Ρατσισμός και αντισιμιτισμός
Εν μέσω διεθνούς κρίσης άρχισαν στη Γενεύη οι εργασίες της διάσκεψης του ΟΗΕ για τον ρατσισμό χωρίς την παρουσία μιας σειράς χωρών που μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση σε συμπαράσταση προς το Ισραήλ.
Ο Γεν. Γραμμ. ΟΗΕ αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές που δένουν την ανθρωπότητα και στην ανάγκη για επιβεβαίωση της πίστης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια, στις αξίες και στον σεβασμό της διαφορετικότητας.
Από τη διάσκεψη απουσιάζουν ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία και Ισραήλ με τον ισχυρισμό ότι στη Γενεύη μπορεί να αναπτυχθεί βήμα για αντισιμιτικές δηλώσεις, ενώ παρίστανται ανάμεσα σε άλλες χώρες η Μ. Βρετανία η Ιρλανδία και η Γαλλία.
Κεντρικό πρόσωπο στις κατηγορίες είναι ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα και η Γαλλία απείλησε με αποχώρηση σε περίπτωση επανάλειψης των ίδιων θέσεων.
Η πρώτη διάσκεψη για τον ρατσισμό έγινε στο Ντάρμπαν της Ν. Αφρικής πριν από οκτώ χρόνια και εκεί είχαν ακουστεί αντισιμιτικά σχόλια από διάφορες αραβικές και αφρικανικές χώρες όπως και από μη-κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο Πάπας έχει ταχθεί υπέρ της διάσκεψης δηλώνοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, ενώ στο πολιτικό παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να αφαιρεθούν ή να αποδυναμωθούν όλες οι αναφορές στο Ισραήλ και στη Μ. Ανατολή.
Το Ισραήλ αποκάλεσε ήδη και πριν από την έναρξη των εργασιών τη διάσκεψη της Γενεύης για το ρατσισμό «τραγική φάρσα» και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρέσβη του μετά τη συνάντηση του Αχμαντινετζάντ με τον Πρόεδρο της Ελβετίας.
Σήμερα Δευτέρα συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του Αδόλφου Χίτλερ και στη Γενεύη πραγματοποιούνται από εβραϊκές οργανώσεις εκδηλώσεις σε μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Μουσουλμανικές χώρες βλέπουν τη διάσκεψη της Γενεύης ως ευκαιρία καταγγελίας της ισλαμοφοβίας από τη Δύση και αναμένεται να θέσουν ζητήματα όπως τα υβριστικά σκίτσα για τον Προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν το 2006 στη Δανία.
"Λαβωμένη"
Εκτύπωση | 20/04/2009 | ΑΠΕ
|Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε χθες Κυριακή να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Έθνη στον αγώνα κατά του ρατσισμού, παρ΄όλο που η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, τη λεγόμενη "Ντέρμπαν 2", η οποία ξεκινά σήμερα στη Γενεύη.
"Πριν απ΄όλα, θα ήθελα να πω πως πιστεύω στα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Αμερικής που διεξήχθη στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
"Πιστεύω στην πιθανότητα τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικό φόρουμ για τη διαπραγμάτευση ενός μεγάλου αριθμού υπερεθνικών συγκρούσεων και κατά συνέπεια θέλω να είμαι όσο πιο ενθαρρυντικός μπορώ και το έχω πει στο γενικό γραμματέα" των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, εξήγησε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ "δεν θα συμμετάσχουν" στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, λόγω κάποιων τμημάτων του σχεδίου τελικού ανακοινωθέντος σχετικά με τις θρησκευτικές διακρίσεις στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή, τις οποίες "δεν μπορούν να δεχθούν".
"Θα ήθελα πολύ να λάβω μέρος σε μια χρήσιμη διάσκεψη που απαντά στα επίμονα ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στον κόσμο", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι η συμπερίληψη ορισμένων αναφορών στο έγγραφο "ήταν συχνά απολύτως υποκριτική και αντιπαραγωγική" και αποτελούσε μία κόκκινη γραμμή που η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να υπερβεί.
Οι διαπραγματευτές στη Γενεύη ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως οι δυτικές χώρες και η πλειοψηφία των μουσουλμανικών χωρών έχουν αποδεχθεί το σχέδιο της διακήρυξης, το οποίο εξομάλυνε τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Ο Ομπάμα παραδέχθηκε σήμερα πως κάποιες χώρες "κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις ανησυχίες μας", αλλά εκτίμησε πως οι παραχωρήσεις που έγιναν δεν ήταν αρκετές.
"Αν ξαναρχίσουμε πάνω σε μία σαφή βάση, μία νέα βάση, θα είμαστε ευτυχείς να συμμετάσχουμε" σε μία προσεχή σύνοδο για το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων", είπε.
Οι ΗΠΑ και το Ισράηλ είχαν κλείσει την πόρτα στην προηγούμενη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού που διεξήχθη το 2001 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις με τα μουσουλμανικά κράτη για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και για τον αντισημιτισμό.
"Είχαμε εκφράσει, πριν από τη διάσκεψη αυτή (Ντέρμπαν 2), τις ανησυχίες μας στην περίπτωση κατά την οποία το λεκτικό του 2001 ενσωματωνόταν, υιοθετείτο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να υπογράψουμε", υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα είπε επίσης πως η κυβέρνησή του επιδιώκει να καταλάβει και πάλι μία έδρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία είχε εγκαταλείψει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
"Πράγματι, είμαστε σε αναζήτηση μίας έδρας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακόμα και εάν έως τώρα δεν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί", διευκρίνισε.
Απογοήτευση εξέφρασε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
"Συγκλονισμένη και βαθύτατα απογοητευμένη" από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι.
"Είμαι συγκλονισμένη και βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στην διάσκεψη" ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ναβί Πιλάι.
"Αυτή η δυσκολία θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα του 2001" δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία εργάστηκε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει την συμμετοχή των ΗΠΑ στην διάσκεψη για τον ρατσισμό, που αρχίζει αύριο στην Γενεύη.
Μποϋκοτάζ από Ιταλία - Γερμανία - Ολλανδία - Αυστραλία - Καναδά
Η Ιταλία επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού που αρχίζει τις εργασίες της σήμερα Δευτέρα στη Γενεύη.
Η πληροφορία δόθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η Ρώμη είχε αφήσει να εννοηθεί εδώ και πολλές ημέρες ότι η συμμετοχή της στη Διάσκεψη εξαρτάτο από το σχέδιο τελικής διακήρυξης, το οποίο η Ιταλία δεν μπορούσε να προσυπογράψει.
Η Ιταλία συμμετείχε στο σύνολο των συναλλαγών που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από το τέλος των οποίων ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία, αρνήθηκαν να μεταβούν στη Γενεύη.
Το Βατικανό, αντίθετα, επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη.
Η Γερμανία ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι δεν θα μετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού.
"Παρά τις εντατικές προσπάθειες για το αντίθετο, ιδιαίτερα από την πλευρά της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η διάσκεψη θα αποβεί προς όφελος άλλων συμφερόντων (από αυτά που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί), όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη (διάσκεψη) το 2001. Και αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η απόφαση αυτή "δεν ήταν εύκολο να ληφθεί" και ελήφθη "έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχα με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου", προσθέτει.
"Καλώ όλους αυτούς που θα μετάσχουν να επικεντρωθούν σε έναν επαρκή αγώνα κατά του ρατσισμού και των ρατσιστικών διακρίσεων και να μην χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς τη διάσκεψη", συνεχίζει.
Ο Γερμανός υπουργός σημειώνει εξάλλου ότι η Γερμανία θα παρατηρεί πολύ προσεκτικά τη διεξαγωγή της διάσκεψης και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει μια ενεργή συμμετοχή λίγο αργότερα.
Την απόφαση της να μποϋκοτάρει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό που αρχίζει σήμερα στη Γενεύη ανακοίνωσε χθες και η Ολλανδία, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επισκιαστεί από θρησκευτικά ζητήματα.
Η Ολλανδία χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το τελικό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να εκτρέψει την διάσκεψη από τους στόχους της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μαξίμ Βερχάγκεν.
Ο κ. Βερχάγκεν δήλωσε ότι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών ψάχνει τρόπους να τοποθετήσει την θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων και να βάλει το Ισραήλ μόνο του στον πάγκο του κατηγορουμένου.
Η Αυστραλία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι επίσης θα μποϋκοτάρει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, υποστηρίζοντας ότι η διάσκεψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτικές δηλώσεις.
"Παρούσες" Γαλλία - Βρετανία
Η Γαλλία θα μετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, η οποία θα αρχίσει σήμερα, Δευτέρα, στη Γενεύη, δήλωσε χθες, Κυριακή, πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.
"Η Γαλλία θα πάει στη Γενεύη για να είναι παρούσα" στη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού "προκειμένου να υπερασπιστεί την άποψή της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", σημείωσε η πηγή αυτή.
Την συμμετοχή της στην διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό που αρχίζει σήμερα , επιβεβαίωσε χθες και η Βρετανία.
"Διαθέτουμε ορισμένες κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά την άποψη μας πρέπει να σεβόμαστε στο σημείο όπου βρισκόμαστε. Έχουμε πει σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλουμε η διάσκεψη να έχει ως αποτέλεσμα την συλλογική βούληση για την μάχη κατά του ρατσισμού" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
"Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά στόχος μας είναι πάντα η συμμετοχή" συμπλήρωσε ο Βρετανός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η προσπάθεια άρνησης της ύπαρξης και η υποτίμηση του Ολοκαυτώματος θεωρείται "απαράδεκτη" από το Λονδίνο.