ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγορεί το Βουκουρέστι

Οι αρχές του Μόλδοβα σχεδιάζουν να απελάσουν τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Βορονίν ότι το Βουκουρέστι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνησή του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ρία.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή των μυστικών υπηρεσιών του Μόλδοβα, επισημαίνει πως οι δημοσιογράφοι είχαν αναμιχθεί σε "ενέργειες ασυμβίβαστες" με τους νόμους της χώρας.

Ο Βορονίν, ο μόνος κομμουνιστής πρόεδρος στην Ευρώπη, κατηγόρησε τη Ρουμανία ότι υποκινεί τα βίαια επεισόδιο εναντίον του κόμματός του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ρωσία: Να μην ασκηθούν πιέσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν θα πρέπει να πιέσουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συμμαχία με την Ουάσινγκτον ή με τη Μόσχα, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε σχόλιά του που προφανώς αναφέρονται στις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Μόλδοβα, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει "κρυφή ατζέντα" στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Υποχώρησε η Εκλογική Επιτροπή
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Μόλδοβα συμφώνησε να επιτρέψει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία διαμαρτύρονται για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, να ελέγξουν τους εκλογικούς καταλόγους.

"Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν έγκριση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να ελέγξουν τους εκλογικούς καταλόγους", δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος "Ο Μόλδοβάς μας". Ο έλεγχος των εκλογικών καταλόγων υπήρξε ένα από τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή οριστικοποίησε την Τετάρτη τα εκλογικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 60 από τις 101 θέσεις του νέου κοινοβουλίου.

Στο Βουκουρέστι ο Ρουμάνος πρέσβης
Επέστρεψε σήμερα στο Βουκουρέστι ο Ρουμάνος πρέσβης στον Μόλδοβα, Φίλιπ Τεοντορέσκου, καθώς χθες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μόλδοβα, Βλαντιμίρ Βορόνιν, τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών.

Ο κ. Βορόνιν κατηγόρησε τη Ρουμανία ότι εμπλέκεται στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στον Μόλδοβα και πρόσθεσε πως αποφάσισε την απέλαση του πρεσβευτή της Ρουμανίας στην Τσιτσινάου.

Το Βουκουρέστι απέκρουσε τις κατηγορίες των αρχών του Μόλδοβα και χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσιτσινάου επιρρίπτει στη Ρουμανία και στους Ρουμάνους πολίτες την ευθύνη των εσωτερικών προβλημάτων του Μόλδοβα».

Έκκληση από ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τον Μόλδοβα να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη γειτονική Ρουμανία αφού η πρώην σοβιετική δημοκρατία κατηγόρησε το μέλος της ΕΕ ότι υποδαυλίζει τη μετεκλογική βία.

"Μολονότι είναι κατανοητή η πολυπλοκότητα των μολδαβο-ρουμανικών σχέσεων, καλούμε την κυβέρνηση του Μόλδοβα να αποκαταστήσει ομαλές σχέσεις με τη Ρουμανία", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας, χωρών που είναι η προηγούμενη, η τωρινή και η επόμενη προεδρεύουσα της ΕΕ.

"Καλούμε τις αρχές του Μόλδοβα να σεβαστούν όλες τις συνταγματικές ελευθερίες και όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε βία", προσέθεσαν οι υπουργοί.



Τρεις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, για τις οποίες το κυβερνών κόμμα καταγγέλθηκε για νοθεία, ο Μολδαβός πρόεδρος Βλαντίμιρ Βορονίν απείλησε τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται. «Χθες είχα φθάσει στο όριο. Εάν αυτό επαναληφθεί, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η εξουσία έχει κάθε λόγο να λάβει τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε. Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Μόλδοβα επανέκτησε χθες τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και των προεδρικών γραφείων, τα οποία είχαν καταληφθεί από τους διαδηλωτές, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σχεδίαζε να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.

Κόντρα με τη Ρουμανία
Σε οριακό σημείο βρίσκονται και οι σχέσεις της χώρας με τη Ρουμανία. Ο πρόεδρος Βορονίν κατηγορεί το Βουκουρέστι για εμπλοκή στα επεισόδια και οι αρχές του Μόλδοβα κάλεσαν χθες τον Ρουμάνο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών. Στη συνέχεια οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Μόλδοβας έκλεισε τα σύνορά του με τη Ρουμανία, περιορίζοντας τη διέλευση των συνόρων μόνο στους Μολδαβούς πολίτες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές της γειτονικής χώρας. «Όταν η σημαία της Ρουμανίας υψώνεται σε κυβερνητικά κτίρια, η πρόθεση της αντιπολίτευσης να επιχειρήσει πραξικόπημα γίνεται σαφής», τόνισε ο Μολδαβός πρόεδρος. Το Βουκουρέστι απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Κισινάου για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του.

Το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι μετέδωσε πως ο Βορονίν κήρυξε τον Ρουμάνο πρεσβευτή «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Οι Αρχές της χώρας τον κάλεσαν μάλιστα να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας. Ο Βορονίν κατηγόρησε επίσης τη Ρουμανία για ανάμειξη στις διαδηλώσεις.

Οι ρουμανικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Μολδαβία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρουμανία, περιορίζοντας τη διέλευση των συνόρων μόνο στους Μολδαβούς πολίτες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Μολδαβία είναι μια συνωμοσία για να κλονιστεί η κυριαρχία της χώρας, υπονοώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ένωσης της με τη Ρουμανία. Η Ρουμανία, από την πλευρά της, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Μολδαβίας για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Μολδαβίας και Ρουμανίας μετά τις κατηγορίες του Βουκουρεστίου εναντίον της γειτονικής χώρας ότι εμπλέκεται στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Κισινάου μετά τη νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η Μολδαβία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρουμανία, περιορίζοντας τη διέλευση των συνόρων μόνο στους Μολδαβούς πολίτες και, παράλληλα αποφάσισε την απέλαση του πρεσβευτή της Ρουμανίας.

Αναψε φωτιά μεταξύ Ρουμανίας - Μολδαβίας

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ανακάλεσε την πρέσβη της Μολδαβίας στη Ρουμανία, υπό τη σκιά των δυναμικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, μετά τη σαρωτική νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ε.Ε στην Κισινάου πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να εξετάσουν την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μολδαβία ζητώντας από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για συνωμοσία που στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει τη κυριαρχία της χώρας, υπονοώντας τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την ένωση της χώρας με τη Ρουμανία.

"Κρίνοντας από τα συνθήματα που ακούγονται στις πλατείες και τις ρουμανικές σημαίες που κρατούν οι οργανωτές, στόχος τους είναι να υπονομεύσουν την κυριαρχία του Μόλδοβα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και προστίθεται ότι "το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα αποκατασταθεί η δημόσια και συνταγματική τάξη μέσα στις επόμενες ημέρες και η επιλογή των πολιτών του Μόλδοβα θα αναγωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις".

Την ίδια πεποίθηση φαίνεται ότι έχει και ο πρόεδρος του Μόλδοβα, Βλάντιμιρ Βορόνιν, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, κήρυξε τον ρουμάνο πρεσβευτή persona non-grata, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Ρουμανία για ανάμειξη στις διαδηλώσεις.