Αλλαξε άρδην ο χάρτης της Δικαιοσύνης
Η «βουτιά» στην επετηρίδα για τους αντιπροέδρους διέσπασε τη συνοχή των δικαστών των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων και προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις
ΡΙΖΙΚΑ άλλαξε ο χάρτης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά τις προαγωγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη. Οι μεγάλες «βουτιές» που έγιναν στην επετηρίδα των δικαστών για τις προαγωγές των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας τροφοδότησαν τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης με «νέο αίμα» και ο μέσος όρος των ηλικιών των αντιπροέδρων στα δύο μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας μειώθηκε αισθητά. Αλλά, από την άλλη πλευρά, η «βουτιά» στην επετηρίδα για τους αντιπροέδρους διέσπασε τη συνοχή των δικαστών των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων και προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τις παραιτήσεις δύο αντεισαγγελέων, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ήταν ως τώρα ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών.
Πρώτος παραιτήθηκε ο δεύτερος στην επετηρίδα των 18 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. Ανδρέας Ζύγουρας και ακολούθησε ο τέταρτος στην επετηρίδα αντεισαγγελέας και προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών κ. Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος από τη θέση του προϊσταμένου του Εφετείου είχε εισπράξει τους τελευταίους μήνες σειρά επικρίσεων, κυρίως για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
«Εκρηκτική» ήταν η πρώτη ημέρα του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, τον οποίο δεν υποδέχθηκαν μόνον οι συνάδελφοί του στους διαδρόμους του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλά και οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης κατά του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που μετέφερε ως τώρα τον προκάτοχό του και θα χρησιμοποιούσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος.
Ανεξαρτήτως της «έκρηξης» πάντως, δονήσεις ανέμεναν ούτως ή άλλως οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Και αυτό γιατί η «βουτιά» στην επετηρίδα για τις προαγωγές των αντιπροέδρων έχει προκαλέσει και εδώ αντιδράσεις, ακόμη και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συμβούλων της Επικρατείας. Πάντως οι ίδιοι δικαστές εξέφραζαν την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει χαλαρώσει η κατάσταση και δεν θα υπάρξουν εντάσεις. Καλύτερα φαίνονται τα πράγματα στον Αρειο Πάγο, όπως έλεγαν αρεοπαγίτες, σημειώνοντας ότι η θητεία του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γ. Καλαμίδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τέτοιες εντάσεις. Μπορεί η «βουτιά» στην επετηρίδα να είναι μεγαλύτερη στον Αρειο Πάγο, όπου έφθασε στη 18η θέση, απ΄ ό,τι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έφθασε στη 13η θέση, αλλά οι αρεοπαγίτες είναι συνηθισμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις και «εκ παραδόσεως» δεν αντιδρούν παρασκηνιακά. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον Αρειο Πάγο είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις να αντιδρούν με παραιτήσεις, κάτι που στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αρκετά χρόνια να συμβεί.
▅ Οι νέοι αντιπρόεδροι
Στον Αρειο Πάγο εκτός από τους κκ. Καλαμίδα και Τέντε τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Ανώτατο Δικαστήριο από τις θέσεις των αντιπροέδρων είναι οι κκ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Μίμης Γραμματικούδης , Δ. Πατινίδης και η κυρία Θεοδώρα Γκοΐνη.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός από την προαγωγή του κ. Πικραμμένου στη θέση του προέδρου, προήχθησαν σε αντιπροέδρους οικκ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Νικόλαος Σακελλαρίου, Δημοσθένης Πετρούλιας και Αθανάσιος Ράντος.
Η ταυτότητα της νέας ηγεσίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ
Ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετέχοντας στην Ολομέλειά του είχε ταχθεί κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, συμμετέχοντας στην ανατροπή της ευνοϊκής για τους συμβασιούχους προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ακόμη, είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους του, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως επίσης είχε ταχθεί και κατά της απαλλαγής των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, τα οποία και τελικά παραπέμφθηκαν σε νέα δίκη, όπως και κατά της μη επιστροφής των πανωτοκίων αναδρομικά.
Ο αγρινιώτης νέος πρόεδρος ήταν στενός συνεργάτης του συνταξιοδοτηθέντος προκατόχου του, κ. Βασίλη Νικόπουλου, τον οποίο μάλιστα εκπροσώπησε σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις, αφού εξάλλου ήταν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του Α΄ Τμήματος, το οποίο είναι αρμόδιο και για τον προπαρασκευαστικό έλεγχο των εκλογικών αναμετρήσεων. Στην αρμοδιότητά του ήταν η έγκριση ή μη της συμμετοχής των κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αφού πρώτα ήλεγξε τη νομιμότητά τους. Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση ήταν υπεύθυνος για τον διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Ο γιος του κ. Καλαμίδα είναι δικηγόρος και ως πρόσφατα συνεργαζόταν με μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Στο δικαστικό σώμα, από το οποίο αποχωρεί σε δύο χρόνια, εισήλθε τον Ιούνιο του 1972 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Σεπτέμβριο του 2004. Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου έγινε τον Ιούλιο του 2007.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΝΤΕΣ
Γόνος δικαστικής οικογενείας είναι ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος γεννήθηκε το 1947. Ο κερκυραίος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός το 2004 ήταν, ύστερα από κλήρωση, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δίκασε σε πρώτο βαθμό τα μέλη του ΕΛΑ. Πριν από την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας είχε εκλεγεί προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών.
Ο νέος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε ταχθεί κατά της απαλλαγής των μελών του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, ενώ ήταν μεταξύ των αρεοπαγιτών που τάχθηκαν υπέρ της προσωποκράτησης. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, καθώς ήταν μεταξύ των δικαστών που ψήφισαν υπέρ της διετούς παραγραφής των αναδρομικών αξιώσεων των υπαλλήλων, τη στιγμή που το Μισθοδικείο για τα αναδρομικά των δικαστών είχε αποφασίσει ότι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεών τους είναι πενταετής.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Οκτώβριο του 1973 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη το 2006. Στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών ήταν όγδοος και θα παραμείνει στην Ανώτατη Εισαγγελία της χώρας ως και το 2013, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο όριο παραμονής του στο δικαστικό σώμα το συμπληρώνει το 2014. Και αυτό γιατί μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το ανώτατο όριο παραμονής στον βαθμό του προέδρου των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είναι η τετραετία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ
Γέννημα- θρέμμα Αθηναίος είναι ονέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Εγινε γνωστός, πέραν των δικαστικών, από τις εισηγήσεις του όταν ήταν σύμβουλος ακόμη στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το αποκαλούμενο και Οικολογικό Τμήμα. Το 2003 ως εισηγητής στην υπόθεση της ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των οικοδομικών εργασιών.
Επίσης, είχε μπλοκάρει την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων τόσο του δασικού νόμου του 2003, που έχει χαρακτηριστεί «δασοκτόνος», όσο και της εγκυκλίου του κ. Ευ. Μπασιάκου, που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2004 για την εφαρμογή του δασικού νόμου. Ακόμη, ως εισηγητής είχε ταχθεί υπέρ της προστασίας της Λαυρεωτικής από οικοδομικές επεκτάσεις.
Ο κ. Πικραμμένος σήμερα είναι και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών, θέση από την οποία θα παραιτηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Πριν από την προαγωγή του ήταν πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μαζί με τον επίσης αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Βροντάκη. Ητανο νεότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παραμείνει ως το 2012, οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί, ενώ στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Ιούλιο του 1978, στον βαθμό του συμβούλου προήχθη τον Ιούλιο του 1993 και του αντιπροέδρου τον Ιούλιο του 2007.
Αλλαξε άρδην ο χάρτης της Δικαιοσύνης
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ/tovima.gr