ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

«Λόγους συνειδήσεως»

ΜΕ ΔΙΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Γ. ΣΑΝΙΔΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΣΕ Η ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Λόγους συνειδήσεως» επικαλείται τώρα ο εισαγγελέας


Σε νέα απολογία αναγκάστηκε να προχωρήσει, χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς μετά τον πολιτικό σάλο που ξεσήκωσε η πεισματική άρνησή του να στείλει τη δικογραφία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή. Αυτή τη φορά στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του δεν επιστρατεύει την εγκύκλιο του προκατόχου του Δ. Λινού, ο οποίος τον αφήνει έκθετο, αλλά τη διάτρητη νομική άποψη ότι θα διέπραττε αδικήματα και θα παρενέβαινε στα πολιτικά πράγματα της χώρας, υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις, εάν τελικώς επέτρεπε τη διαβίβαση των στοιχείων στο Κοινοβούλιο.

«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου», αναφέρει σε δισέλιδη ανακοίνωσή του, «θα παρεβίαζε τη συνείδησή του και τον νόμο (θα διέπραττε το έγκλημα της καταχρήσεως εξουσίας ή κατά περίπτωση της παραβάσεως καθήκοντος) εάν έστελνε τα στοιχεία στη Βουλή, από τα οποία, μολονότι ουδέν προέκυπτε, θα άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε θέμα ποινικής ευθύνης υπουργών, έχοντας έτσι υποκύψει στις πάσης φύσεως πιέσεις είτε πολιτικών κομμάτων είτε μερίδας ΜΜΕ. Αυτό όμως θα ήταν το ολιγότερο κολακευτικό για την εισαγγελέα του. Αυτά δε ανεξαρτήτως του ότι ενεργώντας έτσι θα παρενέβαινε ανεπιτρέπτως στη λειτουργία των άλλων δύο εξουσιών και εν τέλει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο ρόλος όμως της Δικαιοσύνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτός».

Ο κ. Σανιδάς, αφού σημειώνει ότι «κατάχρηση εξουσίας συνιστά όχι μόνον η παράλειψη διώξεως ενόχου αλλά και η δίωξη κάποιου αθώου», αντιπαρερχόμενος το ότι η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή δεν σημαίνει απαραίτητα και την άσκηση δίωξης, υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση και είχε κρίνει τον Οκτώβριο του 2008 ότι δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος υπουργών, ούτε καν μια «άξια λόγου πιθανολόγηση» ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης ή υφυπουργών.

Αναφέρει ότι η θέση του αυτή (την είχε διατυπώσει πριν καν αρχίσει η έρευνα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων) επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας που έκανε η Βουλή με τη συσταθείσα εξεταστική επιτροπή και από την αρχειοθέτηση της μήνυσης που κατέθεσαν εναντίον του το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

Δεν εξηγεί την απαλλαγή

Επιπλέον, για την ενίσχυση των ισχυρισμών του τονίζει ότι «μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, ουδέν νεώτερον στοιχείο προέκυψε σε βάρος υπουργών που να δικαιολογεί την αποστολή του στη Βουλή», χωρίς, όμως, να εξηγεί από πού τεκμαίρεται η απαλλαγή των υπουργών, αφού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος τού υπέβαλε τη δικογραφία στις 22 Απριλίου και την ίδια ημέρα εκείνος αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται η εμπλοκή της Βουλής.

Προσθέτει δε ότι οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης στην αναφορά τους προς τον κ. Καρούτσο «ουδέν περί ευθύνης υπουργών διαλαμβάνουν. Αλλωστε τα ίδια πρόσωπα που εξετάσθηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι, είχαν εξεταστεί και ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Μάλιστα ενώπιον της τελευταίας, όπως είναι πασίδηλο, εξετάστηκαν και άλλα, πολύ περισσότερα πρόσωπα». Σημειώνουμε ότι οι δύο εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα παραπέμπουν σε έγγραφό τους, του περασμένου Οκτωβρίου, που κάνουν μνεία στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας προκειμένου να πάρει θέση στο μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Δεν αποκλείεται να προταθούν και συγκεκριμένοι νομικοί τρόποι άρσης από το αδιέξοδο, ώστε να υπάρξει δυνατότητα και άλλης δικαστικής κρίσης για το αν πρέπει ή όχι η δικογραφία να πάρει τον δρόμο της Βουλής. Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Σωτ. Μπάγιας έχει ζητήσει εμμέσως την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του κ. Σανιδά, κάνοντας λόγο για θεσμική παρέκκλιση. *