ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

greek justice 3

Παραιτήθηκε σήμερα το πρωί (30-06-09) ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, δέκα ημέρες πριν την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου παραμονής του στην θέση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που είναι η τετραετία. Η θητεία του κ. Παναγιωτόπουλου έληγε στις 10 Ιουλίου 2009.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, προκειμένου να καλυφθούν από το υπουργικό συμβούλιο όλες μαζί οι κενούμενες σήμερα θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δύο παράγοντες τον οδήγησαν να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του: 1) Η σπουδαιότητα των θέσεων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης οι οποίες δεν πρέπει να παραμένουν κενές, εκτός και αν πρόκειται το πολύ για λίγες ώρες και 2) το ότι το αρμόδιο όργανο για τις προαγωγές δικαστών, που είναι το υπουργικό συμβούλιο, λόγω του πολυπρόσωπου χαρακτήρα του, δεν είναι δυνατόν να συνέρχεται συνεχώς για τα ίδια θέματα.

Κατόπιν αυτών, προς διευκόλυνση του θεσμικού ρόλου του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην Δικαιοσύνη υπέβαλε την παραίτηση του, έτσι ώστε οι θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας να πληρωθούν ενιαίως (σε μία συνεδρίαση) από το υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνταξιοδοτούνται ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τρεις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, τέσσερις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και έξι αρεοπαγίτες. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, τρεις αντιπρόεδροι, όπως και δύο αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη αποχωρούν δύο πρόεδροι Εφετών και δύο Εισαγγελείς Εφετών.

Χωρίς εκπλήξεις η νέα ηγεσία των δικαστών
Επελέγησαν λίγο- πολύ όσοι αναμένονταν, αν και χρειάστηκε μια μεγάλη «βουτιά» στην επετηρίδα.


Επεκράτησαν τα φαβορί στη χθεσινή επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και επελέγησαν αυτοί που πρότειναν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό επίσης των επιλογών που έγιναν για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η «βαθιά βουτιά» στην επετηρίδα.

Αντίθετα, με απόλυτο σεβασμό στην επετηρίδα έγινε η επιλογή του νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα. Στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη ο όγδοος στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών κ. Ι. Τέντες και για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νεότερος αντιπρόεδρος κ. Π. Πικραμμένος .

Λ ίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τη Δικαιοσύνη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη προαγωγή του ο δεύτερος στην επετηρίδα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Α. Ζύγουρας.

Για τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου η «βουτιά» έφθασε στη 18η θέση της επετηρίδας. Ειδικότερα, ο τέταρτος στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών κ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο Ιούνιο, είναι ο πρώτος νέος αντιπρόεδρος του ΑΠ, ενώ ο επίσης αρεοπαγίτης κ. Μίμης Γραμματικούδης, ο οποίος είναι ένατος στην επετηρίδα, είναι ο δεύτερος αντιπρόεδρος του ΑΠ και συνταξιοδοτείται το 2011.

Ο 13ος στην επετηρίδα αρεοπαγίτης κ. Δ. Πατινίδης είναι ο τέταρτος νέος αντιπρόεδρος και εγκαταλείπει την τήβεννο το 2013.

Η κυρία Θεοδώρα Γκοΐνη είναι η πρώτη γυναίκα που προάγεται στη θέση αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο.

Κατείχε τη 18η θέση στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα το 2013.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να κάνει «βουτιά» στην επετηρίδα και στις επιλογές των αντιπροέδρων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προάγοντας μάλιστα τρεις συμβούλους «μακράς πνοής».

Ο κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου , ο οποίος είναι τρίτος στην επετηρίδα και θα παραμείνει ως το 2015 στο δικαστικό σώμα, είναι ο πρώτος νέος αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακολουθεί ο έβδομος στην ιεραρχία κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος εγκαταλείπει το σώμα το 2018.

Ο τρίτος αντιπρόεδρος στο ΣτΕ, που ήταν εκτός προγνωστικών, είναι ο κ. Δημοσθένης Πετρούλιας, ο οποίος είναι ένατος στην επετηρίδα και συνταξιοδοτείται το 2017.

Ο τέταρτος και τελευταίος αντιπρόεδρος είναι ο 13ος στην επετηρίδα των συμβούλων κ. Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή για 11 χρόνια (αποχωρεί το 2020).

Σ το τρίτο μεγάλο δικαστήριο της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπήρξε παραβίαση της επετηρίδας κατά τις προαγωγές των δύο αντιπροέδρων.

Πρώτος αντιπρόεδρος στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ο δεύτερος στην επετηρίδα κ. Θεοχάρης Δημακόπουλος που αποχωρεί σε δύο χρόνια. Ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος είναι ο δεύτερος αντιπρόεδρος ο οποίος ήταν τρίτος στην επετηρίδα και συνταξιοδοτείται σε οκτώ χρόνια.


Ποιοι είναι οι νέοι «ηγέτες» της Δικαιοσύνης


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ

Ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ.Γ. Καλαμίδαςήταν στενός συνεργάτης του συνταξιοδοτηθέντος προχθές, πρώην πλέον προέδρου του Αρείου Πάγου κ.Β. Νικόπουλου.Ο κ. Καλαμίδας ήταν πρώτος στην επετηρίδα των αντιπροέδρων. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του Α΄ Τμήματος. Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε ταχθεί κατά των συμβασιούχων και υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, όπως επίσης είχε ταχθεί κατά της απαλλαγής των τέως μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ. Στο δικαστικό σώμα, από το οποίο αποχωρεί σε δύο χρόνια, εισήλθε τον Ιούνιο του 1972 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Σεπτέμβριο του 2004. Στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Ιούλιο του 2007. Ο γιος του κ. Καλαμίδα είναι δικηγόρος Αθηνών.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΝΤΕΣ

Ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ιωάννης Τέντεςήταν πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δίκασε τα μέλη του ΕΛΑ στην πρώτη μεγάλη δίκη για την οργάνωση αυτή το 2004. Ηταν όγδοος στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών και θα παραμείνει στην ανώτατη εισαγγελία της χώρας ως και το 2013, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο όριο παραμονής του στο δικαστικό σώμα το συμπληρώνει το 2014. Και αυτό γιατί μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το ανώτατο όριο παραμονής στον βαθμό του προέδρου των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας είναι η τετραετία. Ο νέος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, είναι γόνος δικαστικής οικογενείας, διετέλεσε προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών. Ακόμη, είχε ταχθεί κατά της απαλλαγής των μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Οκτώβριο του 1973 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη το 2006.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.Παναγιώτης Πικραμμένος έγινε γνωστός, πέραν των δικαστικών, το 2003 ως εισηγητής στην υπόθεση της ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τότε τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των οικοδομικών εργασιών. Επίσης είχε ταχθεί κατά της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων τόσο του δασικού νόμου του 2003, που έχει χαρακτηριστεί «δασοκτόνος», όσο και της εγκυκλίου του κ.Ευ. Μπασιάκουπου εξέδωσε για την εφαρμογή του δασικού νόμου. Ητανο νεότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παραμείνει ως το 2012, οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί. Ο κ. Πικραμμένος σήμερα είναι και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών, θέση από την οποία αναμένεται να παραιτηθεί.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ | Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009