ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ανδρούλλα Βασιλείου

Πορτρέτο

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου σπούδασε νομικά στο Middle Temple Inn of Court του Λονδίνου (1961-1964) και διεθνείς σχέσεις στο London Institute of World Affairs (1964-1966).

Εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο για είκοσι χρόνια (1968-1988). Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε νομικός σύμβουλος στην Standard Chartered Bank and αργότερα στην Τράπεζα Κύπρου και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου δημοσίων και ιδιωτικών εταιριών.

Εγκατέλειψε τη δικηγορία το 1988, όταν ο σύζυγός της εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως πρώτη κυρία της Κύπρου, ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες στον κοινωνικό, τον πολιτιστικό και άλλους τομείς. Συμμετείχε ενεργά επί σειρά ετών στον Σύνδεσμο Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου επί τέσσερις συνεχείς θητείες. Υπό την ιδιότητά της αυτή, συμμετείχε σε διάφορες διεθνείς και περιφερειακές διασκέψεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 1991, εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών και παρέμεινε στη θέση αυτή επί δύο συνεχείς θητείες. Διορίσθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για τη διοργάνωση του εορτασμού της πεντηκοστής επετείου.από την ίδρυση του Οργανισμού.

Όταν έληξε η θητεία της ως Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών, εξελέγη ομόφωνα επίτιμη πρόεδρός της.

Το 1996 εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Γυναικών και παρέμεινε στη θέση αυτή επί δύο συνεχόμενες θητείες.

Το 1996 εξελέγη βουλευτής του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ) και το 2001 επανεξελέγη για νέα πενταετή θητεία στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο κατά την οποία διετέλεσε βουλευτής συμμετείχε στις παρακάτω κοινοβουλευτικές επιτροπές:

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε επίσης μόνιμο μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στις διασκέψεις της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Ως μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε πολύ ενεργά στη διαδικασία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Την ίδια περίοδο διετέλεσε επίσης μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου- ΕΕ.

Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης (2001-2003) και συμμετείχε ενεργά στο σύνολο της διαδικασίας.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών (ELDR) (2001-2006) και υπό την ιδιότητά της αυτή υπήρξε και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φιλελεύθερων Γυναικών.

Το 2002, η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, διόρισε την Ανδρούλλα Βασιλείου πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που παρέχει ευρύ φάσμα θεραπειών για τους καρκινοπαθείς, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε όταν διορίστηκε Επίτροπος της ΕΕ τον Φεβρουάριο 2008.

Είναι σύζυγός του Γιώργου Βασιλείου, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1988-1993) και κύριου διαπραγματευτή της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι μητέρα τριών παιδιών.

Εκτός από τη μητρική της γλώσσα, τα ελληνικά, μιλάει άπταιστα αγγλικά και έχει μέτρια γνώση των γαλλικών. Της αρέσει η μουσική, το περπάτημα, το κολύμπι και το διάβασμα.