Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνονται η άρση του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ
Οι σχεδιασμοί αποχώρησης του στρατιωτικού σκέλους των ειρηνευτών του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Κύπρο περιλαμβάνεται σε εσωτερική οδηγία προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μια οδηγία την οποία έστειλε η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει ακόμη ένα μήνυμα. Ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δεν προγραμματίζει άφιξή του στην Κύπρο πριν από τις αρχές του επόμενου έτους. Συνεπώς, οι αρχικός σχεδιασμός για επίσκεψή του στην Κύπρο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εν όψει και της έναρξης του δευτέρου γύρου των συνομιλιών, αναστέλλεται, προφανώς διότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατανοεί τον κίνδυνο να εξελιχθεί η επίσκεψή του σε φιάσκο, εφόσον οι συνομιλίες δεν προχωρούν, όπως θα έπρεπε.
Η αποχώρηση
Πάντως με την εσωτερική οδηγία της η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ζητά από την ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προβεί σε εισηγήσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος της ειρηνευτικής δύναμης, περιλαμβανομένης ακόμη και της αποχώρησής της από την Κύπρο. Τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίζονται ότι οι εντολές για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρόπου δράσης και λειτουργίας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ ανά τον κόσμο, λαμβάνοντας π.χ. υπόψη το οικονομικό κόστος και τις προτεραιότητες. Ο ισχυρισμός των
Ηνωμένων Εθνών δεν εξουδετερώνει τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από πιθανή αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή ακόμη και από αυτήν την αποχώρησή της από την Κύπρο. Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται ως εξής:
α) Οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ περιλαμβάνονται στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εκδόθηκε το 1964 και στη βάση του οποίου αναγνωρίστηκε η συνέχιση ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τα αιματηρά επεισόδια των Χριστουγέννων του 1963. Η όποια αλλαγή των όρων εντολής είναι δυνατόν να δημιουργήσει προϋποθέσεις διάβρωσης της νομιμοποίησης της κυπριακής κυβέρνησης στον ΟΗΕ.
β) Εάν αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, εγείρεται το ερώτημα ποιος θα ελέγχει τη νεκρή ζώνη. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι είναι υπό τον έλεγχό της η νεκρή ζώνη και ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στα Ηνωμένα Έθνη για να επιβλέπουν και να περιπολούν.
Εάν γίνει δεκτή η θέση της κυπριακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι η νεκρή ζώνη δεν ανήκει στην κατεχόμενη περιοχή. Αντίθετη είναι η τουρκική θέση, που θεωρεί ότι η νεκρή ζώνη είναι τμήμα του κατεχόμενου εδάφους και είναι βέβαιο ότι ο τουρκικός στρατός θα το διεκδικήσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένταση, ακόμη και σε κρίση, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους.
Επιπρόσθετα η νεκρή ζώνη είναι ενταγμένη στο κεφάλαιο του εδαφικού. Οι Τούρκοι ανέκαθεν περιελάμβαναν στις όποιες εδαφικές τους υποχωρήσεις και τη νεκρή ζώνη.
Εκβιασμός
Οι εντολές για εισηγήσεις και ιδέες, που αφορούν στην
ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη και σε αυτήν την αποχώρησή της, σχετίζονται με τις εξελίξεις του Δεκεμβρίου. Εάν η κυπριακή κυβέρνηση είναι διεκδικητική στην ΕΕ, ζητώντας επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τότε οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να της προκαλέσουν πρόβλημα μέσω απειλών που αφορούν την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες και την αλλαγή των όρων εντολής της, σε μια προσπάθεια διάβρωσης του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νομιμοποίησής της στον ΟΗΕ, αλλά και φορτώνοντας το βάρος των αρνητικών εξελίξεων που θα προκύψουν από την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους ώμους του Προέδρου Χριστόφια.
(Παρόν)
Βρετανία και ΗΠΑ εκβιάζουν τον Χριστόφια!.