Εκτύπωση | 28/04/2009 | AΠE
|Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αλλάξει η ονομασία "γρίπη των χοίρων" σε "νέα γρίπη" ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τη βιομηχανία της χοιροτροφίας.
"Αποφασίσαμε να μιλάμε από τώρα για νέα γρίπη ("novel flu" στα αγγλικά) ώστε αυτό να μην έχει αρνητική επίπτωση στη βιομηχανία μας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης", εξήγησε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
"Προκαλέσαμε κακούς συνειρμούς αναφορικά με την κατανάλωση του χοιρινού" μιλώντας για γρίπη των χοίρων, υπογράμμισε. Όμως "η κατανάλωση του χοιρινού είναι εντελώς ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι το κρέας είναι ψημένο", διευκρίνισε.
Πολλές χώρες, ιδιαίτερα της Ασίας, αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές χοιρινού από το Μεξικό και από ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες έχουν υπάρξει αποδεδειγμένα κρούσματα γρίπης των χοίρων.
Όμως τα χοιροτροφεία δεν είναι, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, υπεύθυνα για την επιδημία της γρίπης που προήλθε από το Μεξικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) Μπερνάρ Βαλά.
"Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να δούμε ποια θα ήταν η καταλληλότερη ονομασία", πρόσθεσε ο Βαλά.
Οι χοιροτρόφοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα ήδη εδώ και πολλές εβοδμάδες εξαιτίας της πτώσης της τιμής του χοιρινού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτή την δύσκολη φάση. Προς το παρόν η Επιτροπή αρνείται οποιαδήποτε υποστήριξη.
Δεν αποδίδουν οι θερμικές κάμερες
Οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα, και ιδιαίτερα αυτοί που πραγματοποιούνται με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, "δεν αποδίδουν" όσον αφορά τον εντοπισμό επιβατών μολυσμένων από τον ιό της γρίπης των χοίρων, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι θερμικές κάμερες, οι οποίες ανιχνεύουν τους εμπύρετους επιβάτες, βρίθουν ωστόσο στα αεροδρόμια, ιδιαίτερα της Ασίας, όπου αυτή η τεχνική εγκαινιάστηκε όταν ξέσπασε η κρίση του Συνδρόμου Οξείας και Σοβαρής Ανεπάρκειας του Αναπνευστικού Συστήματος (SARS) το 2003.
"Αν ένα άτομο έχει εκτεθεί στον ιό ή αν έχει μολυνθεί (...) αυτό το άτομο μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα στο αεροδρόμιο", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Γκρέγκορι Χαρτλ, εξηγώντας ότι οι θερμικές κάμερες "δεν εντοπίζουν άτομα τα οποία βρίσκονται ακόμα στη φάση επώασης της νόσου".
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει από την εποχή της κρίσης του SARS έδειξαν ότι οι έλεγχοι στα σύνορα δεν απέδωσαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια κατά της εξάπλωσης του ιού.
"Οσο προχωρούμε, μαθαίνουμε. Το SARS μας έμαθε πολλά", κατέληξε ο εκπρόσωπος.