ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

freeman

Παραιτήθηκε κατηγορώντας το ισραηλινό λόμπι

Nικος Xρυσολωρας

Eντονες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η παραίτηση του διευθυντή του Αμερικανικού Συμβουλίου Αντικατασκοπείας, Τσαρλς Φρίμαν. Το συγκεκριμένο Οργανο έχει εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία των 16 διαφορετικών μυστικών υπηρεσιών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο κ. Φρίμαν επελέγη για τη θέση από τον ναύαρχο ε.α. Ντένις Μπλερ, δεξί χέρι του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε θέματα Αντικατασκοπείας. Μετά την απομάκρυνσή του, ο κ. Φρίμαν απέστειλε ένα οργισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα Wall Street Journal, καταγγέλλοντας ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το «Ισραηλινό λόμπι» στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αιτιάσεις.

Ενόχλησε η κριτική

Εντούτοις, οι καταγγελίες του πρέσβη ε.τ. κ. Φρίμαν, πυροδότησαν συζητήσεις και αντεγκλήσεις στον αμερικανικό Τύπο για την επιρροή της εβραϊκής κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την αμερικανική κυβέρνηση. Συντάκτες των New York Times σημειώνουν ότι «ο Φρίμαν ασκούσε εδώ και χρόνια δριμεία κριτική στο Ισραήλ με ύφος που σπάνια υιοθετούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για ένα στενό σύμμαχο της χώρας». Από την άλλη πλευρά, η Washington Post παραθέτει στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Φρίμαν περί εξωθεσμικών παρεμβάσεων στο επιτελείο του κ. Ομπάμα. Αλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κατηγορηθεί και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για φιλο-αραβικές θέσεις, κάτι που τον ανάγκασε στη συνέχεια να προβεί σε αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρεκκλίνει από την πάγια αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ.

Επισήμως, το ισραηλινό λόμπι, μέσω της «Επιτροπής Αμερικανοϊσραηλίτικων Υποθέσεων» (AIPAC) αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Ωστόσο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της AIPAC, ο οποίος μάλιστα είναι υπόδικος και για υπόθεση κατασκοπείας, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες κατά της τοποθέτησης του κ. Φρίμαν στο Συμβούλιο Αντικατασκοπείας, μέσω αναρτήσεων στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο Στιβ Ρόζεν, περιγράφει τις θέσεις του Φρίμαν για το Μεσανατολικό ως ταυτόσημες με εκείνες της Σαουδικής Αραβίας. Από το Διαδίκτυο, το ζήτημα πέρασε στις εφημερίδες, με μπαράζ επικριτικών άρθρων στον Τύπο για τον κ. Φρίμαν. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Αμερικανική Γερουσία θορυβήθηκε. Ρεπουμπλικανοί, αλλά και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές επικοινώνησαν με τον ναύαρχο Μπλερ, εγείροντας ενστάσεις για την απόφασή του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας άφησαν να εννοηθεί ότι θα ασκούν τόσο ενδελεχή έλεγχο στα πεπραγμένα του Συμβουλίου Αντικατασκοπείας, σε σημείο που να κάνουν τον βίο αβίωτο στον κ. Φρίμαν.

Εντέλει, ο έμπειρος διπλωμάτης υπέβαλε την παραίτησή του φανερά εξοργισμένος. «Ο καταιγισμός λιβελογραφημάτων που σκοπό έχουν να διαβάλλουν τη δημόσια εικόνα μου δεν επρόκειτο να σταματήσει», γράφει στο e-mail που δικαιολογεί την απόφασή του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φρίμαν κατηγορήθηκε ως έμμισθο όργανο της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, εξαιτίας της διευθυντικής θέσης που κατέχει στο Ινστιτούτο Μελετών για τη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στους χρηματοδότες του ινστιτούτου περιλαμβάνονται και αραβικά κράτη. Ο κ. Φρίμαν αρνείται ότι εργάστηκε ποτέ για ξένη κυβέρνηση ή ότι υπήρξε εκπρόσωπος ειδικών συμφερόντων (λομπίστας).

Επίδειξη δύναμης

Για τους υποστηρικτές του κ. Φρίμαν, η απομάκρυνσή του επιβεβαιώνει απλώς ένα κοινό μυστικό. «Οσοι αμφέβαλαν για την ισχύ ή ακόμη και για την ύπαρξη του ισραηλινού λόμπι, έλαβαν την απάντησή τους», έγραψε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Foreign Policy ο Στίβεν Γουόλτ, καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Το Ισραηλινό Λόμπι και η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική». «Δεν έχει απομείνει καθόλου τσίπα στην Ουάσιγκτον;», διερωτάται ο κ. Γουόλτ. Πιο ψύχραιμοι παρατηρητές, πάντως, αμφιβάλλουν αν υπήρξε άμεση παρέμβαση από τους επίσημους φορείς της εβραϊκής κοινότητας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι υπερσυντηρητικοί εβραϊκοί κύκλοι προέβησαν σε επίδειξη δύναμης δρώντας στο παρασκήνιο και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της νέας κυβέρνησης να υποστηρίξει ειλημμένη απόφασή της.