ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΡΕΖΙΛΙ ΑΝΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

ΥΨΗΛΑ ιστάμενη του ΑΚΕΛ, πολλών Μαίων, και Τουρκοκύπριος φτιάχνουν μία εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές. Αγοράζουν και πουλούν τουρκοκυπριακές περιουσίες που «νομότυπα» είναι καθαρές. Μία, δύο, τρεις η γραφειοκρατία τόχει τούμπανο αλλά εκεί στην κορυφή κρυφό καμάρι.

ΑΥΤΗ η περίεργη δοσοληψία (βλέπε kickback) δεν καταλήγει μόνο στην τσέπη της έντιμης κυρίας και του προσφιλούς της τουρκοκυπρίου. Πάνε και αλλού – Ziemens αλά Cypriotica – να πούμε.

Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ του σκανδάλου πάντως θυμίζει τις προσπάθειες του Νίξον να αποκρύψει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Όπως, όμως, μας θυμίζει άλλος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά έντιμος, «η αλήθεια τελικά αποκαλύπτεται διότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πάντοτε.» Θα επανέλθουμε και για την άλλη πλευρά των σκανδάλων. Αυτή που εμπλέκει τον υιό αξιωματούχου του κράτους...από αυτούς τους αξιωματούχους που ορκίστηκαν να διαφυλάττουν το Σύνταγμα. Από τους φύλακές μας, όμως, πώς θα φυλαχθούμε;

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ αξιωματικοί που έσπευσαν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές να υπηρετήσουν την Ακελική κυβέρνηση σε νευραλγικά πόστα στο υπουργείο Άμυνας και στην πορεία, αφού τους έστυψαν σαν λεμονόκουπες, τους πέταξαν με τις κλωτσιές έξω, τώρα περιφέρονται όπως την άδικη κατάρα από ‘δω και από ‘κεί εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης που τόσο πιστά υπηρέτησαν τόσους μήνες, απολαμβάνοντας τους γλυκούς καρπούς της εξουσίας.

ΕΝΑΣ δε από αυτούς, ο οποίος όταν ήταν στο υπουργείο πήγε να κάνει και καριέρα αρθρογράφου στις εφημερίδες και έγινε το σούργελο των όσων ένοπλων δυνάμεων έχουν απομείνει, από την γερή κλωτσιά που έφαγε και εκτοξεύτηκε από το υπουργείο, πάει ακόμη ζαβά-ζαβά, όπως λέμε κυπριστί. Όσον αφορά τον άλλο...εκείνο τον αξιωματικάρα...που δεν απαντούσε στα τηλέφωνα των φίλων του όταν ήταν στο υπουργείο για να μην εκτεθεί στο ΑΚΕΛ...και διαλαλούσε πέρα-δώθε ότι «ο υπουργός δεν κάνει τίποτα χωρίς αυτόν» και ότι «είναι τόσο αναγκαίος για τον υπουργό που...που...» τώρα συνεχίζει να διαλαλεί πέρα-δώθε ότι τον έφαγαν γιατί αντιστάθηκε στις Ακελικές πιέσεις και επιθυμίες. Αφού ήσουν τόσο αναγκαίος κύριε αξιωματικάρα γιατί έφαγες κι’ εσύ κλωτσιά; Κύριοι αντιστασιακοί της πορδής...ξέρετε την παροιμία «μετά Χριστόν προφήτες...;» Πάντως εμείς σας ενημερώνουμε ότι η Ακελική επαγρύπνηση γνωρίζει πλήρως τι λέτε τώρα. Γι’ αυτό κύριοι, επαγρυπνείτε! Τουλάχιστον μέχρι να περάσει η Ακελική μπόρα...ε και πού ξέρετε, εσείς μάθατε τώρα να γλείφετε την εξουσία, όλο και κάποιο κοκκαλάκι θα βρεθεί να σας παρηγορήσει στο μέλλον. Ημί...ανάπαυσις!

Ιδιωτικό κανάλι των ΗΠΑ ετοίμασε ειδικό αφιέρωμα για τα πρόσφατα "κατορθώματα" του Δημήτρη Χριστόφια. Και έδειξαν πολλά: από τις δηλώσεις του για τα κόκκινα χαλιά που στρώσαμε στην Τουρκία, το ρεζιλίκι που πάθαμε στη Συρία και την αδυναμία του να αντιδράσει, το ότι άφησε χιλιάδες εποίκους να πανηγυρίζουν ανενόχλητοι τις σφαγές των αμάχων της Τηλλυρίας για να εισπράξουν μετά οι κάτοικοι του Πύργου εξευτελιστική μεταχείριση από τους κατακτητές, μέχρι και τις παλιές δηλώσεις του ότι λέει "ΟΧΙ" για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ.


Το ρεπορτάζ, το είδε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ.Ομπάμα, όπως φαίνεται και σε αποκλειστική φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Και γέλασε με την καρδιά του (την ώρα που εμείς πρέπει να κλαίμε).


Τρίτη, 8 Σεπτέμβριος 2009

Έκθεση καλεί την Ελλάδα να μεσολαβήσει στο Κυπριακό για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.

Τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κατήγγειλε χθες στις Βρυξέλλες έκθεση Ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία μάλιστα καλεί την Αθήνα να πιέσει τη Λευκωσία για λύση στο Κυπριακό ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας!

Στην έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, την οποία, μεταξύ άλλων, υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και νομπελίστας Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, η πρώην επίτροπος της Ιταλίας Έμα Μπονίνο και ο καθηγητής στο London School of Εconomics και γκουρού του Τόνι Μπλερ, Άντονι Γκίντενς, αναφέρεται ότι οι αρνητικές αντιδράσεις από κάποιες χώρες της Ε.Ε. έχουν δώσει στην Τουρκία την εντύπωση «ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη».

Όχι στην ειδική σχέση.

Οι συντάκτες της έκθεσης τάσσονται κατά μιας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. και, ούτε λίγο ούτε πολύ, επικρίνουν για τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων τα κράτη-μέλη που τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν «το αίσθημα αποκλεισμού που προκλήθηκε στην Άγκυρα το μόνο που έκανε ήταν να αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους Τούρκους μεταρρυθμιστές».

Η επιτροπή προτρέπει να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» που σύμφωνα με την έκθεση «υπονομεύει σήμερα τις πολλές προόδους που έχουν καταγραφεί αυτά τα δέκα τελευταία χρόνια από την Τουρκία και τις οποίες ενέπνεε η σύγκλισή της με την Ε.Ε». Εμμέσως πλην σαφώς οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως, σε μεγάλο βαθμό, την ευθύνη για τον φαύλο κύκλο έχει η μη επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η δυσκολία επίτευξης μιας λύσης είναι μικρή σε σύγκριση με τις συνέπειες μιας αποτυχίας. Κι αυτό διότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν «ανάμεσα στην πίστη τους σε ένα κράτος-μέλος και τα σημαντικά στρατηγικά τους συμφέροντα στην Τουρκία». Εμφανίζονται μάλιστα επικριτικοί για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., καθώς, όπως αναφέρουν, «η Ε.Ε. δημιούργησε το πρόβλημα στον εαυτό της, αποδεχόμενη την ένταξη στην Ε.Ε. των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς αυτοί να έχουν λύσει τις διακοινοτικές τους διαφορές».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η έκθεση καλεί μάλιστα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πιέσουν την Ελλάδα να μεσολαβήσει με την επιρροή της στους Ελληνοκυπρίους, εξηγώντας τους τα οφέλη ενός συμβιβασμού αλλά και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Παραβλέπει δε το ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας ούτε έχει εκπληρώσει πολλά από τα κριτήρια του διαπραγματευτικού πλαισίου Ε.Ε.Τουρκίας (ανάμεσα στα οποία είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων) σχολιάζοντας ότι επειδή «η Ε.Ε. και η Τουρκία πληρώνουν το πολιτικό κόστος της αποτυχίας της Κύπρου να συμβιβαστεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ασχοληθούν πιο ενεργά για να μην επιτρέψουν στο Κυπριακό να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».


«Η Άγκυρα ας μάθει να παίζει με τους κανόνες»

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα, σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η διαρροή στον Τύπο εγγράφου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο εξετάζονται όλα τα σενάρια για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τις επιλογές που έχει μπροστά της η κυπριακή κυβέρνηση. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι η απόφαση να μην ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, καθώς και η πλήρης αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι σημασία έχει «οποιαδήποτε απόφαση να είναι κοινοτική απόφαση», ενώ εκτιμούν πως το χειρότερο σενάριο, τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα, θα είναι να μην υπάρξει κανένα κόστος για την Τουρκία, είτε πολιτικό είτε με τη μορφή κυρώσεων, για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η Άγκυρα πρέπει να μάθει να παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού». Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο σενάριο για τους Ελληνοκυπρίους θα ήταν «να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, ώστε να μην ασχοληθεί κανένας με την αξιολόγηση της Τουρκίας».