ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Τα «πλωτά Γκουαντάναμο» του Μπους


Από το 2006 περίπου 200 ύποπτοι για τρομοκρατία κρατήθηκαν σε αμερικανικά πλοία

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΛΟΝΔΙΝΟ
Σ αν να μην έφτανε το άγος του Γκουαντάναμο, του Αμπου Γκράιμπ και των δεκάδων «μυστικών» φυλακών της CΙΑ σε διάφορες χώρες, νέες αποκαλύψεις θέλουν τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν ακόμη και πλωτά κολαστήρια για την παράνομη κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία. Σύμφωνα με την οργάνωση βρετανών δικηγόρων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Reprieve», η οποία έχει διεξαγάγει εκτενή έρευνα για το θέμα, τουλάχιστον 17 αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοτεινό σκοπό την τελευταία επταετία.

Το χειρότερο είναι πως αποκαλύπτεται άλλο ένα ψέμα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Το 2006, στο αποκορύφωμα του σκανδάλου για τη δράση της λεγόμενης «Αir CΙΑ» και τις παράνομες συλλήψεις και μεταγωγές, ο πρόεδρος Μπους είχε αναγγείλει την αναστολή τους.

Εκθεση όμως της «Reprieve» φέρνει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έκτοτε τουλάχιστον 200 ύποπτοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς δίκη σε αμερικανικά πολεμικά πλοία. Πρόκειται για απαγωγές ατόμων από τη CΙΑ και τον αμερικανικό στρατό, και τις μεταφορές τους σε «συνεργαζόμενες» χώρες που δεν δεσμεύονται από νομικούς κανόνες για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Πρακτική στην οποία, σύμφωνα με τις ως σήμερα αποκαλύψεις, συμμετείχαν πρόθυμα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τη διάθεση των αεροδρομίων τους αλλά και μυστικών κρατητηρίων.

Η οργάνωση μάλιστα απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο την άμεση δημοσίευση των στοιχείων, αλλά και των διαφόρων μυστικών τοποθεσιών κράτησης όλων αυτών των ατόμων. Οπως υποστηρίζει, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και ιδιαίτερα σκάφη όπως το USS Ρeleliu, σκάφος αμφίβιας επίθεσης- πλωτή βάση επιχειρήσεων για μονάδες πεζοναυτών - περιπολούν τα τελευταία χρόνια στον Ινδικό Ωκεανό, και αποτελούν ιδανικούς «ενδιάμεσους σταθμούς» για την ανάκριση των υπόπτων: οι ύποπτοι ανακρίνονται εν πλω, και στη συνέχεια παραδίδονται σε μυστικές φυλακές, σε διάφορες συνεργαζόμενες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Reprieve» που αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», σχεδόν οι μισοί από τους 200 «μυστικούς συλληφθέντες» βρέθηκαν στα αμπάρια του USS Αshland και άλλων πλοίων συνοδείας του αεροπλανοφόρου Εisenhower, τα οποία εδώ και 16 μήνες συμμετέχουν σε αδιευκρίνιστες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» ανοιχτά της Σομαλίας. Οπως προκύπτει, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι «συνεργαζόμενες» Αρχές της Κένυας, της Σομαλίας και της Αιθιοπίας συνέλαβαν εκατοντάδες υπόπτους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ, όπου ανακρίθηκαν από στελέχη της CΙΑ και του FΒΙ.

Από αυτούς τουλάχιστον 100 «προωθήθηκαν» στη συνέχεια σε μυστικές φυλακές στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, και φυσικά στο Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία κρατουμένου στη διαβόητη βάση της Κούβας, συγκρατούμενός του ανακρίθηκε άγρια επί ημέρες σε ελικοπτεροφόρο πλοίο των πεζοναυτών, πιθανότατα το Ρeleliu ή το USS Βataan, μαζί με 50 ακόμη άτομα: «Ηταν όλοι κλεισμένοι στα έγκατα του πλοίου.Ο συγκρατούμενός μου μού είπε ότι τέτοια πράγματα τα βλέπεις μόνο στην τηλεόραση. Οι κρατούμενοι εκεί ξυλοκοπήθηκαν χειρότερα και από ό,τι εδώ στο Γκουαντάναμο». «Οι αμερικανικές αρχές προτιμούν τα πλοία ώστε η ανάρμοστη συμπεριφορά τους να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ και τους δικηγόρους.Πρέπει επιτέλους να επανακτήσουν όλοι αυτοί οι κρατούμενοι-φαντάσματα τα νομικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο νομικός διευθυντής της «Reprieve» Κλάιβ Στάφορντ-Σμιθ, o οποίος έχει στο παρελθόν εκπροσωπήσει με επιτυχία βρετανούς - και όχι μόνο- πολίτες που κρατούνταν παράνομα στο Γκουαντάναμο.

Πόσα είναι αυτά τα «φαντάσματα»; Σύμφωνα με τον κ. Στάνφορντ-Σμιθ η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχεται πως διατηρεί σήμερα φυλακισμένα 26.000 άτομα χωρίς δίκη σε διάφορες μυστικές φυλακές, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που «πέρασαν από το σύστημα» από το 2001 ως σήμερα αγγίζει τις 80.000!

Ηδη έχει αποκαλυφθεί η ύπαρξη φυλακών της CΙΑ στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στο Αφγανιστάν και στην Ταϊλάνδη, ενώ μεταξύ των χωρών που αποδεδειγμένα «παραλάμβαναν» τους κρατουμένους μετά τις πρώτες ανακρίσεις ξεχωρίζουν κράτη-διεθνή πρότυπα κακομεταχείρισης φυλακισμένων, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Μαρόκο και η Συρία.