ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

είμαι αυτοδημιούργητος

25/09/2009 | ΑΠΕ





Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα"


Το περιοδικό "Ιλ Βενερντί" (Il Venerdi), ένθετο της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα" (La Repubblica), δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

"Ο Καραμανλής είχε υποσχεθεί την αλλαγή, αλλά είδαμε μόνον κρίση, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις", τονίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου "ποια είναι η συνταγή σας για την οικονομική ανάκαμψη;" ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: "πιο δίκαιη φορολόγηση, υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα δημοσιοποιήσουμε όλες τις δαπάνες και θα ποντάρουμε στην πράσινη, οικολογική οικονομία, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Σε ότι αφορά τη σχέση με την οικογένειά του και με τον πατέρα του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "τα όσα έμαθα από την οικογένειά μου ήταν βασικής σημασίας, και όχι μόνο από πολιτικής άποψης. Ο πατέρας μου, μου μετέδωσε την ικανότητα κριτικής ανάλυσης στα κοινωνικά θέματα, αλλά και το αίσθημα δικαιοσύνης και αφοσίωσης προς τους φτωχότερους". Όσο για το ζήτημα των "μεγάλων πολιτικών δυναστειών της Ελλάδας", το οποίο τίθεται από τον δημοσιογράφο του "Ιλ Βενερντί", ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι "δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι πολίτες, σε φάσεις μεγάλης αβεβαιότητας, εντοπίζουν στις πολιτικές δυναστείες, ένα στοιχείο σταθερότητας". Αλλά σε σχέση με το ίδιο πάντα θέμα, προσθέτει ότι "το 2004, με επέλεξαν, με την ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, εννιακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι, το 9% των πολιτών. Αν πίστευα πως βρίσκομαι εκεί που είμαι μόνο χάρη στο επώνυμό μου, θα εγκατέλειπα την πολιτική".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά τις μέρες αυτές, λίγο πριν την ψήφο, αποκαλύπτει επίσης ότι "προσπαθεί και να ξεδίνει. Κολυμπάει, τρέχει, ακούει μουσική. Τον ολλανδό Armin van Buuren, τους Killers, και τον Zucchero, με το τραγούδι I tempi cambieranno (Οι καιροί θα αλλάξουν)".

Στην τελευταία, δε, ερώτηση, του ιταλού απεσταλμένου "τι σημαίνει για σας, η λέξη σοσιαλισμός;", ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: "να δώσουμε περισσότερη δύναμη στους πολίτες και να τους πληροφορούμε, για να τους βοηθάμε να λαμβάνουν αποφάσεις. Σημαίνει, επίσης, κοινωνική δικαιοσύνη και νέα σχέση με το περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα λίγα σοσιαλιστικά κόμματα, που κέρδισαν στις τελευταίες ευρωεκλογές. Είμαστε ένα υπόδειγμα διαφάνειας και δημοκρατικής ευρύτητας. Οι προοδευτικές δυνάμεις χάνουν όταν αποδέχονται μια -με κάθε κόστος- ιδέα ανάπτυξης. Κερδίζουν όταν ξέρουν να εκδημοκρατικοποιούν και να κάνουν πιο δίκαιη την παγκοσμιοποίηση".