ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Gay Macdugall

Τα αποτελέσματα των επαφών της στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις δικές της εκτιμήσεις καταγράφει σε σχετική έκθεσή της η Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων, Γκέι ΜακΝτούγκαλ η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2008.
Το προφίλ της κ. Μακντούγκαλ.Τετάρτη, 17.09.08

Είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι η κυρία Γκέι Μακντούγκαλ, με σπουδές νομικής στο Yale, έχει εργαστεί στη νομική εταιρία Debevoise & Plimpton που έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τη συνεργασία της με τη Siemens στην εκκαθάριση του σκανδάλου. Φεμινίστρια, καλλιεργημένη και εξαιρετικά δυναμική, γνώρισε τη διάκριση από μικρό παιδί στην Ατλάντα, όπου μεγάλωσε, αποκλεισμένη πολλές φορές από δημόσιους χώρους λόγω χρώματος. Είναι η πρώτη Αμερικανίδα που εξελέγη στο σώμα των 18 εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση της προσαρμογής των κυβερνήσεων στις υποχρεώσεις που έχουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Από το 1994 ως το 2006 ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Rights, με έδρα την Ουάσιγκτον, που προσφέρει νομική υποστήριξη σε θύματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Για τα Ηνωμένα Εθνη εργάζεται από το 1997, πάντα σε τομείς που άπτονται των διακρίσεων. Συνομιλητές της μιλούν για μια πολύ έντονη προσωπικότητα, με πάθος για τα θέματα της αρμοδιότητάς της.

Τα πέντε βήματα

1. Σεπτέμβριος 2006: Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Felice Gaer θέτει θέμα κακομεταχείρισης της «τουρκικής, αλβανικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Παρά τα διαβήματα και τις αντιδράσεις της Αθήνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές. Ακολούθησαν έκθεση της CIA που αναφέρεται σε «μειονότητες» χωρίς να τις προσδιορίζει και δηλώσεις του πρώην επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Κάουντριμαν στο ίδιο πνεύμα.

2. Μάρτιος 2008: Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

3. Απρίλιος 2008: Αμέσως μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, υπεραμύνεται της αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

4. Ιούλιος 2008: Με επιστολή προς τον κ. Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας». Ενημερώνει γραπτώς όλα τα διεθνή fora και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

5. Σεπτέμβριος 2008: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καταθέτει στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρόταση στην οποία διασυνδέει το πρόβλημα της ονομασίας με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας».
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.Ελεύθερος Τύπος