ΔΕΚΑΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
24/03/2009
Σήμερα, Τρίτη, ακριβώς το μεσημέρι, με τους ήχους της σειρήνας συναγερμού και με τις καμπάνες των εκκλησιών, οι πολίτες της Σερβίας απότισαν, με ενός λεπτού σιγή, ύστατο φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού, που άρχισε στις 24 Μαρτίου του 1999. Όλοι η Σερβία στάθηκε για μια στιγμή, ακριβώς σήμερα το μεσημέρι, σε εκδήλωση ανάμνησης προς τα θύματα που έπεσαν, ενώ οι εργαζόμενοι σ’όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια – σταμάτησαν, ένα λεπτό, την καθημερινή δουλειά τους, για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στα θύματα. Σ’όλα τα σχολεία της Σερβίας οργανώθηκαν προγράμματα επιμνημόσυνου χαρακτήρα, και, επίσης, επιμνημόσυνες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σ’όλους τους τόπους της Σερβίας, στους οποίους τη ζωή τους έχασαν πολυάριθμοι πολίτες – θύματα του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού. Κατάλληλες με την ευκαιρία συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα και στη Ρωσία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη φίλη Ελλάδα και σε άλλες χώρες στις οποίες ζουν τα μέλη της σερβικής διασποράς.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε ότι τα αθώα θύματα του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού, που άρχισε στις 24 Μαρτίου, σαν σήμερα, πριν 10 χρόνια, μας υπενθυμίζουν για το ότι η Σερβία έχει την υποχρέωση να παλεύει, υπεύθυνα και πολιτισμένα, για την πραγματοποίηση των συμφερόντων της, και ότι για αυτό η ίδια εκφράζει τοποθέτηση υπέρ της χρήσης της γλώσσας της λογικής και της δικαιοσύνης, και όχι υπέρ της χρήσης όπλων. Ο κ. Cvetković δήλωσε, στην ειδική σύσκεψη της Κυβέρνησης της Σερβίας, αφιερωμένη στη Μέρα της ανάμνησης προς τα θύματα των τρίμηνων εναερίων επιθέσεων του ΝΑΤΟ, ότι η επίθεση σε βάρος της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας αποτέλεσε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, καθώς και μια παράνομη πράξη, που αντιβαίνει προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. «Για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να ξαναγίνει ένα παρόμοιο πράγμα. Σ’αυτό μας υποχρεώνουν τα θύματα, το παρελθόν και το μέλλον»,- διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Cvetković. O ίδιος υπενθύμισε ότι ο ΝΑΤΟϊκός βομβαρδισμός δεν έλυσε τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και δεν εξασφάλισε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πρόσθεσε λέγοντας ότι η Σερβία εκφράζει ακλόνητη τοποθέτηση να λύει τα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο της νότιας επαρχίας της με φιλειρηνικό τρόπο. Τα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας υιοθέτησαν, στη σημερινή σύσκεψή τους, το κείμενο του Συμπεράσματος για την κατασκευή ενός αναμνηστικού κέντρου στο Βελιγράδι, αφιερωμένου στην ανάμνηση για τα θύματα του βομβαρδισμού.
«Ο ΝΑΤΟϊκός βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας αποτέλεσε πόλεμο σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους και πράξη επιδρομής, η οποία καταπάτησε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου»,- τόνισε ο κ. Andrej Nesterenko, εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος υπέδειξε, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής σε βάρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, ότι υπό την πρόφαση για κάποια ‘αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής’, ο βομβαρδισμός προκάλεσε κύμα προσφύγων, θάνατο αθώων πολιτών και καταστροφή των εγκαταστάσεων υποδομής και των συστημάτων εφοδιασμού των πολιτών της χώρας με διάφορα είδη. «Η οικονομία της Σερβίας δεν έχει σημειώσει ακόμα ανάταση από τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της επιδρομής»,- τόνισε ο κ. Nesterenko. O ίδιος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Ρωσίας για την ανάγκη εκπόνησης νέας συμφωνίας ευρωπαϊκής ασφαλείας, που θα προσδιόριζε τις θεμελιακές αρχές των σχέσεων ανάμεσα σε κράτη, δόθηκε ακριβώς με σκοπό και με καθήκον να γίνει η ανάλυση των γεγονότων που ξέσπασαν πριν 10 χρόνια και για τις καταστρεπτικές συνέπειές τους.
«Η τάση που υπονοεί τη χρήση όπλων για τη λύση των προβλημάτων πάνω στην εθνική, θρησκευτική και συναισθηματική βάση έχει μετατραπεί σε σοβαρά δεινοπαθήματα ολόκληρου του σερβικού λαού, και οι συνέπειες αυτής της τάσης γίνονται αισθητές ακόμα και σ’ημερα»,- ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, κ. Κύριλλος, στο μήνυμα που προορίζεται για τον Αγιότατο Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της έναρξης της στρατιωτικής ανάμιξης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης του Κοσσυφοπέδιου. Ο Ρώσος Πατριάρχης τόνισε ότι οι Αρχιερείς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα δίνουν, και στο μέλλον, το παρόν τους στη διαδικασία προστασίας των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου και των εκδιωχθέντων, και θα τάσσονται στο πλευρό τους. Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, το έτος 1999, ο προκάτοχός του – Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ - επισκέφθηκε το Βελιγράδι, με σκοπό να συμμεριστεί, από κοινού με τον Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, τη λύπη, και μίλησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, σε δεκάδες χιλιάδες Σέρβων πιστών. «Κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας καταφέρναμε να μην ξεχάσουμε τα δεινά των αδελφών μας στη Σερβία, και η λύπη σας αποτελεί πόνο για όλη την Ορθόδοξο Εκκλησία»,- τόνισε ο Ρώσος Πατριάρχης στο μήνυμα που προορίζεται για το Σέρβο Πατριάρχη