ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Προεδρικές εκλογές και νέοι σχεδιασμοί στην ΠΓΔτΜ

Προεδρικές εκλογές και νέοι σχεδιασμοί στην ΠΓΔτΜ

Ο καθηγητής-επιχειρηματίας Ισαάκ Αντίζις έχει ανάμεσα σε άλλες εταιρείες αναλάβει και την προβολή των καταστημάτων πίτσας Domino (ΗΠΑ), ενώ δίνει διαλέξεις που χρηματοδοτούνται από εταιρείες μπίρας όπως η μπίρα Sveto (ΠΓΔτΜ).

Κάπου ανάμεσα σε πίτσες και σε μπίρες ο Ισαάκ Αντίζις είναι και σύμβουλος πρωθυπουργών και κυβερνήσεων σε μια σειρά από χώρες όπως Ισραήλ, Βραζιλία, Γκάνα, Μεξικό, ΠΓΔτΜ κ.ά., ανάμεσά τους και η Ελλάδα.


Ο αμειβόμενος για τις υπηρεσίες του κ. καθηγητής από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας μιλά στο κοινό του για θέματα που αφορούν στη «διαχείρηση επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης», αλλά μπορεί ταυτόχρονα να επιδίδεται και σε μυστική διπλωματία για την επίλυση προβλημάτων ανάμεσα σε χώρες.

Πρόσφατα ο Ισαάκ Αντίζις βρέθηκε στα Σκόπια για μια διάλεξη σχετική με τη διεθνή οικονομική κρίση και με χορηγό τον Σβέτοζαρ Γιανέβσκι ιδοκτήτη της Pivara Skopje (μπίρα Sveto, συνεργασία με Coca-Cola, Heineken και άδεια για τα McDonald’s).


Η κυβέρνηση Γκρουέβσκι κατηγορεί τον Αντίζις ότι προφασίστηκε τη διάλεξη για άσκηση μυστικής διπλωματίας σε σχέση με τό όνομα της χώρας ως απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο κ. Ισαάκ ενεργεί ως ενδιάμεσος σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μπράνκο Τσρβενκόβσκι και στη Ντόρα Μπακογιάννη, ερήμην της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γκρουέβσκι.


Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Τσρβερνκόβσκι είπε στο Αντίζις ότι το πρόβλημα Σκοπίων-Ελλάδας θα είχε λυθεί από μακρού, αν ο Νίκολα Γκρουέβσκι είχε συμφωνήσει με την τελευταία πρόταση του Νίμιτς.

Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για το όνομα ήταν «Βόρεια Μακεδονία» και ενώ ο πρωθυπουργός Γκρουέβσκι την απέρριψε ο Πρόεδρος Τσρβενκόβσκι την αποδέχεται ανεπιφύλακτα.

Δημοσιογραφικές πηγές των Σκοπίων αναφέρουν ότι το σχέδιο του Τσρβενκόβσκι είναι πλέον η ανατροπή της κυβέρνησης Γκρουέβσκι με αιχμή την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και στην κατεύθυνση αυτή έχει την υποστήριξη του Βλάντε Μίλτσιν που εργάζεται για τον Τζορτζ Σόρος.

Ο Ισαάκ Αντίζις φέρεται ότι πέρασε από την Αθήνα και μετέφερε τα νέα στην ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς το Ισραήλ, ενώ η εκ νέου παρουσία του στα Σκόπια προκάλεσε αντιδράσεις στις σχέσεις κυβέρνησης και του απερχόμενου Προέδρου.

Στις 17 Μαρτίου το ελληνικό ΥΠΕΞ παρέλαβε επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔτΜ, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι: «Από μια πρώτη, γρήγορη ανάγνωση φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Πρόκειται περί επανάληψης μιας σκέψης στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης τακτικής που πιστεύω ότι έμμεσα αλλά σαφώς αφορά τη διαπραγμάτευση».

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της ΠΓΔτΜ πρώτος και με σημαντική διαφορά ήταν ο Γκιόργκε (Τζορτζ) Ιβανόβ που εκφράζει απόλυτα τις πολιτικές θέσεις του κυβερνώντος VMRO/DPMNE και ο νέος πρόεδρος αναμένεται να υποστηρίξει πλήρως την πολιτική του Γκρουέβσκι (καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία oι εκλογές θα ξαναγίνουν στις 5 Απριλίου.


Ο Μπράνκο Τσρβενκόβσκι θα επιδιώξει να ξεσηκώσει το λαό κατά του Νικόλα Γκρουέβσκι και να δημιουργήσει ρεύμα νίκης για τις προσεχείς γενικές εκλογές, εκμεταλλευόμενος την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Στο πολιτικό πακέτο του Τσρβενκόβσκι περιλαμβάνεται η αποδοχή του νέου ονόματος με την απαιτούμενη αναθεώρηση του συντάγματος και η μετατροπή της ΠΓΔτΜ σε «Συμμαχία των Εθνών» για να αντιμετωπιστεί ο φόβος από την «αλβανική απειλή».

Ο Ισαάκ Αντίζις γεννήθηκε στα Σκόπια το 1937 από γονείς Εβραίους που είχαν ισπανική καταγωγή και το 1948 μετανάστευσε στο Ισραήλ όπου και υπηρέτησε στο στρατό.

Από το 1963 βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι παντρεμένος με 6 παιδιά και το 1982 ίδρυσε το Adizes Institute ενώ έχει λάβει και την υπηκοότητα της ΠΓΔτΜ από το 2007.

Αν ο αμφιλεγόμενος Αντίζις μεσολαβεί ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα ως «εκπρόσωπος» της ελληνικής κυβέρνησης τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα:

-Ποιός επέλεξε τον εν λόγω Αμερικανο-Ισραηλινο-Σκοπιανό και με ποιά κριτήρια;

-Αληθεύουν δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ως φίλο της οικογένειας της κ. Ν Μπακογιάννη;

-Είναι πράγματι ο κ. Αντίζις σύμβουλος του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης όπως ο ίδιος ισχυρίζεται;

-Ασκεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μυστική διπλωματία συγχρόνως με τη διαδικασία που χειρίζεται ο Μάθιου Νίμιτς;

-Σχεδιασμοί ανατροπών με συμμετοχή «απεσταλμένου» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν ανάμιξη στα εσωτερικά της γείτονος χώρας;

- Τέλος, τι γνωρίζει η Βουλή των Ελλήνων για τις «παράλληλες» και εκτός διαδικασίας ΟΗΕ κινήσεις του ΥΠΕΞ;