ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Το ψήφισμα του ΕΚ για το Eldorado του Ομπάμα..

Η συζήτηση (24.10.2007)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Manuel LOBO ANTUNES επαίνεσε τον τρόπο διεξαγωγής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην νέα τουρκική εθνοσυνέλευση. Κάλεσε, ωστόσο, την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Ζήτησε επίσης να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την θρησκευτική ελευθερία κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πορτογάλος Υφυπουργός καταδίκασε ακόμη τις τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος της Τουρκίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τον τουρκικό λαό. Επιπλέον, κάλεσε την νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στην Συμφωνία της Άγκυρας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το σύνολο των κρατών μελών.

Η Επιτροπή

Ο Olli REHN χαρακτήρισε το ψήφισμα σωστό και ακριβές. Τόνισε ακόμη ότι κατά την διεξαγωγή των πρόσφατων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών τηρήθηκε κάθε δημοκρατική αρχή. Επαίνεσε ακόμη την Τουρκία για το γεγονός ότι το νέο τουρκικό κοινοβούλιο είναι αντιπροσωπευτικό της πολυμορφίας του πολιτικού χάρτη της χώρας. Κατά την άποψη του Επιτρόπου, τώρα είναι η στιγμή για να δοθεί μια νέα ώθηση στην διαδικασία της μεταρρύθμισης. Ο κ. REHN εξέφρασε ακόμη την συμφωνία του με τα συμπεράσματα του ψηφίσματος. Τέλος, ζήτησε την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Συμφωνία της Άγκυρας.

Οι πολιτικές ομάδες

Το ψήφισμά της, δήλωσε η Ria OOMEN-RUIJTEN (ΕΛΚ-ΕΔ, NL), κάνει αναφορά σε όσα πέτυχε αλλά και σε όσα δεν πέτυχε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Η ευρωβουλευτής των Κάτω Χωρών τόνισε ακόμη ότι η ενίσχυση των θρησκευτικών ελευθεριών θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Τουρκίας. Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να τροποποιήσει το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Τέλος, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες έχουν ζωτική σημασία για την Ένωση.
Ο Hannes SWOBODA (ΣΕΚ, AT) κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης και να σέβεται την θρησκευτική ελευθερία. Παράλληλα, ζήτησε την εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού και καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK. Ζήτησε επίσης την λήψη μέτρων υπέρ των Κούρδων, ώστε να νιώθουν την Τουρκία ως πατρίδα τους.
Ο Alexander Graf LAMBSDORFF (ΦΙΛ, DE) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεπεράστηκε η συνταγματική κρίση στην Τουρκία. Επιπλέον, ζήτησε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν το μέτρο αξιολόγησης της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής κάλεσε στην συνέχεια την Άγκυρα να τροποποιήσει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα, να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών και να διασφαλίσει τις προσωπικές ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών. Τέλος, ζήτησε την λήψη κατάλληλων, αναλογικών και χρονικά περιορισμένων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Ο Nello MUSUMECI (ΕΕΕ, IT) δήλωσε πως ένα χρόνο μετά το τελευταίο ψήφισμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Η ελευθερία έκφρασης είναι περιορισμένη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK συνεχίζονται και η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει αναγνωριστεί. Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο Joost LAGENDIJK (ΠΡΣ/ΕΕΣ, NL) επαίνεσε τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει Τουρκία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετές. Αναφερόμενος στο Κουρδικό, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης αλλά και της αρμονικής συμβίωσης του τουρκικού και του αρμενικού λαού.
"Είναι διακηρυγμένη η θέση μας ότι εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το ενταξιακό πλαίσιο και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο κ. Κυριάκος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (ΑΚΕΛ). Κατά την άποψή του, οιεσδήποτε μεσοβέζικες λύσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν τα αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουν είτε η Τουρκία είτε η Ένωση. Ως εκ τούτου, "οφείλουμε να σημειώσουμε πως κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί από την Τουρκία, όμως επαναλαμβάνουμε ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή της πορεία πρέπει να πράξει και όσα οι προηγούμενες υπό ένταξη χώρες και να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της".
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει και τις δεσμεύσεις της προς την Κύπρο, όπως το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων της Τουρκίας σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση του βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες. "Ως ομάδα της Αριστεράς αλλά κύρια ως ΑΚΕΛ έχουμε την πεποίθηση ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της και κύρια για τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. Επίσης, η ενθάρρυνση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία μπορεί να αποτελέσει "μοχλό πίεσης για την προάσπιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων και των Κούρδων, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και για την άρση του κλεισίματος των συνόρων με την Αρμενία".
"Ακούσαμε καταπληκτικά πράγματα και μάλιστα από τον αρμόδιο Επίτροπο ο οποίος έσπευσε με μεγάλη ευκολία να αποκαλέσει τρομοκράτες όσους, εν πάση περιπτώσει, διατείνονται ότι πολεμούν για την ελευθερία. Διερωτώμαι εάν δεν βιαζόμαστε πολύ να χαρακτηρίσουμε ως βαλλομένη πανταχόθεν την Τουρκία" δήλωσε ο κ. Γεώργιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΑΟΣ). Όπως ακόμη ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσαρμόζεται προς τις απαιτήσεις της Ένωσης. Αυτό είναι πρωτοφανές, διότι είναι "η μόνη χώρα που δεν προσαρμόζεται", τόνισε, τέλος, ο πολιτικός του ΛΑΟΣ.

"Φαίνεται πως όλοι κοιμόμαστε", είπε ο Philip CLAEYS (ΤΠΚ, BE) τασσόμενος κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή του, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ενώ μέχρι πρότινος η Άγκυρα ήταν έτοιμη για μεγάλη στρατιωτική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.
Ο κ. Γιαννάκης ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ (ΔΗΣΥ) έθεσε αρχικά τα εξής ερωτήματα: "Τί θα συμβεί εάν η υποψήφια Τουρκία αγνοήσει τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισβάλλει στο Βόρειο Ιράκ; Ποιές είναι οι προθέσεις της Τουρκίας; Ίσως η επανάληψη του φαινομένου της Κύπρου ή κατοχή εδάφους του κουρδόφωνου Ιράκ για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες πολλών, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ευρώπης, για σταθεροποίηση του Ιράκ; Πως μπορούν κράτη μέλη ή υποψήφια κράτη να αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης εκεί που ζωές Ευρωπαίων στρατιωτών χάνονται με στόχο την σταθερότητα;"

Στην συνέχεια της παρέμβασής του ο κ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά το 40% της Κύπρου και ότι αυτό δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης. Υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. "Τί θα λέει προς τούτο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 6 Νοεμβρίου;" αναρωτήθηκε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία εγκαινίασε ένα πρόγραμμα εκδημοκρατισμού που τόσο χρειάζεται, τόνισε ο κ. Μάριος ΜΑΤΣΑΚΗΣ (ΦΙΛ, CY). Κατά την άποψή του, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ η υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ένωση θα πρέπει να παραμείνει ακλόνητη. Βεβαίως, κανείς δεν αγνοεί ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως η κατοχή της Κύπρου, επεσήμανε ακόμη ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων. Δεδομένου, ωστόσο, ότι μια πιο ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος συνομιλητής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο κ. ΜΑΤΣΑΚΗΣ εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσχώρησή της στην Ένωση. Κατά την άποψή του, ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη προόδου είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική του καρότου και μικρότερη στην πολιτική του ραβδιού. Κάλεσε λοιπόν τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν το ψήφισμα για να δείξουν στην Τουρκία ότι "την θέλουμε" στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και την επίλυση του Κυπριακού.

Η κ. Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και χαιρέτισε την εκφρασμένη θέληση του τουρκικού λαού για την συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Όπως ακόμη ανέφερε, "η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που παραμένει στόχος, άνοιξε τον δρόμο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δυστυχώς όμως από ένα σημείο και μετά αυτή έχει επιβραδυνθεί".

Κατά την άποψη της Ελληνίδας πολιτικού, η νέα κυβέρνηση, που διαθέτει νωπή και ισχυρή εντολή, οφείλει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι διατάξεις της συμφωνία σύνδεσης και του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Στην συνέχεια υπενθύμισε ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης αφορά πρωτίστως τον εκδημοκρατισμό, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα καθώς και η ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. "Η ως τώρα στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο τελευταίο αυτό θέμα έχει επιτρέψει την εμφάνιση ακραίων πράξεων. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την ανεξήγητη επιμονή των τουρκικών αρχών στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Θεολογική Σχολή στη Χάλκη" δήλωσε ακόμη η κ. ΚΟΠΠΑ.

Αναφερόμενη, τέλος, στην τεταμένη κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία, η ομιλήτρια εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει η λογική της βίαιης επίλυσης των διαφορών γιατί αυτό θα σημάνει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η λαϊκή εντολή που δόθηκε στην κυβέρνηση Ερντογάν και στον κ. Ερντογάν ειδικότερα σημαίνει την συνέχεια της μεταρρυθμιστικής πορείας της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Γιώργος ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΔ). Ταυτόχρονα, σημαίνει:
Μια νέα βούληση για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού με πρώτη προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Μια νέα βούληση για ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας γενικά και ειδικότερα με την Ελλάδα.
Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με νέους νόμους, όπως ο νόμος για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και οι νόμοι για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
Ιστορική συμφιλίωση με το παρελθόν και αναγνώριση των γενοκτονιών που έχουν να κάνουν με τους Αρμένιους, τους Πόντιους και τους Ασσύριους.

Μια νέα λογική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν στο Βόρειο Ιράκ τετελεσμένα γεγονότα κατεχομένων εδαφών, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο.

Ο κ. Γιαννάκης ΜΑΤΣΗΣ (Για την Ευρώπη) χαρακτήρισε το ψήφισμα ισορροπημένο. Υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι της Κύπρου, ο ομιλητής κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου. Θα πρέπει επίσης να προβεί "στον τερματισμό του εποικισμού και της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, στον επαναπατρισμό των εποίκων που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στα κατεχόμενα...τον τερματισμό του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τον τερματισμό της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς". Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους κατοίκους της.

"Εμείς λέμε ναι σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και ναι σε μια ευρωπαϊκή λύση μακράν διχοτομικών γραμμών και ζωνών που να στηρίζεται, όπως ορθά τονίζει η εισηγήτρια, επί των αρχών της ενωμένης Ευρώπης για την δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους πρότυπου για όλη την Ευρώπη όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Χριστιανοί και Μωαμεθανοί μπορούν να ζουν δημιουργικά και ειρηνικά στην πρακτική του αμοιβαίου σεβασμού, των αρχών και των αξιών της ενωμένης Ευρώπης" δήλωσε ο κ. ΜΑΤΣΗΣ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
22/10/2007
Έγγραφο: B6‑0376/2007
Διαδικασία: Πρόταση ψηφίσματος
Συζήτηση: 24.10.2007
Ψηφοφορία: 24.10.2007