοι άνθρωποι μας δείχνουν σήμερα, επιλέγοντας στη ζωή τους τις λογής - λογής εξαρτήσεις, είναι η επανάσταση απέναντι στην υποκρισία, η ανατροπή απέναντι στην ασυνέπεια των λόγων και των έργων μας, η αναζήτηση της αλήθειας και της ευθύτητας, η ασυμβίβαστη πορεία προς το ωφέλιμο και όχι το κερδοφόρο.

Εκείνο που δικαιωματικά απαιτούν είναι να ασχοληθούμε υπεύθυνα μαζί τους, να τους πάρουμε στα σοβαρά. Να τους προσφέρουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, τη βεβαιότητα ότι μπορούν να μας μιλήσουν, την υπόσχεση ότι μπορούμε να τους ακούσουμε, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Να αντιληφθούν ότι στον καθένα μας μπορούν να συναντήσουν έναν αληθινό φίλο, που δεν θα τους οδηγήσει στην πρώτη δοκιμή μιας «παράξενης» ουσίας που τους «φτιάχνει», αλλά στην ανακάλυψη της αληθινής ουσίας της ζωής, που φτιάχνει με αισιοδοξία το μέλλον τους. Ως ποιμένες της Εκκλησίας δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και συνοδοιπορούμε με όλους εκείνους, τα πρόσωπα και τους θεσμούς που αγωνίζονται, συμβάλλοντας ολοπρόθυμα με πνευματική προσφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αγαπητοί μου γονείς, χαρίστε περισσότερο χρόνο για διάλογο με τα παιδιά σας. Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, κάμετε τα σχολειά μας χώρους δημιουργικής έκφρασης και αληθινής γνώσης, που θα αγαπήσουν οι μαθητές. Αγαπητοί μου πατέρες, πλησιάστε τους νέους της ενορίας σας με ανυπόκριτο ενδιαφέρον, φανερώνοντας πως ο χώρος της Εκκλησίας είναι ο τρόπος που ονειρεύτηκαν την αληθινή σχέση τους με τον Θεό.

Αγαπητά μου παιδιά, με όσα ανυπόφορα σας οδηγήσαμε στην απομόνωση δεν καταφέραμε και πολλά. Όμως εσείς γεμίστε την καρδιά σας με όλα τα πνευματικά και ηθικά αντισώματα για να μπορείτε πάντα να λέτε «όχι» σε εκείνους που επιδιώκουν να δουλαγωγήσουν την ψυχή και το σώμα σας. Κι ακόμη, αναζητήστε τις ευθύνες όχι μόνο γύρω σας, αλλά και μέσα σας. Απαιτεί γενναιότητα αυτό. Και διαρκή εγρήγορση. Τοποθετήστε απέναντι στην περιέργεια την κριτική διάθεση, απέναντι στις «προτροπές» της παρέας την αληθινή φιλία, απέναντι σε ό,τι σας «ρίχνει» την περήφανη νιότη σας. Μη στερήσετε από τον εαυτό σας αυτό το μοναδικό προνόμιο: να αποφασίσετε εσείς για τη ζωή σας, με υπευθυνότητα, ωριμότητα, αισιοδοξία.

Χαρείτε τη ζωή. Χαρείτε την ελευθερία. Αρνηθείτε κάθε εξάρτηση. Και ο Χριστός, που διάλεξε να είναι ο αληθινός φίλος των νέων (Ιω. 15,15), να σας στηρίζει στο δρόμο της ελευθερίας και της ολοκλήρωσης».

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ



(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπ. Εσωτερικών-Μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009





ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

(26 Ιουνίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών συνιστά ευκαιρία και αφορμή για να αποτιμήσουμε τις διαστάσεις που έχει λάβει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές απειλές η οποία πλήττει ιδίως τη νεολαία. Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι, πρωτίστως, κοινωνικό. Συνδέεται άρρηκτα και με την κρίση των αξιών και των θεσμών, την έλλειψη οράματος και προοπτικής και την αποξένωση των ανθρώπων. Θίγει τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, διαβρώνει τον παραγωγικό ιστό και υποθάλπει φαινόμενα παραβατικότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η Πολιτεία αφενός αποτιμά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Αφετέρου δε -και ιδίως - εντείνει τις προσπάθειές της και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για μια υπόθεση που, άλλωστε, είναι αναμφισβήτητα υπόθεση όλων μας. Η Παγκόσμια Έκθεση του Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά επισημαίνει μεν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, κρούει ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική αύξηση της διακίνησης των ναρκωτικών και τον ρόλο του Διαδικτύου σε αυτήν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετέχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στο Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά των Ναρκωτικών 2008-2012, το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων, σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά 2005-2012. Εφαρμόζει επίσης 4ετές Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά των Ναρκωτικών (2009-2012), με έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή και ειδικές δράσεις για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα μέσα που έχουν επιστρατευθεί στον αγώνα κατά των ναρκωτικών από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδίως η συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές και, κυρίως, με τη Europol, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενίσχυση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών, η ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση των αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνοντας υπόψη τα Κοινά Εκπαιδευτικά Πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) για τη διακίνηση ναρκωτικών σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., η συνέχιση των επιτυχημένων προγραμμάτων από αέρος εξερεύνησης των επικίνδυνων και ύποπτων περιοχών, η ενδυνάμωση των διαύλων ανταλλαγής πληροφοριών και η προώθηση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για στοχευμένες παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Αν και τ' αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων - αλλά και των άλλων παρεμβάσεων - είναι θετικά, δεν μας επιτρέπουν - το αντίθετο μάλιστα - να επαναπαυθούμε. Σημειώνεται, πάντως, ότι:

Το 2008 είχαμε τον μικρότερο αριθμό βεβαιωθέντων θανάτων της τελευταίας 10ετίας (110 θάνατοι - 105 άνδρες και 5 γυναίκες - έναντι 334 το 2001). Για το 2009 έχουν, ως σήμερα, διαπιστωθεί 67 θάνατοι από ναρκωτικά.

Σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση καταγράφονται σημαντικές επιτυχίες. Το 2008 εντοπίσθηκαν 11.811 υποθέσεις ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν 15.749 άτομα, ενώ, το 2004, είχαμε 8.838 υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν 12.561 άτομα.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης, για το 2008, είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2007 (48.254 γρ. έναντι 46.862 γρ.). Το ίδιο και οι κατασχέσεις ηρωίνης - μορφίνης (260.071 γρ. το 2008 έναντι 236.504 γρ. το 2007).

Η Πολιτεία ανασυντάσσει διαρκώς τις δυνάμεις της για ν' αντιμετωπίσει και να εξαλείψει το μεταλλασσόμενο αυτό φαινόμενο, το οποίο προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα και έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και τη διεθνή πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια. Συμμαχούμε με τους πολίτες, δημιουργούμε ασπίδα προστασίας γύρω από τους νέους και εφαρμόζουμε επικαιροποιημένες καλές πρακτικές για ουσιαστική πρόληψη και καταστολή. Γιατί είναι αυτονόητο ότι κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, κάθε άνθρωπος που υποκύπτει στην εξάρτηση των ναρκωτικών, είναι και μια ήττα ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ