ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Διαδίκτυο: άσπονδος φίλος;

Ούτε παιδική χαρά ούτε Μεγάλος Αδερφός το Διαδίκτυο

Πληροφορία - 06-03-2009.

Διαδίκτυο: άσπονδος φίλος;

Το Διαδίκτυο είναι "το πιο σημαντικό εργαλείο που είχε ποτέ ο κόσμος για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων...αλλά μπορεί ταυτόχρονα να οδηγήσει στην καταπάτησή τους", δήλωσε χθες (5 Μαρτίου) ο Σταύρος Λαμπρινίδης, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Πώς μπορεί να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των πολιτών και να εξαλειφθεί η επικινδυνότητα του Διαδικτύου; Σ'αυτή την ερώτηση επιχείρησαν να απαντήσουν ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια σχετικής ακρόασης που έγινε χθες.

"Όλοι -η αστυνομία, οι ιδιωτικές εταιρείες, οι εγκληματίες- θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν ευρύτερη πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία μας, για νόμιμους ή παράνομους σκοπούς", επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακρόασης. Μήπως όμως η πρόσβαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά και ύπουλα σε μια "κοινωνία του στυλ Μεγάλου Αδερφού";

Ζητείται η σαφής συγκατάθεση του χρήστη

Τα όρια της "συγκατάθεσης" που δίνει ο χρήστης για τη χρήση των δεδομένων του στο Διαδίκτυο δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη του εισηγητή σχετικής έκθεσης Σταύρου Λαμπρινίδη να περιορίζεται σε ένα "τικάρισμα κουτιού" ή σε ακατανόητες "επεξηγηματικές" ρήτρες αποποίησης ευθυνών.

"Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερη δύναμη και γνώση από τους μεμονωμένους χρήστες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης. Επιπλέον, οι εταιρείες συχνά προσφέρουν πιο ελκυστικές τιμές για τις υπηρεσίες τους ως αντάλλαγμα για την αύξηση της πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών...

Λόγω αυτής της ανισορροπίας, τα όρια της συναίνεσης θα αποτελέσουν για τον έλληνα ευρωβουλευτή τη μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος στους τομείς της ασφάλειας του Διαδικτύου και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Για τον κ. Λαμπρινίδη απαιτείται η "ρητή συγκατάθεση του χρήστη".

Διαγραφή των προσωπικών δεδομένων κατά βούληση

Η έκθεση του κ. Λαμπρινίδη τονίζει επίσης ότι, προκειμένου να είναι η προστασία των δεδομένων του χρήστη καλύτερη και αποτελεσματικότερη, θα πρέπει ο κάθε χρήστης να μπορεί να διαγράφει, όταν το επιθυμεί, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που βρίσκονται σε ορισμένες ιστοσελίδες".

"Είκοσι με τριάντα χρόνια πριν κανείς δεν ήξερε ποια βιβλία ή περιοδικά διάβαζα, εκτός από την οικογένειά μου" είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής. "Σήμερα, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο Διαδίκτυο" πρόσθεσε αναφερόμενος στα κοινωνικά δίκτυα του τύπου Facebook που περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμες στους πάντες.

Την ανάγκη αύξησης της ευαισθητοποίησης των νέων για τους κινδύνους που εγκυμονεί το Διαδίκτυο ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων τόνισε κατά τη διάρκεια της ακρόασης και ο Peter Hustinx, Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων.

Προστασία των πολιτών μέσω της νομοθεσίας

Το Διαδίκτυο δεν είναι "παιδική χαρά", τόνισε ο κ. Hustinx. Κατά τη γνώμη του, το Ίντερνετ θα πρέπει να διέπεται από τις ίδιες αξίες από τις οποίες διακατέχεται ο πραγματικός κόσμος. Για τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη νομοθεσία.

Άλλοι συμμετέχοντες στην ακρόαση τόνισαν ότι το Διαδίκτυο είναι πηγή κινδύνων (λόγω της εύκολης πρόσβασης των ανηλίκων, της λογοτεχνίας που καλλιεργεί το μίσος και την τρομοκρατία, κλπ). Ωστόσο, κατά τη γνώμη τους δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε σημείο "σχιζοφρένειας".

Όσο χρειάζεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (πχ. η κλοπή της διαδικτυακής ταυτότητας κάποιου), άλλο τόσο είναι απαραίτητη η διαφύλαξη του δικαιώματος του χρήστη να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προκειμένου να αποφευχθεί ο "ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός του 21ου αιώνα" σύμφωνα με τον Σταύρο Λαμπρινίδη .

Άνθηση του Διαδικτύου

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να διέπουν την χρήση του Διαδικτύου διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η άνθηση του Διαδικτύου, εξέφρασε ο Stefano Rodotà, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για το "λεγόμενο ψηφιακό χάσμα".

Να σημειωθεί ότι η έκθεση του κ. Λαμπρινίδη, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 17 Φεβρουαρίου, θα τεθεί υπό ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνόδου Ολομέλειας του Μαρτίου (εβδομάδα από τις 23 Μαρτίου).
Αναφ. : 20090302STO50556