Γ. Παπανδρέου: Να αλλάξουμε το σύστημα
Πρόταση για μια άλλη οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση θα καταθέσει η Σοσιαλιστική Διεθνής στη σύνοδο του G20
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μια νέα πρόταση, σε αντίθεση με το σημερινό παγκόσμιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, θα καταθέσει το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. «Αν φοβηθούμε τα κατεστημένα, δεν θα πάμε μπροστά» δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο κ. Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας: «Το σύστημα που προκάλεσε τεράστιες ανισότητες δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Και επαναλαμβάνω:είναι θέμα επιλογών, δεν είναι θέμα χρημάτων». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «εγκατέλειψε» για λίγο τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση των 35 τακτικών μελών του προεδρείου, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών καθιερώθηκε σε ετήσια βάση παράλληλα με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δέχθηκε πολλές ευχές για νίκη στις εκλογές.
Στη συνεδρίαση του προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ . Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή κ. Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας κ. Γκόραν Πέρσον. Οπως αναφέρθηκε, πρόκειται για αποτελέσματα «συστηματικής δουλειάς» ενός χρόνου των δύο αυτών επιτροπών, τα οποία θα οδηγήσουν σε «πολύτιμα συμπεράσματα» και για το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης». Ε πίσης, συζητήθηκαν: α) το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής εν όψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, β) οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση και γ) οι προτεραιότητες των Σοσιαλιστών σε σχέση με τη συνάντηση κορυφής του G20. Το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε ψήφισμα που θα μεταφέρει στη διάσκεψη του G20 ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κ. Χουάν Σομαβία.
Μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν ήταν η πρόεδρος της Χιλής κυρία Μισέλ Μπατσελέτ, η πρόεδρος της Φινλανδίας κυρία Τάργια Χάλονεν, ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής κ. Τζάκομπ Ζούμα, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας κ. Αλβαρο Κολόμ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο , ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπορίς Τάντιτς, ο πρόεδρος της Ανω Δούμας της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Μιρόνοφ, η επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UΝDΡ) και πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κυρία Ελεν Κλαρκ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών κ. Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν , η πρώην προεδρική υποψήφια της Γαλλίας κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και αρκετοί άλλοι. Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης παρουσίας του στην έδρα του ΟΗΕ ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χαβιέρ Σολάνα. «Θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι πλέον όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις,τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι «η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές,για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν και στη συνάντηση του G20».
O πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε από τη μία να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και από την άλλη να λέμε ότι θα “παγώσουμε” μισθούς,συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία. Αυτό αποτελεί γενικό συμπέρασμα των εν λόγω επιτροπών, αλλά και όλων των προοδευτικών, σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο, και τα βάρη να πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που στη βάση της υπάρχουν η ισότητα, η κοινωνική συνοχή, η ποιότητα, άρα και η βιωσιμότητα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, είναι όμως πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα».
Απαντώντας σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από την εφετινή Γενική Συνέλευση», ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ δείχνει κάτι».
Ποιος είναι ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ
Ε ξέχον μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, ο αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Τζόζεφ Στίγκλιτζ έχει σημαντική εμπειρία (και) σε θέματα πολιτικής διακυβέρνησης. Από το 1993 ως το 1997 ήταν μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου Κλίντον- επί δύο έτη μάλιστα ήταν και πρόεδρος του Συμβουλίου. Επίσης, από το 1997 ως το 1999 παρείχε τις υπηρεσίες του ως κορυφαίος οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Παγκόσμια Τράπεζα υπήρξε όμως μέγας πολέμιος της πολιτικής της... ίδιας της τράπεζας και του «αδελφού» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο Στίγκλιτζ ουδέποτε ασπάστηκε τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομικής θεωρίας. Και την εποχή ακόμη όπου ο καλούμενος «νεοφιλελευθερισμός» κυριαρχούσε χωρίς αντίπαλο παγκοσμίως, και στον χώρο των ιδεών και στον χώρο της πολιτικής, ο αμερικανός οικονομολόγος υποστήριζε την «επιστροφή στις βασικές οικονομικές θεωρίες» .
Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Στίγκλιτζ συγκρότησε προ μηνών την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα. Τον περασμένο Μάρτιο η «Επιτροπή Στίγκλιτζ» παρουσίασε τις προτάσεις της, στις οποίες περιλαμβάνονται δέκα «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης». Η Επιτροπή θεωρεί τη ρύθμιση και τη διαφάνεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές. Προτείνει επίσης τη θέσπιση κανόνων στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (over the counter), ενώ για να αποτραπούν νέες καταρρεύσεις εθνικών οικονομιώνόπως συνέβη στην Ισλανδία- προτείνεται η ίδρυση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος αρωγής των κρατών, στο οποίο θα προστρέχουν σε έκτακτες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις, αποφεύγοντας έτσι τις συνταγές λιτότητας του ΔΝΤ.
Στη δεξίωση του Κλίντον
Κ ατόπιν πρόσκλησης του Μπιλ Κλίντον ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέβη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) στο Μανχάταν, όπου ο οργανισμός Clinton Global Ιnitiative παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν δεκάδων ηγετών, ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο 5ο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κλίντον ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου «καλή επιτυχία» στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και πρώην πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο κ. Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Στίγκλιτζ και αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα στη 1 το πρωί (ώρα Ελλάδος) για την Αθήνα. Κατά το σύντομο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Κινήματος συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του και υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Δ. Δρούτσα και άλλους στενούς συνεργάτες του.