ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Εμφύλιος» στην Ουκρανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΚΟΣΜΟΣ
Ενοπλοι κουκουλοφόροι της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας SBU συλλαμβάνουν την επικεφαλής του λογιστηρίου της Naftogaz, Μαρία Κουσνίρ

Με εντολή του φιλοδυτικού προέδρου, κουκουλοφόροι της κρατικής ασφάλειας κατέλαβαν τα γραφεία της Naftogaz, που ελέγχεται από τη φιλικά προσκείμενη στη Μόσχα πρωθυπουργό
5/3/2009

Δύο παράλληλες κυβερνήσεις σε... εμπόλεμη κατάσταση διαθέτει ουσιαστικά η Ουκρανία, μολονότι βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Οι εχθροπραξίες τους θυμίζουν τον ελληνικό διχασμό Βενιζελικών - Κωνσταντινικών του 1920!

Χθες η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU -που ελέγχεται απευθείας από τον φιλοδυτικό πρόεδρο Β. Γιουστσένκο- κατέλαβε με ομάδες ένοπλων κουκουλοφόρων τα γραφεία της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, η διοίκηση της οποίας πρόσκειται στη «φιλορωσίδα» πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.

Μία ημέρα νωρίτερα η Τιμοσένκο είχε καλέσει μέσω της γαλλικής «Le Μonde» τον αντίπαλό της να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2010. «Δεν θα καταστραφώ εγώ από την κόντρα μας. Εκείνος θα οδηγηθεί στην πολιτική αυτοκτονία», απείλησε η «ωραία Γιούλια», προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ουκρανίας «βρίσκεται στην αγκαλιά της Ρωσίας»!

Συλλήψεις
Η απάντηση του Γιουστσένκο ήταν να στείλει τις ειδικές δυνάμεις να συλλάβουν ανώτερα στελέχη της Naftogaz, με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσαν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, 900 εκατ. δολαρίων.

«Ηταν μια απόλυτη σύννομη ενέργεια», ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο, ενώ η Τιμοσένκο κατήγγειλε ότι το «πραξικόπημα» της SBU είχε στόχο να παραλύσει το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου. «Η διαμάχη αφορά 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία διεκδικεί η εταιρεία μεσαζόντων RosUkEnergo, που διαλύσαμε.

Πρόκειται για διεφθαρμένη ομάδα που ήθελε να αποκομίσει οφέλη από το εμπόριό μας με τη Ρωσία, αλλά δεν θα της το επιτρέψουμε», τόνισε η Ουκρανή πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή της με τον Σαρκοζί στο Παρίσι.

Ερευνες
Η SBU έκανε φύλλο και φτερό τα γραφεία για να βρει τα συμβόλαια ανάμεσα στη Naftogaz και τη ρωσική Gazprom, που υπογράφηκαν με κόπο στις 19 Ιανουαρίου.

Προηγήθηκε κόντρα δύο εβδομάδων που «ξεπάγιασε» τη Δυτική Ευρώπη. «Αν μας κατασχέσουν τα πρωτότυπα δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τη Ρωσία», είπε νομικός σύμβουλος της Naftogaz, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις 7 Μαρτίου η Ουκρανία ίσως να μην πληρώσει τα 400 εκατ. δολάρια που χρωστάει στη Ρωσία για τις παραλαβές Φεβρουαρίου.

«Με την πράξη του ο Γιουστσένκο θέλει να παρεμποδίσει τις πληρωμές στη Μόσχα και να προκαλέσει νέα κρίση», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Τουρχίνοβ.

Την ίδια γνώμη έχει το αμερικανικό θινκ-τανκ Stratfor: «Φαίνεται πως ο Γιουστσένκο θέλει να προβοκάρει τη μέγιστη αντίδραση από την πλευρά της Τιμοσένκο αλλά και από την ίδια τη Ρωσία. Η στρατηγική της έντασης είναι η τελευταία του ελπίδα για να διατηρήσει την εξουσία».

Η SBU ισχυρίστηκε πως δεν έστειλε «μασκοφόρους» στη Naftogaz, αλλά μία νόμιμη ομάδα έρευνας. Ωστόσο, δικαστής προσκείμενος στην Τιμοσένκο χαρακτήρισε την έρευνα παράνομη, με αποτέλεσμα κυβερνητικοί βουλευτές να ζητήσουν από τον γενικό εισαγγελέα να τη διακόψει! Θεσμικό και πολιτικό χάος σε όλο του το μεγαλείο.

Παρ όλα αυτά στελέχη της Naftogaz καθησύχασαν πως η Gazprom θα πληρωθεί κανονικά το Σάββατο. Χαμηλούς τόνους κράτησε και η διοίκηση του ρωσικού κολοσσού, εκφράζοντας την ευχή η έρευνα στα γραφεία της Naftogaz να μην επηρεάσει τις πληρωμές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr