ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MACEDOINE BLOG

alpha.georg@googlemail.com

alpha.georg@googlemail.com
HOLA DOLOR ( ES ) ..:-P

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Όνομα της ΠΓΔΜ

ΠΓΔΜ: Έναρξη διαπραγματεύσεων και συμφωνία για το όνομα θέλει το ΕΚ


Διεύρυνση - 11-03-2009 - 19:20


Όνομα της ΠΓΔΜ: Μια κοινά αποδεκτή λύση θέλει το ΕΚ

Όνομα της ΠΓΔΜ: Μια κοινά αποδεκτή λύση θέλει το ΕΚ

Το ΕΚ κάλεσε το Συμβούλιο να ορίσει μια ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Παράλληλα, κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.

Υιοθετώντας με 478 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές το ψήφισμα του κ. Erik MEIJER (ΕΕΑ/ΠΒΧ, NL) σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ το 2008, το ΕΚ κάλεσε την ΠΓΔΜ, ως υποψήφιο κράτος μέλος, να συνεχίσει να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τους γείτονές της. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια κατόπιν διαπραγματεύσεων κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος.

Παράλληλα, η ολομέλεια εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Προειδοποίησε δε ότι, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει επί μακρόν η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ. Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, "παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Το ΕΚ αναγνώρισε, εξάλλου, τις προσπάθειες που κάνει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Εξέφρασε, όμως, την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, θα πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση που λειτουργεί αποθαρρυντικά για την χώρα και ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν, τέλος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ σχετικά με την μη αναγνώριση των διαβατηρίων τους από ένα κράτος μέλος της ΕΕ και κάλεσαν την Επιτροπή να συστήσει στο Συμβούλιο την όσο το δυνατό γρηγορότερη ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κροατίας: αισιοδοξία για την πρόοδό τους

Την αισιοδοξία του ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κροατίας θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν το 2009 εξέφρασε το ΕΚ υιοθετώντας ένα σχετικό ψήφισμα.

Υιοθετώντας με 548 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 34 αποχές το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο κ. Hannes SWOBODA (ΣΕΚ, AT), οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν, ωστόσο, την ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες από τις κροατικές αρχές για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τέλος, υπογράμμισαν ότι "τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν αντί του τελικού διακανονισμού των ζητημάτων αυτών". Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2008 λόγω μιας συνοριακής της διένεξης με την Κροατία η Σλοβενία άσκησε βέτο στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Συζήτηση 11 Μαρτίου 2009

Το Συμβούλιο

Για την ΠΓΔΜ ο κ. VONDRA δήλωσε ότι "πρόκειται για μια χώρα με σημαντική δυναμική και μεγάλο δυναμισμό που όμως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις". Στην συνέχεια, εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί "μια σωστή και αμοιβαίως αποδεκτή λύση" σε σχέση με το όνομα. Τέλος, κάλεσε τη χώρα αυτή να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές.

Η Επιτροπή

Για την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι 3 χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιου κράτους μέλους οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Ενόψει δε των τοπικών εκλογών στην ΠΓΔΜ την άνοιξη, ο κ. REHN ζήτησε η διεξαγωγή τους να γίνει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα περί ελεύθερων και ανεξάρτητων εκλογών.

Εισηγητής για ΠΓΔΜ

Ο Erik MEIJER (ΕΕΑ/ΠΒΧ, NL) ζήτησε τη βελτίωση της δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ και την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια διοίκησή της. Κατά την άποψή του, όμως, η κατάσταση στη χώρα αυτή δεν είναι χειρότερη από ό,τι στις άλλες χώρες της περιοχής. Ζήτησε, ως εκ τούτου, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ό,τι αφορά το επίσημο όνομα που το εν λόγω κράτος χρησιμοποιεί, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής αναγνώρισε ότι "αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα". Κατά την γνώμη του, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Αντώνης ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ (ΝΔ) υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της περιοχής τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες για ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές αφού πιστεύει ακράδαντα ότι η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής είναι προς όφελος όλων.

Ο Έλληνας πολιτικός ξεκαθάρισε, όμως, ότι "για τη χώρα μας το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί απλώς πρόβλημα με ιστορικές, ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαστάσεις. Συνθέτει ένα υπαρκτό πολιτικό θέμα ουσίας που αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών της καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας".

Ο κ. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα "συνήνεσε στην απόδοση στην ΠΓΔΜ καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας με το COM 2007/663 με τη ρητή δέσμευση για την εύρεση μίας κοινώς αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγματεύσεως στο θέμα του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα συνεισφέρει στην περιφερειακή συνεργασία και τη σχέση καλής γειτονίας".

"Η αντιπροσωπεία μας δεν είναι αντίθετη σε όλες εκείνες τις εκφράσεις της έκθεσης οι οποίες στηρίζουν ισχυρά την επίλυση του θέματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ" τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, "πέραν της ξεκάθαρης αυτής θέσης, υπάρχουν στην παράγραφο 12 και 13 επιπλέον διατυπώσεις που αποδυναμώνουν τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος και ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία και γι' αυτό είναι απολύτως απαράδεκτες". Πάντως, οι τροπολογίες 1 και 2 "επαναφέρουν τις παραγράφους 12 και 13 στη σωστή διατύπωση".

Στη περίπτωση της FYROM "η Επιτροπή τόνισε σαφώς ότι η χώρα δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με σημαντικά ελλείμματα στον τομέα της δημοκρατίας" δήλωσε η κ. Μαριλένα ΚΟΠΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη διαφορά για το όνομα, παρότι η Ελλάδα έδειξε πνεύμα συνεργασίας και ρεαλισμό, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε, ανέφερε η Ελληνίδα πολιτικός. Εξέφρασε, τέλος, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται στο ψήφισμα "ως μόνη υπαίτια για την καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων". Για την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ "αυτό αδικεί την Ελλάδα και δεν διευκολύνει να βρεθεί μια λύση, σ' ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις δύο χώρες για πάνω από 15 χρόνια".


Αναφ. : 20090310IPR51427