ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

"δρόμος για την κόλαση"

26/03/2009 | ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερα επικριτικός για τα αμερικανικά μέτρα «προστατευτισμού», εμφανίστηκε ο υπό παραίτηση Τσέχος Πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο οποίος την παρούσα περίοδο προεδρεύει, επίσης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό Radiozurnal.

Ο κ. Τοπολάνεκ υπερασπίστηκε το περιεχόμενο πρωθύστερης ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας επέκρινε την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης που χαράζει ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας ότι η αμερικανική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη που έγιναν τη δεκαετία του ‘30, κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις αμερικανικές επιλογές για την οικονομία «δρόμο που οδηγεί στην κόλαση».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς αναμεταδόθηκε από όλα τα μεγάλη διεθνή πρακτορεία. Ο Αντιπρόεδρος της τσεχικής Κυβέρνησης Αλεξάντερ Βόντρα, επιχείρησε εκ των υστέρων να διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοια διατύπωση. Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Τσέχου Πρωθυπουργού, όμως, τον διαψεύδει.

Η επικριτική στάση του Τσέχου Πρωθυπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών, κατηγόρησε τον κ. Τοπολάνεκ ότι εμφανίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο πρεσβεύοντας απόψεις ως Τσέχος Πρωθυπουργός και όχι ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τοπολάνεκ προέβη στις ανωτέρω δηλώσεις μία ημέρα πριν την επίδοση της παραίτησης της κυβέρνησής του στον Τσέχο Πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους – μετά την απόφαση της τσεχικής Βουλής για άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του - και δέκα ημέρες πριν τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ στην Πράγα, την οποία πρόκειται να παρακολουθήσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.



απο το

The Reference Frame

Προεδρία της ΕΕ: Obama πολιτικές "δρόμος για την κόλαση"


Έχω άλλη μια μέρα που δαπανάται στην Πράγα, μιλώντας σε κάποιο πρόστιμο και να εμπνεύσει τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους που έχω γνωστό από το κολέγιο μου χρόνια. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ότι αποτελεί απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικά και Φυσική του Charles University της Πράγας είναι ότι φαίνεται να καλύπτεται από μια μάλλον υψηλή πυκνότητα γνωστά κτίρια των οποίων οι τουαλέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα και μάλλον φυσιολογικά. ;-)

Στο χόκεϊ επί πάγου, Pilsen χάσει άλλο αγώνα κατά της Slavia Πράγας και τις ευκαιρίες για την διεξαγωγή του τελικού γίνονται κάπως υποθετική.

Επιστροφή στην Obama πολιτικών

Σήμερα, η εξωτερική μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει πολλά για την "πολιτική κρίση" στην Τσεχική Δημοκρατία. Λοιπόν, δεν υπάρχει "κρίση".

Η κυβέρνηση απέτυχε μόνο σε μια μη-ψήφο εμπιστοσύνης η οποία αποτελεί πρότυπο (και μάλλον έκπληξη, μακροπρόθεσμα) κατάσταση που περιγράφεται στο Σύνταγμα. Το σύνταγμα είναι να ακολουθηθεί κατά γράμμα και ο πρόεδρος φαίνεται να είναι πολύ ευτυχής για τη μη ψήφου εμπιστοσύνης, ίσως περισσότερο από ό, τι σας ταπεινή ανταποκριτή. ;-)

Václav Klaus, ο οποίος είναι απλώς άλλη μια εγγύηση ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί πολύ άσχημα, θα δεχτεί την παραίτηση Topolánek και αύριο θα έχει το δικαίωμα και την ευχαρίστηση να επιλέξει ένα νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα προσπαθήσει να περάσει ένα άλλο ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα πρότυπο ακολουθία των γεγονότων που δεν προκαλεί έκπληξη το πολιτικό μας σύστημα, σε κάθε λογική. Επίσης, είναι εντελώς άσχετη με το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό χάος, παρά φορτία ηλίθια ή επιλήψιμο ανέντιμη δημοσιογράφους που δείχνουν διαφορετικά (πλήρης δημοσιογραφική αποβλήτων: θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μαλακίες μέχρι την πραγματοποίηση αυτής).

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει να κάνει το ίδιο πράγμα 4 φορές τα τελευταία δύο χρόνια και ο λόγος για τον οποίο πέτυχαν αυτή τη φορά έχει σχέση με κάποια πολύ τοπικά και προσωπικά ζητήματα και τα άτομα που δεν είναι γνωστά εκτός της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει μειώσει τις πιθανότητες ότι η Τσεχική γερουσία θα περάσει η Συνθήκη της Λισαβόνας (αναμένεται εκδίκηση της συντηρητική Γερουσία για την προ-Λισσαβόνας σοσιαλιστές!) Αλλά αυτό είναι σίγουρα δεν είναι από μόνο του μια καταστροφή. Με το ντόμινο, τα γεγονότα που μπορούν επίσης να σταματήσει τις ΗΠΑ σύστημα ραντάρ (η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρή εμπόδια στις ΗΠΑ, πολύ).

Η χειρότερη κατάσταση θα προκύψει, εάν ο κ. Paroubek, το λίπος σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης, θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό. Αλλά μια τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν μια "κρίση" είτε. Πρώτα από όλα, έχουμε ήδη επέζησε ενός έτους ή, όταν αυτό το τόσο ηλίθιος ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησής μας. Δεύτερον, δεν θα ήταν μια "κρίση", αλλά μάλλον μια χρόνια, χρονικά κατανεμημένα, ανθεκτικές, αλλά δεν θανατηφόρο πρόβλημα για την πατρίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει γίνει ακόμη ο πρωθυπουργός και ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί την τρέχουσα ή παρόμοια κυβέρνηση να ολοκληρώσει την Προεδρία της ΕΕ ( "στην Πολιτεία της παραίτησης»), διότι το κόμμα του (για εστίαση σε Dodgers των πληρωμών και τις ανάλογες τμήματα του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα δικά του λόγια) είναι κατανοητό σε θέση να εκπληρώσει οποιαδήποτε από αυτές τις εργασίες.

Topolánek τα λόγια του

Εν τω μεταξύ, η Τσεχική πρωθυπουργός κ. Mirek Topolánek έχει σχολιάσει τις ανεύθυνες πολιτικές της διοίκησης Obama: βλ. π.χ. το Google News ή Η εφημερίδα New York Times.

Πρώτα από όλα, μεταφραστής μεταφρασμένα εσφαλμένα Topolánek την πρόταση που είχε αρχικά δηλώσει ότι "θα είναι πάντα κάποιος αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ". Η μεταφράστρια είπε ότι "πάντα κάποιος θα αγοράσει τις βόμβες και τα όπλα των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές". Αυτό ήταν ένα διασκεδαστικό λάθος που διορθώθηκε πριν από την WW ΙΙΙ άρχισε. :-) Με την ευκαιρία, Czechia είναι από τις κορυφαίες εξαγωγείς όπλων, επίσης.

Ακόμη πιο σημαντικό, έχει επίσης γράψει ότι Topolánek θεωρεί Obama πολιτικές της να είναι ένας «δρόμος για την κόλαση".

Λοιπόν, αν είστε ανάγνωση αυτό το άρθρο με στόχο την κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ή αν θέλετε να βλάψει την επιρροή της Τσεχικής Δημοκρατίας, στο διεθνές πλαίσιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι Topolánek έχει κατά πάσα πιθανότητα δεν χρησιμοποιούνται αυτές τις λέξεις. Και θα πρέπει να σταματήσετε ανάγνωση αυτή τη στιγμή.

Εάν είστε ανοιχτόμυαλοι αναγνώστης ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κ. Topolánek πιθανότατα δεν είπε ότι οι πολιτικές που ήταν "δρόμος για την κόλαση". Φαντάζομαι ότι τουλάχιστον στον ιδιωτικό πλαίσιο, μπορεί να έχουν πει ότι ο συνδυασμός των ερεθισμάτων και η προστατευτική & "Buy American" πολιτικές (και τους κηρυχθεί "μονιμότητα"!) Επαναλάβουμε τα λάθη της δεκαετίας του 1930 και είναι ένα "δρόμο προς την το μαλάκα "(" cesta κάνουμε prdele ") ή" ένας τρόπος για να το crapper "(" cesta κάνουμε hajzlu "). Και το δικαίωμα δεκάρα! :-)

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί με βάση μου επεκταθεί γλωσσικές γνώσεις του πρωθυπουργού γνώμες και πολύχρωμο λεξιλόγιο. :-) Παρεμπιπτόντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Barroso φαίνεται να συμφωνεί με Topolánek.

Είμαι από τους ανθρώπους που είχαν ήδη την παρακολούθηση της κατάστασης της οικονομίας και γι 'αυτό rhetorics κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ύφεσης, από το σπάσιμο της «φούσκας» της τεχνολογίας για την πτώση της Enron. Η οικονομία της ήταν να τονωθεί - κυρίως από την μικρή μείωση των φόρων »για την πλούσια", που ήταν μια σχετικά (σε σχέση με την παρούσα ιδέες) συνετή προσέγγιση του George W. Bush. Η ιδέα ήταν πάντα ότι η αύξηση του χρέους μπορεί να επιστραφεί κατά τα καλύτερα χρόνια. Έως ένα συγκεκριμένο ποσό, η οικονομία μπορεί να παράσχει στα εν λόγω σχέδια παράτυπων δαπανών, αν είσαι σοφός ή μη.



Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη, μεγαλύτερη ύφεση που τέθηκε περίπου 7 χρόνια αργότερα. Εάν υποθέσουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση της συχνότητας της ύφεσης παρόμοια, το επιτόκιο με το οποίο το χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί ήταν σαφώς πάνω από τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας των ΗΠΑ να το επιστρέψετε.

Όπως και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Harvard, και μάλιστα πολύ πιο πρόσφατα, ο Larry Summers έδωσε πολλές συζητήσεις για τους κινδύνους της αύξησης του χρέους των ΗΠΑ. 400 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελούσε ένα τεράστιο έλλειμμα που απειλεί την ίδια την υγεία της αμερικανικής κοινωνίας. Εντελώς ξαφνικά, Summers Obama είναι η αρχή της οικονομικής βοήθειας που έχει διαπιστώσει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι μεγαλύτερη κατά ένα παράγοντα από πέντε ή έτσι. Και έχει να σκάσε.

Richard Feynman ήταν μπροστά από την εποχή του, όταν ισχυρίστηκε, κατά τη δεκαετία του 1980, οι αριθμοί σαν ένα τρισεκατομμύριο δεν θα πρέπει πλέον να ονομάζεται "αστρονομικά" μόνο και μόνο επειδή είναι μικρότερο από το έλλειμμα των ΗΠΑ. Θα πρέπει να ονομάζεται "οικονομική" αριθμούς. :-)

Ξέρεις, ο Larry, πριν από τέσσερα χρόνια coughed σας μέχρι $ 50 εκατ. για την απεχθής και ανέντιμη φεμινιστική σκύλες, αλλά τώρα μιλάμε για τρισεκατομμύρια. Η αλλαγή στη σειρά του μεγέθους εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενη για μένα.

Είναι πράγματι ο Δρ Summers, θεωρώντας ότι οι αριθμοί δεν είναι πλέον μεγάλη σημασία; Μήπως παράγοντα πέντε αλλάζει τίποτα στην εκτίμηση της πραγματικότητας; Πριν από πέντε χρόνια, το αμερικανικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν απλά άλλη μια μαστίγιο ότι διάφορες Μπους-haters χρησιμοποιούσαν για να "κερδίσει το σκυλί". Όταν Obama είναι στο Λευκό Οίκο, οι άνθρωποι αυτοί ξαφνικά σιωπηλή ακόμη και αν το "αμάρτημα" ήταν επί πέντε. Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή η υποκρισία είναι στατιστικά σημαντική, ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα φυσική σωματιδίων; ;-)

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ δεν είναι το όνομα του Προέδρου των ΗΠΑ ή το κόμμα του, αλλά η ικανότητα της χώρας για τη ρύθμιση των χρεών. Τώρα, το εμπορικό έλλειμμα (το άλλο τμήμα της «δίδυμα ελλείμματα») θα μειωθεί, διότι οι εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά. Όμως, το γεγονός αυτό συνδέεται με τον εξίσου μειωμένη ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να παράγει τα πράγματα και να πληρώσει το χρέος. Όταν η αύξηση του ΑΕΠ αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες τιμές, το εμπορικό έλλειμμα θα είναι τεράστιο για μία ακόμη φορά (στην περίπτωση που δεν το δολάριο μειώνεται κατά ένα παράγοντα από δύο ή περισσότερες, πράγμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από τα ομόλογα, και εγώ).

Η συχνότητα των οικονομικών γεγονότων που προβάλλονται ως "εξαιρετικό" αρκεί για να δικαιολογήσει τα προγράμματα έκτακτων δαπανών έχει γίνει τόσο πολύ ώστε δεν είναι πλέον υγιής για να καλέσετε ή ειλικρινής αυτά τα γεγονότα "εξαιρετική". Επί της ουσίας οι πολιτικοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτά τα θεαματικά φουσκωμένα, παραπλανητικές επίθετα. Επίσης, δεν φαίνεται ότι είναι πολιτικά ορθό στις ΗΠΑ να είναι πολιτικός υπεύθυνος αυτών των ημερών. Αντίθετα, είναι πολιτικά ορθό να εγκρίνουν τις ανεύθυνες πολιτικές Obama γιατί οποιαδήποτε άλλη στάση είναι, δυστυχώς, που προβάλλεται ως βλασφημία, δηλαδή αμφιβολίες σχετικά με την εθνική Μεσσίας.
οικονομική κρίση..!?!
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- DT K. BOTOPOULOS ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ 2007-2013
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στρασβούργο, 25 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ 2007-2013

Με αφορμή τη σημερινή ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης Β?ge για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών 2007-2013, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2010, Κώστας Μποτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανών διαστάσεων προκλήσεις: μια σειρά κρίσεων (οικονομική, χρηματοπιστωτική, ενεργειακή) συνέπεσαν με την εμφάνιση και αρχή υλοποίησης νέων πολιτικών προτεραιοτήτων (ενέργεια, κλιματική αλλαγή). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα και να δώσει απαντήσεις. Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις δεν θα πρέπει να μεταβάλουν την ισορροπία μεταξύ των βασικών κατηγοριών του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο διαμορφώθηκε ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις με βάση διεξοδική ανάλυση των αναγκών και εντοπισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων για μια ολόκληρη περίοδο. Επίσης, δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο υπάρχουσες προτεραιότητες και παραδοσιακές πολιτικές της Ένωσης (κοινή αγροτική πολιτική, περιφερειακή πολιτική, πολιτική συνοχής). Μια πραγματικά ευρωπαϊκή απόκριση στις κρίσεις απαιτεί στοχευμένα και συντονισμένα νομοθετικά και δημοσιονομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο και όχι πρόσκαιρες διευθετήσεις, όπως η αξιοποίηση των "περιθωρίων" (αχρησιμοποίητων κονδυλίων) του προϋπολογισμού, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τη σταθεροποιητική λειτουργία και τον εγγυητικό ρόλο του δημοσιονομικού πλαισίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε άκρως σημαντική για την Ελλάδα τροπολογία της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τη διαγραφή από την έκθεση πρότασης σχετικά με τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων με χρήματα από τις κατηγορίες 1β (συνοχή) και 2 (αγροτικά), ενώ απέρριψε τροπολογία των Πρασίνων για αλλαγή του χαρακτήρα της γεωργικής πολιτικής. Ειδικά για τους σοσιαλιστές ιδιαίτερης σημασίας προτεραιότητες, όπως φαίνεται σε σειρά τροπολογιών που υποστηρίξαμε, είναι η απασχόληση, η πράσινη ανάπτυξη, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής σύγκλισης. Ώστε η κρίση να αποτελέσει αφετηρία νέου πολιτικού ξεκινήματος".

Απολογισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Τσέχου Πρωθυπουργού
(Σύνοδος Ολομέλειας)
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - 25-03-2009 - 12:32

Τον απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, έκανε σήμερα το πρωί στο ΕΚ ο Τσέχος Πρωθυπουργός Mirek TOPOLÁNEK. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό θέμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής ήταν η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ

Αναφερόμενος στην αδυναμία της κυβέρνησης της Τσεχίας να αποσπάσει χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την Κάτω Βουλή της χώρας, ο Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι το γεγονός αυτό "δεν θα πρέπει να επηρεάσει το έργο της τσεχικής προεδρίας". "Υποστηρίζουμε τον Τσέχο Πρωθυπουργό, τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις προσπάθειές του να στεφθεί με επιτυχία η τσεχική προεδρία", δήλωσε ο Hans-Gert PÖTTERING.


Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Mirek TOPOLANEK διαφώνησε με τις εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει αρκετά δυναμικά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνοντας τα 400 δισ. ευρώ που διέθεσαν τα κράτη μέλη για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τα 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών. Υπογράμμισε ακόμη την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σχετικά με την ανάγκη καλύτερης ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι διαψευστήκαν οι Κασσάνδρες, καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "απέδειξε ότι είναι ικανό να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις παραμένοντας ενωμένο". Αφού αναφέρθηκε και εκείνος στα κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Πορτογάλος πολιτικός συμφώνησε με τον προλαλήσαντα σχετικά με την ανάγκη "φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων" στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι πολιτικές ομάδες

Θα πρέπει να συντονιστούμε και εφεξής να δουλεύουμε σαν ομάδα, τόνισε ο κ. Joseph DAUL (ΕΛΚ-ΕΔ, FR). Πρόσθεσε δε ότι για ζητήματα, όπως η ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές, η ασφάλεια και η άμυνα, "οι εθνικές λύσεις δεν αρκούν πια". Αφού τάχθηκε κατά της λήψης "σοσιαλιστικών μέτρων", έκανε λόγο για την ανάγκη διασφάλισης περισσότερης ανάπτυξης, ευημερίας και απασχόλησης.

Ο Martin SCHULZ (ΣΕΚ, DE) επέκρινε τον Mirek TOPOLANEK διότι "ανέπτυξε σήμερα προτάσεις αντίθετες από αυτές του Βρετανού Πρωθυπουργού, ενός μεγάλου ηγέτη". Κάλεσε ακόμη όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως να επωμιστούν τις ευθύνες τους και ζήτησε να τεθεί η απασχόληση στο επίκεντρο των προγραμμάτων για την οικονομική ανάκαμψη.

Με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΕ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της, όπως η ευελιξία με ασφάλεια στην εργασία και η πράσινη ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Graham WATSON (ΦΙΛ, UK). Κατά την άποψή του, απαιτούνται κανόνες και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και αντικυκλικά μέτρα.

Ο κ. Adam BIELAN (ΕΕΕ, PL) συνεχάρη τον Τσέχο Πρωθυπουργό για τις μέχρι σήμερον επιδόσεις τις προεδρίας της χώρας του. Τον κάλεσε όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με τους ανατολικούς γείτονές της.

Πέραν της βελτιωμένης εποπτείας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Claude TURMES (ΠΡΣ/ΕΕΣ, LU) ζήτησε την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με προγράμματα υπέρ των νέων και των απόρων.


Ο κ. Vladimír REMEK (ΕΕΑ/ΠΒΧ, CZ) συμφώνησε ότι "χρειάζεται ένα κλίμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας". Πρόσθεσε όμως ότι "δεν θα πρέπει να υποστηριχθούν οι αχόρταγοι αλλά αυτοί που πλήττονται περισσότερο".

"Γενικόλογα" είναι, σύμφωνα με την κ. Hanne DAHL (Α/Δ, DK), τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά την άποψή της, δεν υπάρχει βούληση ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αναφ. : 20090324IPR52501
Sueddeutschezeitung.de25.03.2009 14:19 Uhr