ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο, 11 Απριλίου 2009

Εγκλήματα πολέμου του KLA


Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 9:45 πμ

Πρίστινα: Στοιχεία για την απαγωγή και κακομεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων, πριν και μετά την δυτική στρατιωτική επέμβαση το 1999, αλλά και για δολοφονίες φέρνει στο φως έρευνα του BBC. Στα περιστατικά ενέχονται μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA).

Τα θύματα των απαγωγών και από τις δύο πλευρές, που σύμφωνα με τις πηγές συνολικά ανέρχονται σε 2.000, ήταν Σέρβοι, Αλβανοί και Ρομά που κατοικούσαν στην επαρχία.

Επιπλέον το BBC αναφέρει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί από τους απαχθέντες από τον KLA δολοφονήθηκαν και στη συνέχεια τα όργανά τους πωλήθηκαν. Πρώην έγκλειστος σε φυλακή του KLA στη βόρεια Αλβανία μίλησε ανώνυμα για βασανισμούς των κρατουμένων.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν για το θέμα επιθεωρητές του ΟΗΕ, προσθέτει το BBC, καταστράφηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη.

Πάνω από 500 Σέρβοι από το Πριζρεν του Κοσβου είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι ενώ σε 1.500 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι Αλβανοί.

Η πολιτική ηγεσία της αποσχισθείσας επαρχίας απορρίπτει τις καταγγελίες.

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ήταν μέλος του KLA, δήλωσε ότι μεμονωμένα μέλη του KLA «ντρόπιασαν τη στολή τους» και ότι ο Στρατός έχει αποστασιοποιηθεί από αυτές τις ενέργειες, που ήταν και «ελάχιστες» πρόσθεσε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ HUMAN RIGHTS WATCH Εκτύπωση
10.04.2009.

 O κ. Fred Abrahams, παράγοντας του οργανισμού Human rights watch, δήλωσε, σχολιάζοντας την εκπομπή του Bi-Bi-Si, στην οποία παρουσιάζονται αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών στρατοπέδων θανάτου, υπό τη διοίκηση του UCK, για τα εγκλήματα των ανδρών αυτού του παραστρατιωτικού σχηματισμού και για τις δολοφονίες εκατοντάδων Σέρβων, Αλβανών και Αθιγγάνων από το χώρο του Κοσσυφοπέδιου, ότι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία προκαλούν σοκ και είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, όμως, και ότι δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη. «Τον Αύγουστο του 1999, δύο μήνες μετά το τέρμα του πολέμου και μετά την άφιξη των δυνάμεων Kfor στο χώρο του Κοσσυφοπέδιου, οι παράγοντες του οργανισμού Human Rights Watch δημοσιοποίησαν έκθεση για τις επιθέσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπέδιου σε βάρος των εκεί Σέρβων και των Αθιγγάνων, και τότε όλοι ήξεραν πως αυτές οι επιθέσεις γινόταν μπροστά στα μάτια των διεθνών δυνάμεων, αντίστοιχα, μπροστά στους εκπροσώπους του ΟΗΕ και του NATO»,- τόνισε ο κ. Abrahams στη δήλωση για τη σερβική σύνταξη του ραδιόφωνου «Φωνή της Αμερικής».
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ Εκτύπωση

09/04/2008

 Ένας ανώνυμος Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο, τον οποίο κρατούσαν έγκλειστο οι άνδρες του UCK, δήλωσε για το βρετανικό ραδιόφωνο του Bi-Bi-Si, ότι οι άνδρες αυτού του παραστρατιωτικού σχηματισμού βασάνιζαν αθώους πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο, άσχετα από την εθνική τους καταγωγή, ανάμεσα στους οποίους ήταν και Σέρβοι. Ο ίδιος μάρτυρας, που ήταν έγκλειστος στη φυλακή του UCK, στην πόλη Kukeš, της βόρειας Αλβανίας, είπε ότι οι άνδρες του UCK χρησιμοποιούσαν, κατά τους βασανισμούς των αιχμαλώτων, μαχαίρια, πιστόλια και αυτόματα όπλα. Το ίδιο βρετανικό ραδιόφωνο διενήργησε ανάκριση, η οποία έδειξε ότι οι άνδρες του UCK απήγαγαν, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το έτος 1999, και μετά απ’αυτόν, αθώους πολίτες στην επαρχία του Κοσσυφοπέδιου, τους βασάνιζαν και τους σκότωναν σε πολλές περιπτώσεις. Οι πηγές της ανάκρισης ανέφεραν, στο ίδιο ραδιόφωνο, ότι ανάμεσα σε 2000 ατόμων που φέρονται σαν αγνοούμενα, βρίσκονται Σέρβοι, Αλβανοί και Αθιγγάνοι από το Κοσσυφοπέδιο,- αναφέρεται στην ιστοσελίδα αυτού του ραδιόφωνου από το Λονδίνο.